SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Maakuntalaitko viime kädessä kaatavat koko sote –lakipaketin ?

  • Tämä aikataulukaavio saattaa vaalin jälkeen  kokea sisällön osalta suuren muutoksen
    Tämä aikataulukaavio saattaa vaalin jälkeen kokea sisällön osalta suuren muutoksen

 

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta  jatkaa sote –mietinnön  valmistelua ja  kuulee tällä viikolla  yli 20 asiantuntijaa.

Samaan aikaan hallintovaliokunta jatkaa  nk. maku 2 lakipaketin  (HE 14/2018 ) mietinnön valmistelua ja odottaa perustuslakivaliokunnan lausuntoa.

Perustuslakivaliokunnan  sivulla todetaan, että  maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa sekä valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävien uudelleenorganisointia koskevan  lainsäädännön  nk. maku 2:n (HE 14/2018 ) osalta lausunto on riippuvainen sosiaali- ja terveysvaliokunnan  (HE 15/2017) mietinnöstä. Niin, koska se sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote -mietintö valmistuu, ei tällä viikolla näytä ainakaan vielä tulevan valmista.

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa todettiin, että mikäli maku2-esitystä ei ehditä käsitellä, on maakuntien rahoitus ja kuntien veroprosentti määriteltävä uudestaan, koska niiden perustana olevat tehtävänsiirrot sisältyvät maku2-esitykseen.  Julkisuudessa on useaan kertaan mainittu, ettei maku1-2 lakiesityksiä voida irrottaa toisistaan.

*****

Olemme taas lukeneet uutispalstoilta, ettei hallituksen vastine perustuslakivaliokunnan huomautuksiin  riitä oikeusoppineille saatikka perustuslakivaliokunnan johdolle.

Kysyn uudestaan, että onko perustuslain tulkinta luisunut yhteiskuntapolitiikan tavoitetulkinnaksi ?

Jos hallituksen lakiesitysten valmistelu on takkuillut, en voi antaa myöskään kaikille sote -asiantuntijoille ja nk. valtiosääntöoppineille  yksinomaan kehuja. Roolit ovat toisilla menneet sekaisin /sekoittuneet  melko sykkyrälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Älä Seppo-Juha huolta kanna kyllä sote ja maakuntalaki yhdessä voimaan saadaan jos on niikseen. Katsotaan nyt antaako Antti Rinne lupaa jättää Krista Kiurun syliin koko sote/maku lakipaketin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin, jotainhan se on tuosta sotekaaoksesta taas haukuttava.

Kannattaisi kuitenkin hallituksen katso peiliin, sieltä se vika löytyy.

Gallupit kertovat kovaa kieltään, kansa on oikeassa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Emeritus professori Mikael Hidén nostaa myös maku2 -lakipaketin ongelmat. Hänen mukaansa maku 1-2 lakipaketteja ei voi irroittaa toisistaan.

https://www.verkkouutiset.fi/mikael-hiden-sote-uud...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset