SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Vähemmistöhallitus tuskin saa helposti hallitusohjelmalleen enemmistöä

Ensi viikolla julkaistaan vielä  ennen 14.04.2019 vaalipäivää  viimeisiä puolueiden kannatusmittauksia. Tullaan kuulemaan politiikan toimittajilta ja tutkijoilta ym.  asiasta ja asian vierestä johtopäätöksiä tuutin täydeltä . Välillä tuntuu, että vaalit olisi käyty ja hallituskin jopa muodostettu.

Puolueiden kannatus

Ennusmerkit suuriin   puolueiden kannatusmuutoksiin ovat mahdollisia, mutta käydään vaalit ensin.

****

Tällä viikolla kuultiin ihmeellisiä puheita, että vähemmistöhallituskin on  yksi mahdollisuus. Puheet vähemmistöhallituksesta ovat  kummastusta herättäviä. Suomella on edessä tarpeeksi haastavia asioita enemmän kuin tarpeeksi lähes kaikilla elämän aloilla. Tämä siitäkin huolimatta siitä, että Suomi  on maailman kärjessä  monissa vertailututkimuksissa.

Perustuslain 62 §:n    mukaan valtioneuvoston (hallituksen)  on viivytyksettä annettava ohjelmansa tiedonantona eduskunnalle. Vähemmistöhallituksella  tulee olemaan perin vaikea saada hallitusohjelmalleen eduskunnan enemmistöä . Enemmistön saaminen edellyttää, että on   neuvoteltu joitakin puolueita hallitusohjelman taakse. Ja tuskin silloin puhutaan enää yhden puolueen hallitusohjelmasta. Ruotsissakin vähemmistöhallituksen pääministeri Stefan Löfven joutui antamaan periksi hallitukselle tukea luvanneille  keskustalle ja liberaaleille.

 

****

Valtioneuvoston eli maan hallituksen  muodostaminen vaalien jälkeen on perustuslain pykälissä (60→ ) kuvattu ja sitä on noudatettu. Vaaleissa suurimman puolueen puheenjohtaja on toiminut hallitustunnustelijana. Ja hänestä on tullut vuoden 1991 vaaleista alkaen myös seuraava pääministeri. Vuoden 1987 vaaleissa kokoomus oli vaalivoittaja ja toiseksi suurin puolue. Pääministeriksi ei tullut suurimman puolueen - SDP:n - puheenjohtaja Kalevi Sorsa, vaan Suomen pankin johtokunnan jäsen Harri Holkeri. SDP suurimpana puolueena osallistui kuitenkin pääministeri Holkerin hallitukseen. 

****

Suurimman puolueen puheenjohtajalla ja ensimmäisellä hallitustunnustelijalla ei ole poliittisesti varaa epäonnistua. Epäonnistuminen voi käytännössä  viedä samalla suurimmalta puolueelta pääministeripostin. Seuraava hallitustunnustelija voi nousta pääministeriksi, vaikka suurin puolue olisikin mukana hallituksessa.

****

Enemmistöhallitus - johon itse uskon -  saadaan tälläkin kertaa, kunhan hallitustunnustelijan jatkoneuvotteluihin kutsumilla  puolueilla on yhteistyöhalua ja kyky jättää vaikka Säätytalon porstuaan omat vaalilupaukset.

****

Hallitukset aikajärjestyksessä

Eduskuntavaalitulokset   19.4.2015    17.4.2011    18.3.2007   16.3.2003

*****

Vaalien jälkeisellä hallituksella edessä joko lisävelanotto tai sopeutustoimet

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielummin tietysti enemmistöhallitus, mutta myös vähemmistöhallitus voi eri asioissa hakea kannatusta useasta erilaisesta oppositioryhmästä päätettävästä asiasta riippuen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei siitä pitemmän päälle tule mitään, jos vähemmistöhallitus hakee tukea budjettiasioihin toisilta ja sosiaali- ja terveyspolitiikan asioista taas toisilta sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan asioihin ehkä kolmannelta taholta tukea.

----
P.s. Saa nähdä kuinka viimeisellä vaaliviikolla pysyy maltti. Ainakin täällä näyttää kaunakirjoittelu jatkuvan, joka viestii taustalla olevan ehkä enemmän kirjoittajan henkilökohtaisten pyrkimysten epäonnistumisia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin vähemmistöhallitukset ovat hakeneet tukensa Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa jo vuosikausia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #5

Mutta on tehty etukäteen ennen vähemmistöhalituksen aloittamista hallitussopimus, millä ehdoin oppositiosta esim. nyt Ruotsissa keskusta ja liberaalit tukevat Löfvenin hallitusta. Suomessa on oikein usko tuollaiseen sopimukseen , vaan po. tukipuolueet ovat mukana ministerisalkuilla hallituksessa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Niin. Kuka tukee oppositiosta demareiden, vihreiden ja vasemmiston mahdollista vähemmistöhallitusta?

Toki vaarattomat pienpuolueet voidaan saada mukaan, mutta ei KD:n ja RKP:n oikeistosiipi katso millään tavalla hyvällä jos ollaan mukana vasemmistolaisessa hallituksessa.

Lähteekö keskusta takuumieheksi hallitukseen joka uhkaa maakuntien asemaa hakkuurajoituksilla, nopealla turvekiellolla, turkistarhauksen kieltämisellä yms. maakuntien elinkeinoelämää rapauttavalla politiikalla. Selluinvestointeja tuskin saadaan korkealla energianhinnalla ja hakkuurajoituksilla.

Saman kysymyksen voi esittää Kokoomukselle?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei tarvii vähemmistöhallitusta, demarit kokoomus ja vihreät.

Noilla puolueilla tulee hyvä enemmistö.

Juu, ja ei riipu lainkaan persuja kannatuksesta, mitä korkeampi niiden kannatus on, sen helpommin nämä puolueet läytävät yhteisen sävelen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mutta jos demarit haluavat vasemmistoliiton mukaan, alkavat vaikeudet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset