SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Ratkaiseeko sote -mallit puolueiden suuruusjärjestyksen ?

Aamun HS:n on julkaissut tuoreen puoluekannatusmittauksen.

Kantar TNS HS:n toimeksiannosta suorittama kysely on tehty  18.02.–15.03.2019 välisenä aikana.  Puolueiden suuruusjärjestys kärjen osalta ei ole muuttunut siitä, mitä on on ollut kohta vuoden:

1) SDP  21,0 %  2) Kokoomus 18,1 % 3) Keskusta 14,3 %. 4) Vihreät 14,0  %

SDP:n ja kokoomuksen  kannatusero on 2,9 prosenttiyksikköä, kun ero edellisessä Ylen  mittauksessa oli 5,1 prosenttiyksiköä. Ilmeisesti Kokoomus on toipumassa hoitajamitoutuksen aiheuttamasta kannatusnotkahduksesta. Toisaalta keskusta ei ainakaan vielä ole saanut kannatustaan kasvu-uralle pääministeri Sipilän erosta huolimatta.

***

Onko niin, että  sote -mallit ratkaisevat puolueiden suuruusjärjestyksen ? SDP ja keskusta ovat jo julkistaneet omat sote -mallinsa, kokoomus julkistaa sen tänään. 

Kokoomus on  julkisuudessa olleiden tietojen mukaan esittämässä kuntavetoista sote -mallia. MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki  kirjoitti joku päivä sitten, että kokoomuksen   kaupunkien puolustaminen voi aiheuttaa harmaita hiuksia  etenkin SDP:lle ja Vihreille. Kokoomuksen sote -malli noudattanee hyvin pitkälle kuuden suurimman  ja myös keskisuurten kaupunkien  sote- mallia.

Kokoomus sanoutunee viimeistään nyt  irti keskustan ajamasta maakuntamallista. Maakuntauudistus  yhdistettynä sote -uudistukseen teki  hallituksen kaatuneesta mallista hallitsemattoman kokonaisuuden.  Kokoomus vastustaa kolmannen verotusportaan luomista Suomeen. Suomi on jo valmiiksi verotuksen kärkimaita veroasteella mitattuna.

****

Vaalitaistelun  neljä viimeistä ovat menossa. Ylen suuri vaalikeskustelu muutama päivä ennen vaaleja tullaan käymään EU-politiikan, talouden, julkisten menojen ja verotuksen tiimoilta.   

Kannatusmittauksessa olen viime kuukausina seurannut ryhmä - muut - yhteistä kannatuslukua, joka ei paljoa ole viime kuukausina  muuttunut. Se voi olla näitten kannatusmittausten yksi suurin epävarmuus -tekijä.

 

Puolueiden kannatukset eri mittauksissa

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kepun vielä mahdollista ohittaa sekä Vihreät että Kokoomus...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suattaahan olla niinnii, mutta suattaahan olla enemmänkin toisennii.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vuoden 2015 vaaleissa olivat talousasiat enemmän esillä kuin nyt on vielä ollut.

Suomen talouden kasvunäkymät ovat hidastumassa. Valtiolla on valmiina odottamassa ainakin 2 mrd:n budjettialijäämä. Vihervasemmiston monen miljardin menojen lisäykset nykyisen alijäämän päälle ja samanaikaiset puheet verojen kiristämisestä eivät lupaa hyvää Suomen työllisyyskehitykselle ja julkistalouden rahoitukselle.

Myös tämä Brexit -ratkaisu vaikuttaa Suomen talouteen.

-----
Noista sote -ratkaisumalleista SDP joutuu vielä tiukoille, kun kokoomuksen tänään esittämän mallin takana ovat esim. SDP-johtoiset kaupungit Tampere ja Vantaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kokoomus tekee ns. Vapaavuoren mallin ja se ratkaisee, koska äänestäjät ovat jo keskittyneet isoihin kaupunkeihin. Kuka voittaa Uudenmaan ja Helsingin voittaa koko potin. Tätä tosiasiaa ei Keskusta ole ratkaissut, mutta se että demarit haluavat myös pitää 18 aluetta on jo iso moka.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Rinne olisi voinut kilauttaa kaverille.

Lylyn mielestä Tampereen kaltainen suuri kaupunki pystyisi jatkossakin tuottamaan itse sote-palveluja.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/tampereen-pormest...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #5

..ja Suomi on maailman onnellisin maa, kun sillä ei ole lailla säädettyjä maakuntia. :D

http://worldhappiness.report/

P.s. Ruotsi sijalla 9

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"SDP:n ja kokoomuksen kannatusero on 2,9 prosenttiyksikköä, kun ero edellisessä Ylen mittauksessa oli 5,1 prosenttiyksiköä. Ilmeisesti Kokoomus on toipumassa hoitajamitoutuksen aiheuttamasta kannatusnotkahduksesta."

Niin, edelliseen HS:n mittaukseen verrattuna Kokoomuksen kannatus on pudonnut 0,5 %-yksikköä, ts. kannatus on "toipunut" jatkamalla laskua samalla kulmakertoimella...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen
Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin tähänkö viittaat:

"Sdp:n asemaa kuitenkin parantaa se, että pahimman haastajan, kokoomuksen, pakka on aika sekaisin. Puolue kompuroi vanhustenhoitokeskustelussa, mikä on laskenut sen kannatusta. Tämänpäiväinen HS-gallup ei myöskään kerro, että kokoomuksen kirivaihe olisi alkanut."

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #9

IL: Kokoomus ampuu maakunnat historiaan ja haluaa kuntien toteuttavan sote-uudistuksen - ”kaupungit ovat valmiita lähtemään liikeelle”

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_kaupungit#Suo...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset