Maakuntalaitko viime kädessä kaatavat koko sote –lakipaketin ?

 

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta  jatkaa sote –mietinnön  valmistelua ja  kuulee tällä viikolla  yli 20 asiantuntijaa.

Samaan aikaan hallintovaliokunta jatkaa  nk. maku 2 lakipaketin  (HE 14/2018 ) mietinnön valmistelua ja odottaa perustuslakivaliokunnan lausuntoa.

Perustuslakivaliokunnan  sivulla todetaan, että  maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa sekä valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävien uudelleenorganisointia koskevan  lainsäädännön  nk. maku 2:n (HE 14/2018 ) osalta lausunto on riippuvainen sosiaali- ja terveysvaliokunnan  (HE 15/2017) mietinnöstä. Niin, koska se sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote -mietintö valmistuu, ei tällä viikolla näytä ainakaan vielä tulevan valmista.

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa todettiin, että mikäli maku2-esitystä ei ehditä käsitellä, on maakuntien rahoitus ja kuntien veroprosentti määriteltävä uudestaan, koska niiden perustana olevat tehtävänsiirrot sisältyvät maku2-esitykseen.  Julkisuudessa on useaan kertaan mainittu, ettei maku1-2 lakiesityksiä voida irrottaa toisistaan.

*****

Olemme taas lukeneet uutispalstoilta, ettei hallituksen vastine perustuslakivaliokunnan huomautuksiin  riitä oikeusoppineille saatikka perustuslakivaliokunnan johdolle.

Kysyn uudestaan, että onko perustuslain tulkinta luisunut yhteiskuntapolitiikan tavoitetulkinnaksi ?

Jos hallituksen lakiesitysten valmistelu on takkuillut, en voi antaa myöskään kaikille sote -asiantuntijoille ja nk. valtiosääntöoppineille  yksinomaan kehuja. Roolit ovat toisilla menneet sekaisin /sekoittuneet  melko sykkyrälle.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu