SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Sote -lakipaketin perustuslainmukaisuuden toteaminen vaatinee uuden tarkistuksen

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalta antoi perjantaina  yksimielisen lausunnon  sote- ja maakuntauudistuksesta.

Lausunnossa on parikymmentä sitovaa pontta, jotka sosiaali- ja terveysvaliokunnan on huomioitava  koko lakipaketin mietinnössä.  Määrä on siksi suuri, että  erityisvaliokunnan sote -mietinnön perustuslainmukaisuuden toteaminen vaatinee uuden tarkistuksen perustuslakivaliokunnassa.

Sote -lakipaketille saattaa  käydä   samalla lailla kuin tiedustelulakipaketille, että erityisvaliokunnan mietintö "riitautetaan" uudestaan perustuslaillisista syistä. 

Eduskunta on itse päättänyt, että tämän eduskunnan työ  päättyy 15.03.2019, joten aika ehtiä  sote -lakipaketti  käsitellä kolmessa viikossa  tuntuu melko "utopisteseltä".

------

Yksi asia on minua askaruttanut, eli tämä notifikaation tarve, kun asiasta ovat virkakoneisto ja  professoorit täysin vastakkaista mieltä. Kumpaa uskoa. Perustuslakivaliokunta jätti asian ratkaisun erityisvaliokunnalle, miksi ? No siksi, ettei kysymys ole Suomen perustuslain tulkinnasta.

-----

P.s. Nykyisen perustuslain tulkinta, onko se tiekempaa kuin edellisen perustuslain ? Jotenkin minulla on se käsitys, että edellistä perustuslakia tulkittiin väljemmin  -enemmän aikaan sopivaksi -kuin nykyistä. Nykyiselle perustuslakivaliokunnalle on annettava tunnustusta, että se tälläkin kertaa antoi yksimielisen lausunnon kovia polittisia ristoriitoja koskevasta lakipaketista.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Miten se nyt olikaan että on sanottu ettei muidenkaan EU maiden sote lakeja ole notifioitu EU:ssa. Onko nyt kyseessä vain tahallista viivytystä.

Oikeammin on sellainen kutina ettei Kokoomus halua sote/maakuntalakia suureen saliin äänestykseen ja syy on arvattavissa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Arvoisalle kommentoijalle sanon, että nostin esiin kysymyksen, miksi
virkakoneisto ja alan proffat ovat eri mieltä asiasta.

Esim. tämä maakunnnan liikelaitosmalli ei ole kilpailuneutraali mm. verotussyistä ja viime kädessä valtion vastaa kaikista liikelaitoksen sitoumuksista. Omat pohdintansa sitten on tällä valinnanvapausmallilla.

Terv. Nim. Jonkun verran asiaan perehtynyt.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Muiden maiden asiat eivät ole meidän perustuslain ensisijainen kohde. Muissa maissa on eri perustuslait ja jos ne antavat myöten, ei notifikaatiota tarvita. Suomessa perustuslaki ei ole valinnanvapaudelle niin myötämielinen, koska julkinen puoli ei voi mennä konkurssiin ja yksityinen puoli voi mennä, siinä riita. Riita olisi voitu ratkaista, yksityistämällä julkinen puoli, mutta siihen perustuslaki ei veny, koska pakottaa ei siihen voi. Vapaaehtoisesti se voitaisiin kuitenkin tehdä, mutta muutamat haluavat sen asian riitauttaa.

Siksi notifikaatio pitää suomalaisten kysyä, kun riita on vielä siinä vaiheessa, että sitä ei ilman muiden apua voida ratkaista. Jos voisimme sopia tuosta sote-toimijoiden siirtymisestä kaikki osakeyhtiöiksi linjasta ei mitään notifikaatio-menettelyä Suomikaan tarvitsisi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Minusta nyt ollaan epätoivottavassa valmistelussa.
https://yle.fi/uutiset/3-10660495

...että suattaahan olla noennii, mutta suattaahan olla olla toisennii..:D

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset