SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Sunnuntain vaalipäivän äänet voivat vielä ratkaista suurimman puolueen aseman

YLE on julkaissut  juuri tuoreen puoluekannatusmittauksen.

 

Kuvakaappaus YLE uutisten sivulta:

6:00

SDP:n kannatus on laskenut viime kuukausina kaikkien kolmen mediatalon mittauksissa. Laskeeko se edelleen vaalipäivänä ?'

PS on noussut Ylen mittauksessa toiseksi. Jos PS on vaalipäivän suurin puolue, voi se uhata SDP:n asemaa suurimpana puolueena.

Kokoomuksen kannatuksen lasku näyttää pysähtyneen. Vuoden 2015 vaaleissa kokoomus sai vaaleissa  1-2 prosenttiyksikköä  suuremman kannatuksen kuin nämä kolme mediataloa ennustivat. Nyt se ei taida riittää nousemista suurimmaksi puolueeksi.

Keskustalle niin nämä valtakunnalliset kuin vaalipiirikohtaiset ennusteet ennakoivat ehkä puolueen historian huonointa vaalitulosta yli 100-vuoteen.

Vihreitten kannatus näyttää ottavan takapakkia kaikisa kolmen mediatalon mittauksessa. Vaikka puolue on saavuttamassa paremman vaalituloksen kuin vuionna 2015, ovat nämä luvut monille suuri pettymys.

Ryhmä muut on saanut yhteensä 3,4 %:n kannatuksen. Tämä on vielä yksi vaalien mielenkiintoinen kysymys, pystyykö täältä nousemaan kuinka monta kansanedustajaa .

****

Kolmen tutkimuslaitoksen kannatusmittauksia  vuoden 2015  vaaleissa ja toteutunut  vaalitulos sekä samojen ennustelaitosten kannatusmittauksia nyt  vuoden 2019  vaaleissa.

*****

Hallitukset aikajärjestyksessä

Eduskuntavaalitulokset   19.4.2015    17.4.2011    18.3.2007   16.3.2003

*****

Ja lopuksi: → Olen varma, että vaalien jälkeisellä  hallituksella hallituspohjasta riippumatta on edessä joko lisävelanotto tai sopeutustoimet heti vuoden 2020 valtion budjettia kootessaan. Kaikilla   ennustelaitoksilla on sama näkemys Suomen talouskasvun   taittumisesta, joka tuo lisähaasteita työllisyysasteen  pitämisessä edes saavutetulla 72-73 %:n tasolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tämä Ylen paikkaennuste herättää ihmetystä, mutta siihenkin saadaan sunnuntai-iltana selvyys.

https://yle.fi/uutiset/3-10509309

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Se on joku ihme 12 kuukauden keskiarvo. Aika lähelle osuu, kun kertoo vaan prosentit kahdella.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vaalipiirien viimeiset paikat ratkaisee viime kädessä puolueiden järjestyksen sijoille 1-5.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Vihreitä povattiin vielä vuosi sitten haastamaan kokoomusta Pääministeri kisaan. Oi aikoja.
Minusta tämä osoittaa kansalaisten suuren tyytymättömyyden. Asiat kärjistyvät suuriksi erimielisyyksiksi ja vastapuolen leimaaminen vain kärjistää lisää. Suuret muutokset ovat siis edelleen mahdollisia. Seurauksena lienee???

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tämä on politiikan tilastopenkkiurheilijan juhla-aikaa. Ennustelaitokset
joutuvat myös ehkä "gilgotiinin", jos vaalitulos on usean puolueen kohdalla pielessä.

P.s. Jos PS nousisi suurimmaksi puolueeksi, niin silloinhan hallitustunnustelijana aloittaa PS:n puheenjohtaja ja eduskunnan väliaikaisena puhemiehenä olisi PS:n edustaja.

-----
Ruotsissa Ruotsidemokraatit jyrättiin valtiopäivien järjestäytymisessä ulos puhemiehistöstä ja myös valiokuntien kaikista puheenjohtajien paikoista. Suomessa ei toivottavasti tuollaista tapahdu, eikä tapahtunut nyt päättyvällä vaalikaudella.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Avaa hiukan, mikä on "gilgotti"?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

En tiedä, mutta ”gilgotiini” on sen diminutiivimuoto.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kappas vaan, on jäänyt lyöntivirhe langattomalla pikkumikrolla kirjoittaessa.

Tässä nyt pöytämikrollla korjaan sanan --> giljotiiniksi, joka nyt ei tässä tarkoita mestauslavalle saattamista, vaan kannatusmittaajien kompetenssin leikkaantumista giljotiinilla sinne ..., jos ennusteet ovat kovasti pielessä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kokoomukselta vie ääniä sen ilmiselvä lämpeneminen demareiden suuntaan ja taustalla varmasti ajatus sinipunasta.

Kansa piti tätä vaihtoehtoa kaikkein vastenmielisempänä viime viikolla julkaistun kyselyn perusteella varmasti hyvässä muistissa Kataisen sateenkaarihallituksen tötöilyt v. 2011 - 2015.

Kokoomukselaisia ja demareita siirtyy nyt väkisinkin Perussuomalaisten äänestäjiksi sinipunapelon takia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En usko, että kansan syvät rivit ovat niin valveutuneita noteeraamaan tuollaisia lämpenemisiä. Täytyy muistaa, että kannatusmittaukset tehdään satunnaisotannalla koko väestöstä ja siellä on silloin mukana sekin puolikas, joka ei edes tiedä mitkä puolueet istuvat hallituksessa tällä hetkellä.

Kokoomuksen kannatuksen lasku johtuu parin muun puolueen kannatuksen noususta eikä niinkään tyytymättömyydestä kokoomuksen perinteisten kannattajien piirissä.

Toisaalta tuohon on vaikuttanut Orpon yleinen profiilittomuus, selkeiden mielipiteiden puute ja imago heikkoudesta. Persujen yksi ehdoton tukijalka on tuo ilmastonmuutoshössötys, josta äänestäjät alkavat päivä päivältä saada enemmän ja enemmän kyllikseen. Persujen asennoituminen siihen on äärimmäisen järkeen käyvää ja on ikävää, että mikään muu puolue ei tuota "maalaisjärkeä" ole halunnut tuoda julki. Sellainen menee kansaan parhaiten.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Etkö ole huomannut, kuika kevyiksi Orpon puheet suhteessa demareihin ovat käyneet viime aikoina. Kyllä äänestäjät tämän huomaavat.

Fakta kuitenkin on, että toimintakelpoiseen enemmistöhallitukseen tarvitaan joko Kokoomus tai Keskusta tai molemmat samaan aikaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Lauri Kiiski

Sunnuntai-iltana on monen puoluejohtajan paikka katkolla, niin myös Petteri Orpon ja Juha Sipilän sekä monen muun.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Tarpeeksi kehno/osaamattomampi hallitus tulee niin työttömyys asteessa päästään 72%:sta kohti 65% ..

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen täällä kokoajan toistanut, että vaalien jälkeinen hallitus on vuoden 2020 budjetin laadinnassa jo tosiasioiden edessä, lisävelanoton , menojen lisäämisen ja veroasten kanssa. Huono signaali maailmalle, jos lähdetään Italian tielle ja huono
signaali yrityksille. Työllisyysasteen pitäminen edes saavutetulla 72-73 %:n tasolla ei onnistuu punavihreitten aikomuksilla.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kiky, aktiivimalli, irtisanomisen helpottaminen, verojenalentamisesta höpöttäminen ilman katetta, kyllä luulisi valkokaulusduunarinkin heräävän.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikuttaa siltä, että kaikki noihin seikkoihin mielletty negatiivisuus on eniten kanavoitunut keskustan harteille kuitenkin. Sipilä on joutunut esiintymään niin kiky- kuin aktiivimalliasiassakin joukkojen johtajana estradilla eniten primus motorin ominaisuudessa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

No aika kovapäinen saa olla, että 11 lisäkansanedustajan historiallinen vaalivoitto on jollekin vihreälle pettymys. Muut puolueethan ovat pääasiassa häviämässä paikkoja. Kepu ja persut ovat suurimpia häviäjiä. RKP ja kokoomuskin näyttäisivät kärsivän pienen vaalitappion. Demarit saavat muutaman lisäkansanedustajan ja vassaritkin pari.

Tällä tuloksella ei saada punavihreää hallitusta, jos mittaus pitää paikkaansa. Sen sijaan mahdollisia ovat "häviäjien hallitus", jossa järjetöntä ja Suomen tulevaisuudelle vahingollista leikkauspolitiikkaa harjoittaneet puolueet pääsevät jatkamaan tuhoisaa toimintaansa tai demarien ja kokoomuksen sinipuna/sateenkaari. Harmi vain, että siitäkään ei ole kuin huonoja muistoja. Edellisellä kerralla sateenkaari hajosi ja hallitus äänesti jopa omia päätöksiään vastaan.

Suomi tulee olemaan siis vihreiden upeasta ja historiallisesta vaalivoitosta huolimatta todennäköisesti vielä neljä vuotta vailla toimintakykyistä ja tulevaisuutta rakentavaa hallitusta. Saapa nähdä onko meillä varaa siihen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Poliittinen muisti on lyhyt ja kaikki ei enää muista vihreitten uhoa pääministeripuolueeksi. Vihreillä on puheenjohtajan valinta kesällä, että mahdolliset ministerivalinnat on sekavana odottamassa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olisi aika outoa, jos puolue ei pyrkisi kasvattamaan vaikutusvaltaansa ja nousemaan pääministeripuolueeksi. Nyt se viivästyy taas yhdellä vaalikaudella, mutta seuraaviin vaaleihin lähdetään todella paljon paremmasta asemasta kuin näihin. Kannatuksen lunastaminen on ollut usein vihreiden ongelma, kun suurimmat kannatuspiikit sattuvat keskelle vaalikautta. Nyt ennusteiden mukaan kerrankin vihreät pääsevät lunastamaan kovan kannatuksen ja se johtaa vaikutusvallan merkittävään lisääntymiseen. Minusta olisi ollut aivan hölmöä olla hehkuttamatta pyrkimystä pääministeripuolueeksi silloin, kun kannatus näytti sen mahdollistavan.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #17

Vihreät tekivät virheen valitessaan Haaviston pätkäpuheenjohtajaksi. Haaviston mitään sanomattomat löpinät vaalitenteissä eivät ole tainneet juuri ketään innostaa.

Toisena riippana on ollut Emma Kari, jonka fanaattinen saarnaus on mennyt pahasti 'yli hilseen' suomalaisilta.

Enkä voi ymmärtää, että vihreät vieläkin puolueena vastustavat ydinvoimaa, vaikka kaikki keinot pitäisi nyt käyttää ilmaston lämpenemisen estämiseksi. Vihreiden pitäisi viimeinkin reilusti myöntää, että ovat tehneet megaluokan virheen, kun ovat kaikki nämä vuodet käytännössä edistäneet ilmaston lämpenemistä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #18

Ol-3 viivästyi taas kerran viimeksi eilen. Vihreiltä oli viisas ratkaisu lähteä hallituksesta aikoinaan, kun tuo epäonnistunut hanke hyväksyttiin. Ydinvoimalla ei synny sähköä, uudet voimalat ovat tuottamattomia betonimöhkäleitä tai vain kuoppia maassa. Fennovoiman voimalalla sidotaaan Suomen kädet Venäjään vuosikymmeniksi. Ei sellaista voi kukaan vastuuntuntoinen ja isänmaallinen kannattaa.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #20

On kuitenkin tosiasia, että maailmanlaajuisesti vihreiden ydinvoimavastaisuus on vuosien mittaan ollut osasyynä lukuisten ydinvoimaloiden ennenaikaiseen sulkemiseen, estänyt lukuisten hankkeiden käynnistymisen ja hidastanut alan tuotekehitystä.

Edellä mainittujen kumulatiivinen ilmastovaikutus on huomattava. Eikö 'tiedepuolue' vihreät hyväksykään sellaisia faktoja, jotka eivät sovi agendaan?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #22

Itse asiassa vihreät ei enää ole kategorisen ydinvoimavastainen. Ilmastonmuutos ei odota.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #18

No, itse asiassa vihreille on tulossa vaalivoitto. Perussuomalaisille korkeintaan torjuntavoitto.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #17

Toivottavasti tätä miestä ei koskaan nähdä ministerinä: ”Kollektiivisessa närkästyksessäni huomaan välillä, että minun on vaikea tuntea aitoa sympatiaa näiden rikosten uhreja kohtaan. Tunnen houkutusta ajatella, että naiset saavat sitä, mitä pyytävät. Yritän kuitenkin olla ajattelematta näin. Koska kaikki naiset eivät ole sellaisia kuin Virtanen, Biaudet ja Filatov. Raiskaukset tulevat joka tapauksessa lisääntymään. Koska näin ollen yhä useampi nainen tulee joka tapauksessa raiskatuksi, toivon hartaasti, että uhrinsa sattumanvaraisesti valitsevien saalistajien kynsiin jäisivät oikeat naisihmiset. Vihervasemmistolaiset maailmanparantajat ja heidän äänestäjänsä. Mieluummin he kuin joku muu. Heihin ei tehoa mikään muu kuin se, että monikulttuuri osuu omaan nilkkaan.” (Jussi Halla-Aho 20.12.2006 Scripta)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Monen tv-katsojan mitta varmaan täytyy, kun seuraa tätä tv-mölykeskustelua.

Myös eilinen MTV:n tentti meni osaksi alle asteikoon juontajien toiminnan johdosta.

Parhaiten on onnistunut HS:n suuri vaalikeskustelu.

P.s. On muutamia myös puoluejohtajia, joiden taktiikka on puhua päälle tai sotkea käynnissä olevaa toisen puheenvuoroa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset