SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Onko perustuslain tulkinta luisunut yhteiskuntapolitiikan tavoitetulkinnaksi ?

 

Eduskunnan sivulla on julkaistu perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan ja valiokuntaneuvoksen  muistio, mitä korjattavaa vielä olisi sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote -mietinnössä.

Ennustin täällä jo viime viikolla, sote -mietinnön perustuslainmukaisuuden toteaminen “luisuu” uuteen tarkistukseen.  Tosin  nyt tätä tarkistusta ei ole tehnyt koko perustuslakivaliokunta, vaan valiokunnan puheenjohtaja ja valiokunnan valiokuntaneuvos. Outo uusi  käytäntö . Pääministeri Juha Sipilän sukkulointi notifikaation tarpeellisuudesta ei ehkä sekään ole ehkä ollut ihan tavanomaista.

 

****

Epäilen, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta saa mietintöä ajoissa valmiiksi. Kannattaako eduskunnan jatkaa istuntokauttaan enää  ensi viikon perjantain 15.03.2019 jälkeen?

Tässä on jonkin aikaa alkanut yhä enemmän askarruttaa, että onko perustuslain tulkinta luisunut enemmän yhteiskuntapolitiikan tavoitetulkinnaksi ?

Kimmo Sasi  kirjoittaa Verkkouutisten blogissaan, että ”Suomessa on alettu tulkita perustuslakia uudella, ongelmallisella tavalla”. Kimmo Sasin mukaan perustuslakivaliokunnan soten käsittelyssä antamat lausunnot tarvitsevat huolellisen ulkopuolisen oikeudellisen analyysin. Mahdollisimman pian pitäisi teettää selvitys, vastaavatko perustuslakivaliokunnan kannat yleisiä eurooppalaisia lainsäätäjältä edellytettäviä ihmisoikeustulkintoja.

P.s. Arvokkaita ovat näköjään  perustuslain tulkinnat 

 

****

P.s. Hevosmiesten luotettavan uutistoimiston mukaan ei tästä sote -mietinnöstä saada tälläkään viikolla valmista.

Kenelle sote -kellot soivat ensi viikolla vai soivatko lainkaan ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Tai sitten eduskuntaan tuodaan poliittisesti tavoitetulkittuja lakiesityksiä.

Koko sote-esityksen ongelma oli se, ettei se perustunut alun perinkään tietoon vaan kokoomuksen ja keskustan väliseen kompromissiin.

Ja vasta jälkikäteen alettiin miettimään, että miten se on sovellattavissa perustuslakiin, josta muuten 1990-luvun lopulla päättivät mm. samat puolueet jota ovat nyt hallituksessa

Mitä Kimmo Sasiin tulee, niin hänen olisi pitänyt tajuta jäädä jo eläkkeelle, kannatusta ei ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset