Kuinka kauan eduskunta on vielä koolla ?

Ensi tiistaina  05.03.2019  piti olla kaksi määräaikaa:

—> Tiistaina 05.03.2019 on eduskuntavaalien ehdokashakemusten jättöpäivä .

—> Ja sen toinen  05.03.2019 määräaika on nykyisen eduskunnan itsensä päättämä määräaika eli  viimeisten valiokuntamietintöjen pöydällepanot täysistunnossa.

Ensin mainittu määraika pitää paikkansa, mutta toinen ei valiokuntien mietintöjen valmistumisen määräajan osalta.

Kuinka kauan eduskunta sitten on vielä koolla ? Eduskunnan sivulta ei löydy asiaan uutta tietoa, kuin  tuo aiemmin ilmoitettu 15.03.2019. Eduskunnan puhemies  Paula Risikko sanoi eilen, että istuntokautta on jatkettava, jos sote halutaan maaliin.

 

****

Mutta miten eduskunta ehtii enää  saada valmista sote- ja maakuntalakipaketin  toisiinsa sitomisen ja ketjutuksen sekä toinen toistaan viisaampien asiantuntijoiden  ristipaineessa.

Eduskunnan perustuslakiovaliokunta joutuu  antamaan lausunnon nk. maku 2 lakipaketista hallintovaliokunnalle.  Eduskunnan  sosiaali- ja terveysvaliokunta ei ole siis ainoa erityisvaliokunta, jossa sote- ja maakuntauudistuksen lakipakettia vielä käsitellään.

​Perustuslakivaliokunnan  sivulla todetaan, että  maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa sekä valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävien uudelleenorganisointia koskevan  lainsäädännön  (HE 14/2018 ) osalta lausunto on riippuvainen sosiaali- ja terveysvaliokunnan  (HE 15/2018) mietinnöstä.

****

 

. . . tuota noin. Nyt kysyy itse kultakin eduskunnan valiokuntien työn hahmottaminen sote- ja maakuntauudistuksesta jo  paperille laittamista. Sosiaali- ja terevysvaliokunta on anonut lisäaikaa oman "riitaisan" mietintönsä valmistumisesta, jota samaan aikaan odottaa perustuslakivaliokunta lausunnon antamiseksi  toisesta em. lakipaketista. Mutta jos ja kun, sosiaali- ja terevysvaliokunnan mietintö riitautetaan perustuslaillisista syistä, ei hallintovaliokuntakaan saa mietintöä valmiiksi, kun odottaa perustuslakivaliokunnan lausuntoa…..

Ei tässä äänestäjät pysty hahmottamaan asioiden eduskunnan sisäistä käsittelyjärjestystä saatikka hahmottamaan mistä kaikesta koko sote- ja maakuntalakipaketista on kysymys. Julkisuutta on hallinnut keskustelu ja väittely nk. valinnanvapausesityksestä, vaikka maakuntalakipaketista (samalla myös nk. alueuudistuksesta) olisi tullut keskustella julkisuudessa paljon enemmän kuin, mitä on käyty.

 

****

P.s. Illan A-talk keskustelussa hallituksen edustajat Häkkänen ja Heikkinen pärjäsivät vallan  hyvin opposition edustajia Marin ja Meri vastaan. Mutta liian myöhään..

 

 

 

 

 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu