SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kuntapohjaisella sotella laaja kannatus kentällä

 

Viime päivinä on uutisoitu, että Kokoomus olisi muka yksin keskiviiikkona esittämällään sote -mallilla.  Näin ei suinkaan ole.

Kokoomuksen sote -malli on hyvin pitkälle samansuuntainen kuin kuuden suurimman  ja myös keskisuurten kaupunkien  kannattama sote- malli.

Ja eilen Kuntaliiton hallitus  linjasi, että sotessa voi edetä kuntavetoisesti. Kuntaliiton linjauksessa ei ole maakunnista  mainintaa.

****

Mielenkiintoista on tässä, että näkyvät SDP-taustaiset henkilöt (esim. Tampereen pormestari, entinen SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly) ovat tulleet julkisuuteen kannattamaan kuntapohjaista sote -mallia. Myös Vantaa on ollut alusta alkaen mukana tuossa kuuden suurimman kaupungin yhteisessä ryhmässä. Kuka onkaan Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja: oikein SDP:n eduskuntaryhmän pj  Antti Lindtman.

****

Suomen terveydehuoltojärjestelmä  on saanut tällä viikolla maailmanlaajuista huomiota  CNN:n  ja Washington Postin verkkosivuilla. Tuo uutisointi sai alkunsa, kun  presidentti Donald Trumpin entinen YK-lähettiläs    Niki Haley alkoi arvostella Suomen terveydenhuoltoa. Nuo vaikutusvaltaiset amerikkalaismediat alkoivat kehua Suomea maailman onnellisimpana maana ja kehua samalla Suomen  terveydenhuoltojärjestelmää maailman parhaaksi.

****

…. että miksi Suomessa on käyty monta vaalikautta  keskinäistä mutapainia, kun nykyinen malli saa maailmalla kehuja. Eikö nykyisen järjestelmän täsmäparannukset ja -korjaukset riittä  ilman uutta valtionhallinnon hallintoporrasta.  Kysyn vaan !

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuinka tuo malli hillitsisi kustannusten kasvua ensi vuosikymmenellä ja kuinka turvaa palveluiden tasa-arvoisen ja yhtäläisen saatavuuden kautta Suomen ?

Ja niin, lyhentääkö malli jonoja terveydehoidon palveluihin ?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kunnat voivat muodostaa erikokoisia yhteistoiminta-alueita keskenään maakunnan kokoonkin saakka ilman maakuntahallintoa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Voisit muokata tätä muotoon: Kunnat tulisi lakisääteisesti velvoittaa muodostamaan tietyn kokoisia yhteistoiminta-alueita, joilla ne pystyvät takaamaan asukkailleen riittävät laadukkaat palvelut.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #11

Suomi tarvitsee kuntaremontin, josta olen täällä kirjoittanut jo vuosikausia sitten.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Nuo vaikutusvaltaiset amerikkalaismediat alkoivat kehua Suomea maailman onnellisimpana maana ja kehua samalla Suomen terveydenhuoltojärjestelmää maailman parhaaksi."

Päättääkö USA:n media Suomen soteratkaisun?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ei vaan he (republikaanit) vertaavat meidän nykymallia omaansa. Logiikkaan kuuluu, että se (universaali terveydenhuolto) mikä ei toimi Venezuelassa, ei toimi missään muuallakaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuitenkin Pietikäinen vastustaa maakuntamallia tukeutuen USA:n mediaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #5

Pertti Väänänen
Sverige

Man måste också förstå engelska! :D

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Hyvä veli Seppo-Juhan ei mennyt putkeen tuo hallituksen kärkihanke sote ja maakuntalaki. Vastustus oli kiivasta punavihervasemmiso ja vapaavuorelais konklaavissa.

Soten valinnavapautta uusine yksityisine palveluntarjoajineen vastusti punavihervasemmisto ja taasen maakuntamallia vastusti vapaavuorelaiset.
En nyt voi paljon sanoa tästä Petteri Orpon hätäkuntamallista joka lie Jan Vapaavuorensuunnasta tullut visio.

Vaaleihin on aikaa kolmeviikkoa ja kaikki on vielä avoina nyt käydään kovaa mutapainia ja muta lentää tuulettimeen. Saa nähdä mitä epäpyhiä alliansseja viritellään meille. Jokatapauksessa tämä hallitus rakensi hyvän talouden pohjan jonka kyllä saa väärällä politiikalla kiville.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kuntakenttä ei halua maakuntahimmeleitä !

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Valitettavast ilman uudenlaisia itsehallintoalueita ei synny digitalisaation tuomia moderneja säästöjä vaan 295 kunnan mammutti virkamiesmäärä jää elämään omaa elämäänsä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #10

Suomi tarvitsee kuntaremontin, josta olen täällä vuosikausia sitten jo kirjoittanut.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Minustakin tuntuu että pienin askelin kannattaa nyt edetä edellisen uuden keskitason hallintamalli-soten kaaduttua. Nykysysteemi vaikuttaa minusta melko kustannustehokkaalta ja siinä on insentiivejä toteuttaa kuntatason rakennemuutosta.

Kuntaliitoksiakin voisi kokeilla. Tanskassa kuntia on 98 kun aiemmin niitä oli lähes yhtä monta (270) kuin Suomessa nyt (311).

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lepomäen Elluhan on ollut alusta lähtien mieltä, että korjataan vanhaa ja parannetaan olemassa olevat hyvät elementit entistäkin paremmiksi. Valinnanvapautta on lisättävä jo pelkästään kustannustason uskottavuuden kannalta vaikkapa palvelusetelein.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

psst... Valinanvapautta kannattaa myös elitistinen vihervasemmisto, etenkin jo itse on päästävä nopeasti lääkäriin. Mutta pienituloisille , työttömille ym. he eivät antaisi valinnanvapautta, vaan pakottavat monopolistiseen hitaaseen julkiseen monopoliin.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kokoomuksen tulisi nyt kiireesti kertoa, miten heidän mallinsa poikkeaa vaalikaudella 2011-2015 kariutuneesta "70 peruskunnan" mallista tai perustuslakivaliokunnan torppaamasta kuntayhtymämallista.

Jostain syystä mediakaan ei ole vaivautunut tätä kysymään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Pysytään asiassa. Vuonna 2015 se kaatui, ettei SDP-ministeri lähtenyt valmistelemaan enää lakiesitykseen lisäystä vaaleilla valittavasta sote -alueen päättävästä elimestä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

No onko siinä kokoomuksen mallissa vaaleilla valittavaa "kuntayhtymän" elintä?

Tuleeko kokoomuksen mallissakin vaalit?

Jos ei, niin perustuslaki ja silleen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #18

Suomen perustuslaki

121 §
Kunnallinen ja muu alueellinen itsehallinto
Suomi jakaantuu kuntiin, joiden hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon.

Kuntien hallinnon yleisistä perusteista ja kunnille annettavista tehtävistä säädetään lailla.

Kunnilla on verotusoikeus. Lailla säädetään verovelvollisuuden ja veron määräytymisen perusteista sekä verovelvollisen oikeusturvasta.

Itsehallinnosta kuntia suuremmilla hallintoalueilla säädetään lailla. Saamelaisilla on saamelaisten kotiseutualueella kieltään ja kulttuuriaan koskeva itsehallinto sen mukaan kuin lailla säädetään.

122 §
Hallinnolliset jaotukset
Hallintoa järjestettäessä tulee pyrkiä yhteensopiviin aluejaotuksiin, joissa turvataan suomen- ja ruotsinkielisen väestön mahdollisuudet saada palveluja omalla kielellään samanlaisten perusteiden mukaan.

Kuntajaon perusteista säädetään lailla.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #19

Ei tuokaan vastaa kysymykseen. Perustuslakivaliokunta linjasi nimenomana, että kuntayhtymämalli ilman vaaleilla valittavaa elintä on perustuslain vastainen.

KUINKA kokoomus kiertää tämän ongelman mallissaan?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Suomi ei tarvitse Vapaavuoren kokoomuksen johtamaa Helsinki keskeistä kuntamallia suurille kaupungeille. Eikä myöskään Tampere ja Turku.

Meillä Tampereella on Pirkanmaa niminen maakunta, joka jo osoitti voimansa sote-valmistelussa. Laajemmat hartiat on siis täällä Pirkanmaa, mikä on myös sopiva malli muualla Suomessa määrästä riippumatta.

Kuntamallia on yritetty surkealla esimerkillä aikaisemminkin kuten Päijät-Hämeessä; Lahti-Nastola-Hollola, joka ajautui kiville Hollolan vastustaessa voimakkaasti hyvinvoivana kuntana.
Tämä kuntamalli, joka on nyt kokoomuksella hätävarana vedetty Vapaavuoren hihasta Lylyn säestämänä ei tule toimimaan. Eli ei mitään uutta kokoomukselta, vaan paluuta vanhaan ajatusten puuttuessa.

Minua säälittää kokoomuksen heilunta ilman mitään järkevää uudistusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset