SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Voiko Suomen hallitusneuvotteluissa tapahtua Viron kaltainen kuperkeikka?

Maaliskuussa  pidetyissä Viron  parlamenttivaaleissa     suurimmaksi puolueeksi nousi  keskustaoikeistolainen Reformipuolue  28,9 %:n kannatuksella.  

Pääministeri Jüri Rataksen keskustavasemmistolainen Keskustapuolue jäi 23,1 %:n kannatuksella selvästi toiseksi.

Maahanmuuttokriittinen Ekre -puolue nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 17,8 %:n kannatuksella.

Viron 101 edustajan parlamenttiin eli riigikoguun pääsi myös   Pro Patria Isänmaa -puolue 11,4 %:n kannatuksella ja   vaalien suurimman tappion kärsineet   Sosialidemokraatit  9,8 %:n kannatuksella.

*****

Maailmalla uutisoitiin  vaalien  jälkeen, että Viro on saamassa ensimmäisen naispääministerin Reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallaksesta.

Viime perjantaina  valtiollinen  Ylekin   uutisoiti,  että  presidentti Kersti Kaljulaid antoi  reformipuolueen Kaja Kallaksen tehtäväksi  alkaa johtamaan    Viron hallitusneuvotteluja.

Mutta sitten lauantaina maailmalle levisi uutinen, että vaalivoittaja Kaja Kallas on jyrätty keskustapuolueen toimesta  ja johdolla. Kolme puoluetta – keskustapuolue , oikeistolainen Isänmaa ja oikeistopopulistinen Ekre ovat sopineet yhteisestä hallituspohjasta.

Kaja Kallas on Viron reformipuolueen entisen puheenjohtajan Siim Kallaksen tytär. Viron valtiovarainministerinä Siim Kallas oli keskeisesti  mukana maansa EU-jäsenyys  että myöhemmin  pääministerinä Nato –jäsenyys neuvotteluissa.

****

Viron sisäpolitiikassa on ollut aikoja, että parlamentissa  eli riigikoguussa  muut puolueet ovat kieltäytyneet hallitusyhteistyöstä  keskustapuolueen kanssa.

Keskustapuolueen  johdossa oli aikoinaan  pääministerinä ja Tallinan kaupunginjohtajana toiminut  Venäjä -mielinen Edgar Savisaar,  jonka välillä itsevaltaisia otteita muut puolueet vierastivat.  Liekkö tämä toimintatapa palannut takaisin Viron keskustapuolueen toimintaan ?

Viron sisäpolitiikkaan tulee melkoisella varmuudella vaikuttamaan tämä lauantain hallitusneuvottelujen kuperkeikka ja  maan presidentin ylikävely.

Kysyä sopii , että  voiko Suomen hallitusneuvotteluissa tapahtua Viron kaltainen kuperkeikka  eli suurimman puolueen ulospelaaminen ? Suomessa on eletty lähihistoriassa  aikoja, jolloin maamme silloisen presidentin johdolla määriteltiin hallituskelpoiset ja -kelvottomat puolueet. Onneksi nykyinen  perustuslaki  ei salli enää presidentin aktiivista sotkeutumista hallituksen muodostamisessa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Jos perussuomalaiset ovat suurin puolue, kuperkeikka varmaankin tapahtuu tai sitten alkaa armoton sanojen syöminen. Muuten tuskin mitään kuperkeikkoja on luvassa, demarien ja kokoomuksen kihlaus tehtiin jo vuosia sitten.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vain jos persut voittavat vaalit. Muiden ei kannata tahrata mainettaan lähtemällä persuhallitukseen.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Sitä voisi olettaa, että demareilla olisi perustavanlaatuisia ongelmia muodostaa hallitusta juuri kepun saati kokoomuksen kanssa. Etenkin näiden nykyjohdon.

Pienempi ongelma persujen luulisi olevan monin mittarein, mutta näistä arvokikkailuista ei ota kukaan selvää. Demarit ja persut ovat muuten ainoina esimerkiksi tarveharkinnan poistoa vastaan, joten kumma kyllä tälläiselle keskeiselle yhteiselle linjalle ei anneta painoarvoa...

Meinaako demarit vaalia tarveharkintaa hallituksessa yksin muita hallituskumppaneitaan vastaan? Vai ollaanko tarveharkinnasta luopumassa joka tapauksessa ja myös demarit tuon suovat tapahtuvan?

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Niin tai voi käydä sillai, että Persut saavatkin valtavan voiton ja Keskusta kärsii hirmutappion. Vihreet saavat ehkä sen 11% äänistä, mutta Persut saattaa saada jopa 19% . Antti Rinne saattoi tehä virheen sanoessaan, että Persuja ei oteta hallitukseen . Vai miten oisi?

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Kuperkeikka siinä käy, jos Kokoomus ja Persut sysätään oppositioon ja vasemmisto-kepu apupuolueineen saavat aikaan yhteistä linjaa. Keskustan todennäköisestä tappiosta huolimatta.
Olen edelleen sitä mieltä, että Orpon arvolipilaarit kelpuuttavat viherstalinistit hallitukseen ja puolueita on mukana vähintään viisi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Varmasti persut kelpaavat hallitukseen, mutta sillä edellytyksellä, että se joutuu luopumaan lähes kaikista keskeisistä vaatimuksistaan, aivan kuten se joutui tekemään mennessään Sipilän hallitukseen äänettömäksi yhtiömieheksi. Halla-aho tietää tämän eikä vaalituloksesta riippumatta hän ei tule edes harkitsemaan hallituksen menoa. Vastuunkanto on populistipuolueen surma sen Sipilän hallitukseen osallistuminen osoitti ja saman kohtalon koki myös persujen edeltäjä SMP.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Paljonhan sillä tuloksella on väliä. Jos Halla-ahosta tulee hallituksen muodostaja, oven takana on heti Petterit ja Antit hattu kourassa jonossa.

Risto Huovinen

Viron kaltainen tilanne on jopa todennäköinen Suomessa. Vaikka SDP voittaisi vaalit, ei hänen pääministerin paikka ole kirkossa kuulutettu. Perussuomalaiset ajavat asiantuntijoiden mukaan talouspolitiikassa jopa kokoomuksesta oikealta ohi ja puolueen johto on varsin Nato-myönteinen, joten uusi porvarihallitus lienee tätä taustaa vasten paljon todennäköisempi, kuin hallitus, jossa Rinne toimii pääministerinä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Persujen on turha elättää toiveita. Kukaan ei todellisuudessa pyydä heitä minkäänlaiseen hallituskoalitioon ja, lisäksi Halla-aho on haluton hallitukseen päästäkseen päätavoitteenaan retuuttamaan kaikkia päätöksiä. Täydellisen yhteistyökyvytön henkilö saati puolue.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Voiko Suomen hallitusneuvotteluissa tapahtua Viron kaltainen kuperkeikka?"

Ehdottomasti voi ja niin tulee tapahtumaan. Kokoomus on jo ominaisuuksiltaan vääntelehtijä. Se on siis selvä ykkönen eli pääministeripuolue. Orpo pääministeri ja Katainen Eu:sta ulkoministeri. Ihanaa, että Kepu tulee mukaan ja Sipilästä valtionvarainministeri. Vielä pitää saadajoitakin muita joukkoon eli Rkp ja Kristilliset riittänevät.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Aamun HS on julkaissut myös puolueiden kannatusluvut.
SDP ja kokoomus mahtuvat jo virhemarginaalin sisään.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006063719.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset