SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kuinka kauan eduskunta on vielä koolla ?

Ensi tiistaina  05.03.2019  piti olla kaksi määräaikaa:

---> Tiistaina 05.03.2019 on eduskuntavaalien ehdokashakemusten jättöpäivä .

---> Ja sen toinen  05.03.2019 määräaika on nykyisen eduskunnan itsensä päättämä määräaika eli  viimeisten valiokuntamietintöjen pöydällepanot täysistunnossa.

Ensin mainittu määraika pitää paikkansa, mutta toinen ei valiokuntien mietintöjen valmistumisen määräajan osalta.

Kuinka kauan eduskunta sitten on vielä koolla ? Eduskunnan sivulta ei löydy asiaan uutta tietoa, kuin  tuo aiemmin ilmoitettu 15.03.2019. Eduskunnan puhemies  Paula Risikko sanoi eilen, että istuntokautta on jatkettava, jos sote halutaan maaliin.

 

****

Mutta miten eduskunta ehtii enää  saada valmista sote- ja maakuntalakipaketin  toisiinsa sitomisen ja ketjutuksen sekä toinen toistaan viisaampien asiantuntijoiden  ristipaineessa.

Eduskunnan perustuslakiovaliokunta joutuu  antamaan lausunnon nk. maku 2 lakipaketista hallintovaliokunnalle.  Eduskunnan  sosiaali- ja terveysvaliokunta ei ole siis ainoa erityisvaliokunta, jossa sote- ja maakuntauudistuksen lakipakettia vielä käsitellään.

​Perustuslakivaliokunnan  sivulla todetaan, että  maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa sekä valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävien uudelleenorganisointia koskevan  lainsäädännön  (HE 14/2018 ) osalta lausunto on riippuvainen sosiaali- ja terveysvaliokunnan  (HE 15/2018) mietinnöstä.

****

 

. . . tuota noin. Nyt kysyy itse kultakin eduskunnan valiokuntien työn hahmottaminen sote- ja maakuntauudistuksesta jo  paperille laittamista. Sosiaali- ja terevysvaliokunta on anonut lisäaikaa oman "riitaisan" mietintönsä valmistumisesta, jota samaan aikaan odottaa perustuslakivaliokunta lausunnon antamiseksi  toisesta em. lakipaketista. Mutta jos ja kun, sosiaali- ja terevysvaliokunnan mietintö riitautetaan perustuslaillisista syistä, ei hallintovaliokuntakaan saa mietintöä valmiiksi, kun odottaa perustuslakivaliokunnan lausuntoa.....

Ei tässä äänestäjät pysty hahmottamaan asioiden eduskunnan sisäistä käsittelyjärjestystä saatikka hahmottamaan mistä kaikesta koko sote- ja maakuntalakipaketista on kysymys. Julkisuutta on hallinnut keskustelu ja väittely nk. valinnanvapausesityksestä, vaikka maakuntalakipaketista (samalla myös nk. alueuudistuksesta) olisi tullut keskustella julkisuudessa paljon enemmän kuin, mitä on käyty.

 

****

P.s. Illan A-talk keskustelussa hallituksen edustajat Häkkänen ja Heikkinen pärjäsivät vallan  hyvin opposition edustajia Marin ja Meri vastaan. Mutta liian myöhään..

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Eikös istuntokausi pääty automaattisesti uusiin vaaleihin? Vaaleihin asti nykyiset nauttivat palkkaetujakin, niin sopisi niitä hommia paiskia loppuun asti. Niin, eikä mitään vaalilomia veronmaksajien kustannuksella...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kovin on mutkikas tuo lakien käsittelyjärjestys. Valmista tulee vain runnomalla keskeneräiset lakiluonnokset väkisin läpi. Kelvoton valmistelu antaa kelvottoman tuloksen. Parempi, että eduskunta lähtee lomalle kuin, että se jatkaa seuraavalla eduskunnalle siirtyvän uudistuksen käsittelyä hamaan loppuun saakka, vaikka on todennäköistä, ettei hanke kestä eduskunnan äänestyksiä.

Eilisillan (28.2.) A-talk keskustelussa hallituksen edustajat Häkkänen ja Heikkinen toistivat sitä samaa, jota hallituksen edustajat ovat koko ajan jankuttaneet. Uudistus muka poista tyerveydenhuollon ongelmia ja säästöäkin syntyy, kun työllisyys paranee ainakin tuonne 75 prosentin tasolle.

Perusongelma on, miten saadaan terveydenholtoon riittävästi ammattitaitoista väkeä. Siihen ei valinnnavapaus eikä maakuntauudistus anna mitään eväitä tai antaa säästöjä siten, että palvelumaksuja korotetaan. Ei siinä terveydenhuollon kokonaisedullisuuden tarvitsekaan parantua. Riittää, että valtiolta säästyy kustannuksia.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Valitettavasti lakiesityksiä valmistellaan anonyyminä ja salaisena virkamiestyönä, minkä jälkeen niiden parantelu eduskunnassa on vaikeaa. http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Viljo Heinonen

Kelvoton valmistelu. Onko niin ?

Perustuslakivaliokunta ei ole käsittelyt vastaavanlaista lakipakettia ja
on etsinyt myös itse tulkintaa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

A-talk eilen keskustelijat Hannkaisa Heikkinen Keskusta Antti Häkkänen Kokoomus Leena Meri Perussuomalaiset sekä Sanna Marin Sosialidemokraatti näistä SDP-n Sanna Marin oli selväsi puolueen kasvatti kun silmät paloi päässä suoltaessaan polittista propakandaa muut kävivä rauhallista depattia.

Huomiona on myös notifikaatio asiantuntijan mielenkiintoinen lausunto koko notifikaation tarpeellisuudesta.
Näinhän se on että samaa ohjelmasta tulee erlaista kantaa Viljo Heinosen näkemys edustaa Sanna Marin näkemystä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tässä hyvä näkemys nk, rohvessöörien vastakkaisista näkemyksistä.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006019300.html

-------
P.s. Verkkouutiset:
Mietintö tiedustelulaista ei ollut perustuslain vastainen

https://www.verkkouutiset.fi/mietinto-tiedustelula...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset