Suomi tarvitsee valinnanvapauden perusterveydenhuollon palveluissa

 

Saamme kokoajan lukea uutisia eri puolella Suomea,  miten kansalaiset on joutuvat odottamaan lääkäriaikaa viikko- ja kuukausikausia päästäkseen terveyskeskukseen .

Tällä viikolla eduskunnassa kaatuneen sote- ja maakuntauudistuksen yhtenä tavoitteena oli kohentaa perusterveyshoitomme nykytilaa ja nopeuttaa palvelujen saantia. Nykyisellä käytännöllä  ja julkisella hallinnolla eivät asiat näytä tulevan kuntoon

Suomi on valinnanvapaudessa Euroopassa  paljon takamatkalla muihin maihin verrattuna. Terveyskeskusjonot eivät Suomessa lyhene ilman valinnanvapautta. Valinnanvapaudesta on Suomessa tehty ideologinen väittely ja politiikan teko markkinamalli -sloganeilla.

***

Ilmeisesti ensi viikolla jokainen puolue esittää oman sote -mallinsa. Toivottavasti siihen ei kytketä raskaita hallintomalleja (kuten eronnut pm Sipilä on ehtinyt jo tehdä maakuntahallinnosta), vaan pysyttäisiin sosiaali- ja terveyspalvelujen nykytilan parantamisessa.

Vuoden 2014 maaliskuussa kaikki silloiset eduskuntapuolueet sopivat viiden sote -alueen mallista.  Siitä olisi hyvä jatkaa lisäämällä  vaaleilla valittavan päättävän toimielimen päätöksentekoon. Silloinen oppositiojohtaja ja nykyinen eronnut pääministeri Juha Sipilä  puhui puoleensa pää-äänenkannattajassa isänmaalisesta teosta. Mitään maakuntamallia ei Juha Sipilä vuonna 2014 edes tyrkyttänyt muille puolueille, kuten nyt.

****

Tanska  on lakkauttamassa maakuntahallinnon ja antamassa kunnille enemmän vastuuta terveydenhuollosta. Suomessa kuntarakenteen kehittäminen sosiaali- ja terveyshallintouudistuksen pohjaksi kuntarakennetta vahvistamalla ja kehittämällä on paras lähtökohta sote -jatkotyölle

Nykyisellä kuntarakenteella tuskin  hyvin pitkään voidaan jatkaa. Kuntaliiton tiedotteen mukaan tulos painui vuonna 2018 negatiiviseksi 196:ssa eli peräti noin kahdessa kolmasosassa kunnista.

Suomen julkisessa taloudessa on seuraavakin  hallitusta odottamassa valmiina julkisen talouden rahoituksen alijäämä  ja velka. Julkista taloutta ei saada kuntoon veroja korottamalla ja menoja kasvattamalla. Se tie on kuljettu loppuun, sillä julkisten menojen ja veroasteiden kv-vertailussa Suomi on jo valmiiksi kärkimaiden joukossa.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu