SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Saako puoluekannatusmittaajat "puhtaat paperit" ?

 

Niin, miten onnistuivat nämä kolmen median mittaajat (Taloustutkimus, Kantar TNS ja Tietoykkönen) puolueiden kannatusmittauksissaan ?

Alustava vaalitulos

Kaikki mittasivat SDP:lle ennen vaaleja helmi-huhtikuussa alenevaa kannatusta, mutta SDP:n kannatus jäi mittauksia vieläkin pienemmäksi.

Kaikki mittasivat PS:lle  ennen vaaleja helmi-huhtikuussa nousevaa  kannatusta, mutta PS:n  kannatus ylsi  mittauksia vieläkin suuremmaksi.

Kaikki mittasivat kokoomukselle ennen vaaleja helmi-huhtikuussa laskevaa   kannatusta, mutta kokoomuksen  kannatus ylsi  kannatusmittauksia osin suuremmaksi ja osin pienemmäksi.

Kaikki mittasivat kepulle  ennen vaaleja helmi-huhtikuussa likimain oikeaan haarukkaan tulevaa tappiota.

Kaikki mittasivat  vihreille ennen vaaleja helmi-huhtikuussa ylisuurta kannatusta.

*****

Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että media antoi ennen vaaleja  kannatusuutisoinissaan valtiollisen Ylen johdolla eniten myötätuulta PS:lle.

Säilyykö SDP:n kannatusta suurimpana puolueena viime kuukausien alenevalla kehityksessä edes siihen saakka, kun maassa on uusi hallitus ?

Kokoomus sai nipin napin torjuntavoiton, mutta menetti ilmeisesti suurimman puolueen aseman vanhusten hoivapalveluista käytyyn keskusteluun.  Toinen huomion arvoisa asia on, että auttoiko  Hjallis Harkimon Nyt Liike SDP:n suurimmaksi puolueeksi (vrt. kokoomus kannatuksen lasku Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireissä). 

Vihreille vaalitulos on suuri pettymys ja tuskin puolue eilisellä kannatuksella saa hallituksen tärkeimpiä ministerisalkkuja .

Kepulla on edessä kaikella todennäköisyydellä ylimääräinen puoluekokous uuden puheenjohtajan valitsemiseksi.

 

Kuvakaappaus kannatustaulukosta Wikipediasta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Harkimo auttoi demareita voittoon se on selvää. Sen voi laskea jos laskee äänet kokoomuksen hyväksi ja sitten vertausluku kertoo kuinkan paljon vaikutti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sama johtopäätös. Helsingissä ja Uudellamaalla kokoomus olisi saanut yhden paikan enemmän, jos Liike Nytin äänet olisi tulleet kokoomukselle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hjallis olisi tuonut yhden paikan, ja Liike Nyt loput äänet olisivat tuoneet toisen paikan. Harry on nyt sitten kokoomukselle likainen Harry ja yksinäinen mies eduskunnassa. Pysymällä kokoomuksessa olisi varmaan ministeripaikka nyt irronnut, kun ei enää ole ensimmäisen kauden virtuoosi.

Kokoomuksen tuskaa tässä auttaa se, että kokoomus otti sen viimeisen paikan Uudenmaan vaalipiirissä. Jos se olisi livennyt olisi Harryn haitta ollut kolme paikkaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tältä istumalta aivan usko, että vihreät olisivat tuolla tavoin pettyneitä omaan tulokseensa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä tuolla US:n haastattelussa entinen vihreitten puoluesihteeri Panu Laturi pitää vaalitulosta pettymyksenä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Liike Nyt menetti myös yhden paikan, eikä kukaan sure nyt sitä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Rivien välistä olin lukevinani pienen epäilyksen, että kannatusmittauksilla olisi pyritty vaikuttamaan vaalitulokseen. Tuollainen epäily on nähdäkseni aiheellinen riippumatta siitä, luinko niitä rivien välejä oikein tai väärin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Median toimintaa ja uutisointia ennen vaaleja valtiollisen Ylen johdolla
ihmettelen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

EU-vaalien ehdokashakemukset jätettävä Helsingin vaalipiirilautakunnalle viimeistään torstaina 18.4. ennen klo 16

https://vaalit.fi/aikataulut-europarlamenttivaaleissa

----
Tuskin Timo Soini lähtee ehdolle, kun katsoo, miten sinisten kannatukselle eilen kävi.

P Väyrynen on jo aiemmin nimennyt itsensä ehdokkaaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä Väyrynen voikin saada paljon ääniä, koska niin monet haluavat hänet sinne Brysseliin täältä lähettää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei enää kun miehestä ei noussut uhkaa kenellekään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

#5

Ans kattoo mitä tekee Halla-aho, asettuuko ehdolle europarlamenttivaaleihin:

Halla-aho nimittäin kertoi tanskalaisen Politiken-lehden (13.4.) haastattelussa, ettei hänellä ole henkilökohtaista kunnianhimoa ryhtyä pääministeriksi tai saada mitään muitakaan ministerinsalkkuja.

Lisäksi Halla-aho sanoi, ettei hän nauti perussuomalaisten puheenjohtajan tehtävistä, ja on tehnyt jo pestin jatkon suhteen oman päätöksenä, jota hän ei kuitenkaan halua vielä tässä vaiheessa kertoa julkisuuteen, koska ei halua sotkea vaalikampanjaa.

– Tosiasiassa olen jo tehnyt päätökseni, mutta julkistan sen vasta europarlamenttivaalien jälkeen, Halla-aho totesi.

https://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2019/a/c8...

- Mutta pikapuoliin sen näemme:

Ehdokashakemukset jätettävä Helsingin vaalipiirilautakunnalle viimeistään torstaina 18.4. ennen klo 16
Ehdokasasettelu vahvistetaan torstaina 25.4.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ei asetu ehdolle. Hän torppasi iltalehden tulkinnat jo vaali-iltana ja on sanonut useasti, että ei lähde enää Brysseliin. 5-vuotta riitti kaukana omasta perheestä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kuvion rakentelu, josta olemme näilläkin sivuilla saaneet lukea, viittaa, Seija, juuri tuohon, EU-vaaliehdokkuuteen:

"Näiden puheiden perusteella voi hyvin veikata, että Suomen eduskuntavaalien jälkeen Halla-aho haluaa tehdä saman muutoksen myös Euroopassa, ja siksi hän todennäköisesti pyrkii uudestaan EU-parlamenttiin, jossa kansallismieliset, maahanmuuttovastaiset puolueet yrittävät muodostaa isoa ja vaikutusvaltaista ryhmää parlamenttiin. "https://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2019/a/c8c9b851-de2b-486e-a3c0-579c4507eaf3?_ga=2.84922137.1484374327.1555312377-1955302054.1551965561

Miten se on poliittisesti ja "hygienisesti" mahdollista toteuttaa, heti kohta EK-vaalien jälkeen?
Antti Rinteen voimakkaat hylkimispuheet plus VM Orpon hieman laimeammat hylkimiset ovat tehneet sen ikään kuin legitimiteetin huomattavasti paremmin nieltäväksi. Kun kerran tie hallituksen muodostajien taholta jo etukäteen tukossa, niin miksei sitten.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Antti Rinteen voimakkaat hylkimispuheet plus VM Orpon hieman laimeammat hylkimiset ovat tehneet sen ikään kuin legitimiteetin huomattavasti paremmin nieltäväksi."

Tuota minäkin epäilen, että jonkun nieltävän syyn varjolla, mutta nähtäväksi jää.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Jos jotain pitäisi veikata Halla-ahon tulevaisuudesta uskoisin, että hän pysyy PS:n peräsimessä seuraavat 4 vuotta jonka jälkeen jää sivuun sitä varten, että arvopohjallisten on helpompi hyväksyä puolue 2023 vaalien jälkeen hallitukseen. Sen jälkeen veikkaan, että hän asettuu ehdolle seuraaviin presidentinvaaleihin, koska hän haluaa olla enemmän mielipidevaikuttaja ja vastasi tänää aamulla maaikkarilla kysymykseen tulevasta presidenttiydestä (liittyen siihen, että sai paremman tuloksen kuin Niinistö Helsingissä), että on vielä liian aikaista kommentoida. :)

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Gallupeissa käytetään erilaisia korjauskertoimia. Moni niitä kritisoi, mutta ne ovat käytössä ihan syystä. Esim. moni kääntyy lopulta äänestämään sitä tuttua ja turvallista puoluetta, vaikka harkitsivatkin jotain muuta. Korjauskertoimet vähän vaihtelevat riippuen siitä mikä fima niitä tuottaa.

En usko mihinkään gallupien salaliittoon. Gallupit eivät kuitenkaan pysy mukana mikäli kannatuksissa tapahtuu suuria heilahduksia. Juuri niiden korjauskertoimien takia. Tämä havaittiin jo ensimmäisen jytkyn aikoihin. Myös isot puoluetta muokkaavat tapahtumat ovat sellaisia, jotka ovat ongelmallisia gallupeille, kun on vaikea ennakoida ihmisten käyttäytymistä. Esimerkkinä vaikka perussuomalaisten hajoaminen. Osa firmoista antoi osan kuntavaleihin liittyvästä korjauskertoimesta sinisille, mikä käsittääkseni johti perussuomalaisten alhaisempaan kannatukseen hesarin gallupissa, suhteessa esim. YLE:n gallupiin.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Itse asiassa gallupit pitivät aika hyvin. Joitain arvoita parempia tuloksia selittävät hyvät kampanjat.

Kokoomus teki paljon paremman kampanjan kuin itse etukäteen arvioin. Siitä onnittelut.

Hyviä kampanjoita tekivät myös vihreät ja vasemmistoliitto.

Perussuomalaiset taas onnistuivat paljon paremmin kuin arvasin. Persut tekivät todella taitavan kampanjan, mikä on pakko myöntää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mitä minä eilen sanoin tuossa blogitekstissä kepun pj-asiasta.

https://twitter.com/juhasipila/status/111806585287...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset