SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Miksi SDP tietoisesti välttää avointa keskustelua talouden tilannekuvasta

Eilen  hallitustunnustelijaksi valittu SDP:n  puheenjohtaja Antti Rinne jakoi kaikille eduskuntapuolueille  kysymykset vastattavaksi 30.04.2019 klo 12 mennessä.

Yksi suora kysymys loistaa poissaolollaan eli, mikä on puolueenne näkemys Suomen talouden tilannekuvasta.

Edellinen hallitustunnustelija, myöhemmin pääministeri  Juha Sipilä esitti puolueiden vastattavaksi nämä kysymykset, jossa talouden tilannekuvakysymys oli yksi keskeisistä kysymyksistä.

Keskustelu talouden tilannekuvasta on SDP:lle kiusallista, koska keskustelu  paljastaa heti puolueen vaalilupausten olevan vailla rahoituspohjaa ilman verojen korottamista ja lisävelanottoa.

****

 

Tarjolla on runsaasti näkemyksiä Suomen talouden nykytilasta.

Helmikuussa  julkistetussa valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuorossa tulevan vaalikauden hallinto- ja talouspolitiikan lähtökohdista on todettu   jo varoittavat madonluvut sivulla 27:

1. “Julkinen talous on aiempaa heikommassa kunnossa kohtaamaan ikäviä yllätyksiä

2. “Julkisen talouden kestävyysongelmaa ei ole ratkaistu.”

****

Kaikilla ennustelaitoksilla on valtiovarainministeriön lisäksi  sama näkemys Suomen talouskasvun  laskemisesta tasolle, jossa edessä häämöttää  joko lisävelanotto ja/tai menojen karsiminen sekä verojen korottaminen.

Mikä on SDP:n ja Antti Rinteen näkemys Suomen talouden tilannekuvasta ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Rinteen tenttilista on täysin naurettava ja epärelevantti kokoelma luuloja.
Talouden jääkylmä reaalimaailma on kaatuva Rinteen niskaan nopeammin kuin hän ymmärtää, sikäli kuin hän ylimalkaan saa hallitusta kasaan.
Jos Kokoomuksessa on hitustakaan realiteettien tajua se ei lähde mukaan Rinteen Romantica-risteilylle.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sen lisäksi, että Rinteen kysymyksistä puuttuu talouden tilannekuvakysymys,
Rinteen listasta puuttuu työllistäjät - yritykset ja niiden kasvun edellytysten turvaaminen.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Suomen talous on laitettu kuntoon ja työllisten määrä nousee kohisten. Edellinen hallitus ne jo hoiti. Vai hoitiko?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tunnustelija saa kysyä mitä haluaa. Tunnusteltava saa taas vastata mitä haluaa ja mihin kysymyksiin haluaa. Voi jopa tuoda esiin näkmyksiään listan ulkopuolisistakin asioista. Tässä tapauksessa molempien tapojen käyttö on järkevää.

Loppujen lopuksi, ei kuvio ole se, että hallitukseen pitää pyrkiä millä ehdoilla tahansa, etenkään niiden suurimpien puolueiden kohdalla. Hallitukseen pitää mennä vain jos pystyy tekemään sellaista politiikkaa jonka näkee järkeväksi. Sovittelemaan tietysti aina joutuu. Jos tunnustelija nostaa tärkeäksi vääriä asioita ja ohittaa kokonaan tärkeitä, viisain menettely saattaa olla kiinnostuksen puutteen ilmoittaminen jotta seuraavaksi kehiin saataisiin vähän järkevämpi tunnustelija.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hallitustunnustelija saa kysyä, mitä parhaaksi katsoo, mutta Rinteen
kysymyssarjassa on tietoisesti laitettu sivummalle talouden tilannekuva ja tilalle on sullottu enemmän SDP-politiikkaa kuin edelliset hallitustunnustelijat 2011 ja 2015 tekivät edustamansa puolueen ohjelmista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #10

Aivan. Ja vastaajien kannattaa esittää selvästi näkemyksensä sekä asioiden tärkeysjärjestykseen, että moiseen pelaamiseen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Rinnehän sanoi, että pohjana on valtionvarainministeriön näkemys?

Onko blogistilta mennyt tämä ohi? :)

Mistäpä blogisti tietää, paljonko taloudesta on keskusteltu muualla kuin julkisuudessa, juurihan Rinne sanoi, että taloudesta on puhuttu kaikkien puolueiden kanssa, ja puhutaan vielä lisääkin.

Eivät nämä kysymykset ole mitään muuta kuin keino selvittää kuka tai mitkä ovat varmasti joukosta poissa.

Taloudesta keskustellaan varmasti koko ajan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

On tullut seurattua näitä asioita monta kymmentä budjettikiertoa.

SDP vältti ennen vaaleja avointa keskustelua Suomen talouden tilannekuvasta ja käy nyt niitä kabineteissa julkisuudelta piilossa.

Ennen vuoden 2015 vaaleja A Rinne oli myös enemmän tai vähemmän kiusaantunut johtamansa ministeriön tilannekuvasta.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Ja jos Rinne pysyy omassa ja puolueensa näkemyksessä, niin kokoomus on jo nyt pelattu pois hallitus -yhteistyöstä. Toivottavasti Rinne olisi ensimmäinen vasemmistolainen, joka pysyisi sanojensa takana.

Jotenkin tässä on syttynyt ajatukselle, missä kummeli -hallituksen perusta olisi SDP, vas.liitto ja vihreät.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Minkälainen enimmistöhallitus syntyy sitten ? Kepu jää opposition.Yksi kolmesta PS, KOK tai kepu tarvitaan mukaan enemmistöhallitukseen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #32

Sdp, kokoomus ja vihreät löytävät yhteisymmärryksen helposti, ja Rkp mahtuu mukaan myös. Siinähän se enemmistöhallitus jo onkin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Jos halutaan saada suomi hiilineutraaliksi talouskasvun pitää painua nollaan ja laskuun.

https://sdp.fi/fi/blog/kuusiola-attac-voiko-nykyin...

Maailmaa se ei pelasta, vaikka mm kokoomuskin on tähän sitoutunut. Uskoisin tähän, jos muukin maailma seuraisi perästä.

Rinteen ja kokoomuksen tuleva hallitus on kuitenkin hyvä alku.

"Lisäksi talouskasvun ensijako pitää laatia uusiksi niin, että ensin rahoitetaan heikoimmassa asemassa olevien sosiaalipalvelut, tulonsiirrot köyhemmille maille sekä investoinnit ilmastonmuutoksen hillintään."

Meidän on nyt köyhdyttävä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin, uudet ilmastoyställiset teknologiset ratkaisut Suomen talouden ja työllisyyden sekä viennin kannalta olisi pitänyt ottaa paremmin esille

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Seppo-Juha olen samaa mieltä että uudet ilmasto ystävälliset toimenpiteet ja ratkaisut tulisi ottaa huomioon paremmin.

Esimerkki liikenteestä:

Mikäli huomasit niin metsäteollisuus teki ilmastokeskusteluun jälleen oman talouspoliittisen tempun ,saman mitä viime vaaleissa UPM. Toisaalta on todella hieno asia , että saadaan teollisuutta modernisoitua.

Toisaalta on suru puserossa kun valitun linjan avulla ja hienojen asioiden lisäksi metsatäeollisuus on kyennyt pitämään liikenteen infran haluamassaan kehittämistilassa jo lähes kahden vuosikymmenen ajan.

Ja valitettavasti on todettava että metsäteollisuuden avulla tehty linja ei ole kestävän kehityksen mukainen millään mittarilla, vaan se toteuttaa pelkästään metsäteollisuuden haluamaa raaka aine hankinnan monopoli asemaa. Jota valtio on liikenne infran kehittämisissä ja sen puutteellisissa neljän liikennemuodon tutkimuksissa saanut melkein miten tahansa toteuttaa. (tosin oikeuskansleri on sekä siitä huomauttanut -v 2015 – ja nyt viimeisen ultra suuren yksipuolisesti poliittisiin päätöksiin -ei faktoihin- perustuvan liikennekehittämisen keskeyttänyt )

Eli jälleen hallitusneuvotteluissa päädyttiin tilanteeseen, jossa vuoden 2012 puutteellisilla tiedoilla tehty ja eduskunnan hyväksymä valtion liikennepoliittinen selonteko sai siunauksen tulevan pääministerin taholta.

http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

ja kaikki keskustelu esim. Oikeuskanslerin keskeyttämistä jopa 50 miljardin panostuksista ja niiden mielekkyydestä, edellä mainitun puutteellisen liikenne poliittisen linjan jatkamisesta, loistaa poissaolollaan ,kun kyseiseen neljän liikennemuodon kehittämisiin , on saatu kaikki puolueet sidotuksi edellä mainituilla metsäteollisuuden jatkuvilla media huomion riistävillä otsikoilla ,joihin politiikkojen on helppo samaistua.

Toisin on vuonna 2011 EU:ssa sovitun liikennepoliittisen strategian , sitä ei ole edes nettiin käännetty ,vaan sen voi löytää ainoastaan englannin kielisenä . Tässä linkki https://ec.europa.eu/transport/themes/strategies/2... josta tätä osaa

A 50% shift of medium distance intercity passenger and freight journeys from road to rail and waterborne transport.

ei Suomen poliittinen eliitti ottanut käsittelyyn, vaan Suomen liikennejärjestelmää kehitetään vastoin kaikkea ilmasto poliittista faktaa.

Raideliikenne investoinnit perustellaan sillä että liikenteen perusnopeutta voidaan nostaa. Tarkoittaa käytännössä joidenkin minuuttien matkanopeuden pienentämistä . Panos yli kymmenen miljardia ja tulos päästöjen huomattava kasvattaminen

Raideliikenne tunnelin rakentaminen. Tavoitellaan Helsingin seudun aluepoliittisesti tehtyä kasvupäätöstä.

Lisätavoitteena siirtää laivaliikenteestä volyymeja raideliikenteeseen. Tulos päästöjen ja teollisuuden ja kaupan logististen kustannusten kasvu.

Maantieliikenne panostukset valtavat liikenteen tutkimusrahat pelkkään MaaS ajattelun mukaiseen liikenteen kasvattamisiin jossa valtio on jättänyt selkeästi sekä IEA :n huomiot kullekin liikenne alueelle ominaisten tehokkaimpien liikenneväylin käytön ja rakentamisen tutkimiset tietoisesti tekemättä ja panostaa pelkkään poliittisten intohimojen mukaisiin väyliin

http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

https://yle.fi/uutiset/3-10755551

Tulot eivät tule kohtaamaan menoja Rinteen aikana. Mitähän herkkuja on tarjolla, jotta enemmistö hallitus Rinteen johdolla syntyy.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Hillotolppia. Orpo saa samanlaisen ryöpytyksen, kuin Soini ja joutuu kierrätettäväksi so. palkintovirkaan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Punavihervasemiston kannatus 38 % ja 76 kansanedustajaa vastapooli 62 % ja 124 kansanedustajaa siis tällä vastapoolilla ei olisi vaikeuksia muodostaa enemmistökoalitio hallitusta.

Hyvin tiedämme kuten Petteri Orpo sanoi tuntevansa toverit muutoin lisäten tähän että Antti Rinne vie meitä hivuttamalla sosialismiin ja Li Andersson haluaa nopean marxilaisen vallankumouksen päästäkseen sosialismiin.

Kokoomus on nyt tienhaarassa lähteäkö tämän punavihervasemmiston talouden takuumieheksi jossa lisätään julkista puolta lisävelan ja verojen korotuksen kautta välittämättä talouden realiteteistä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Joo, punablokin jokainen puolue hehkutti vaalivoittoa ja vannoi suunnan muuttuvan. Kovin laiha on voitto 38/62. Punablokki joutuu lennättämään joltakin toiselta planeetalta apupuolueita saadakseen enemmistön. SJP kaipasi Rinteeltä oleellisia kysymyksiä ja kuvaa talouden tilanteesta, Rinteellä ei ole sitä eikä tule, muistuttaa hahmoa Living Dead-sarjan haahuilijoista. Kokoomus lienee ainoa mahdollisuus puolikoomaiselle Rinteelle saada enemmistö ja siten sosialisoiminen seuraavaksi 4 vuodeksi. Jos nysväri Orpo sen tekee, kokoomukselta häviää oikeutus kutsua itseään konservatiiviseksi puolueeksi.

ps Millä Helvetin mekanismilla Orpo valittiin puh. johtajaksi 2 paremman ehdokkaan sijasta? Miettikää sitä thinkthankeissanne. VMP.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Koska Rinne tietää tasan tarkkaan, mistä rahat otetaan. Hyvätuloisilta ja yrityksiltä.

Mutta sitä ei kannata ääneen sanoa, tai säikäyttää ainoan realistisen hallituskumppanin, Kokoomuksen, karkuun.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kokoomus on luvannut miljardin hyvätuloisia suosivaa verohelpotusta vaalikauden aikana ja mistä ne rahat otetaan, no, vähävaraisilta tietenkin, eläkeläisiltä, opiskelijoilta, työttömiltä, lapsiperheiltä, aivan kuten tähänkin asti Kokoomus on tehnyt. Tänään ykkösaamussa Rinne totesi, että VV-ministeriön virkamiesten näkemyksestä Suomen taloudellisesta tilanteesta ollaan puolueiden kesken varsin yksimielisiä, siitä ei siis erimielisyyttä aikaan saada ja siksi se kenties kysymyspatterista puuttuukin.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Kyllä rahaa on, ja jos se loppuu, niin aina voidaan painaa lisää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

EKP painaa Suomelle lisää rahaa (= ostaa Suomen valtion velkakirjoja ja millä korolla). Hupsista !

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sosialidemokraatti Arto Granlund on oikeaoppinen sosialisti elikä hän halua sosialisoida varakkaammalta vähävaraiselle omaisuutta ja rahaa näin toteutetaan klassisesti sosialismia, mites se perustuslain omaisuudensuoja sitten käy.
Muutoin tuosta eläkeläisköyhyydestä eikös se ollut sosialidemokraatti pääministeri Paavo Lipponen joka taanoin laittoi taitetun indeksin taittamaan eläkelisen eläkettä,huom. hyvävä nimi taittaa eläkettä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Näytti eilen myös J Sipilä ihmettelevän A Rinteen kysymyksiä ja talouden tilannekuvakysymyksen puuttumista.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ei välttele, vaan talous ei ole demareille ainoa asia maailmassa, niin kuin se näkyy olevan kokoomukselle. Siksi demarit puhuvat muustakin kuin rahasta.

Kokoomukselle on olemassa vain raha, kansasta ja ihmisistä ei ole väliä. Siksi "avoin keskustelu" taloudesta tarkoittaa kokoomukselle pelkästä rahasta keskustelua – muuten se ei ole heistä keskustelua lainkaan.

Ihan sama kuin Nato-keskustelussa: jos Natosta ei puhuta pelkästään myönteisesti, Nato-kiihkoilijat selittävät ettei keskustella lainkaan. Tai että keskustelu olisi jotenkin kiellettyä.

PS. itse en äänestä demareita – enkä kannata Natoon liittymistä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kansasta ja ihmisestä välittäminen vaatii kyllä rahaa.
Toki ilman rahaakin voi välittää mutta päänsilitys ei vaan riitä.

En itsekään äänestä demareita.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"itse en äänestä demareita – enkä kannata Natoon liittymistä." Kummassakin olen Markin linjalla, harvinaista mutta totta.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

demareiden tilannekuva,=lisää velkaa pysyväisluontoisiin menoihin+lisäveroja lihansyöjäheteroille jotka ajavat wanhoilla autoilla ja asuvat wanhassa omakotitalossa,-he ovat syyllisiä maailman pahuuteen,,ei suinkaan intia,kiina tai russkit tai usa !

Janne Rantala

Ei olla syyllisiä mutta meiltä on helpoin rokottaa.Koko Suomen ilmastonmuutos löpinä on vain keino ryöstää ihmisten rahat julkiselle sektorille ja muille parasiiteille joita täällä riittää.Nyt jo huippu korkea hinta ja veroaste ja kaikki hajoaa silti käsiin.Ja kun vasurille antaa rahaa se rakentaa Oodin kaltaisen rahareiän toisensa perään.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Suomen osuus kaikista ilman saasteista on jotain 0.--1 %
(en nyt muista kuinka monta nollaa pilkun takana on). Hallooo!!

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen Vastaus kommenttiin #23

Suomen ilmansaasteet on maailman mittakaavassa 1:n promilen luokkaa, eli 1/1000 -osa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #24

Näin on. Suomen ensijainen toiminta pitäisi olla vaikuttaa kv-areenloilla, että suurimmat väkirikkaaat saastuttajamaat tekevät nyt ripeitä toimenpiteitä.

Käyttäjän SimoTamminen kuva
Simo Tamminen

Arto Granlund. Hyvin on mennyt tuo mantra kansalle läpi "Vähävaraisilta,eläkeläisiltä,opiskelijoilta,lapsiperheiltäsairailta, vanhuksilta ja työttömiltä on valtio vienyt Sipilän johdolla kaiken ja riistänyt sekä kurmoittanut heitä säälimättä.
Todellisuus on tuota neljä vuotta kestänyttä saaga ihmellisempi. Käytännössä nuo lähes kaikki ryhmät ovat päätyneet samalle tai paremmalle tasolle kuin neljä vuotta sitten.
Valtio ei noita ryhmiä ole riistänyt kun ei ole verottanut aiemminkaan. Sen voi jokainen tulonsaaja tarkistaa omasta tämän kevään veroselvityksestään. Jos henkilöllä ei ole muita kuin luonnollisia tuloja niin kunta- ja yle-veroja menee vähän. Sekä myös eläke, sotu, sair.vak. ym vähässä määrin. - Nyt sitten vain kansa odottelee mitä mannaa ne mantran luojat heille hopealautasella tarjoilevat.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sosialidemokratia on politiikkaa toisten varoilla (= vanha sanonta).

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Olisko nyt sitten kuitenkin niin, ettei se kysymyslista ollut tarkoitettu *koko* hallitusneuvotteluiksi vaan pelkästään alustavaksi tiedusteluksi ja jopa Pietikäisen on ehkä maltettava odottaa sitä, että saadaan hallitusohjelma kasaan ennen kuin kukaan voi tuommoisiin ottaa kantaa.

Mikä hemmetti siinä on, että näiden vaalien jälkeen ollaan yhtäkkiä aivan kärsimättömiä?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä SDP vältti ennen vaaleja ja nyt näyttää välttävän avointa keskustelua talouden talouden tilannekuvasta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SDP on melkoinen SAK:n valheellinen surffaripuolue ilman taloudellista todellisuutta.

Siinä sitten odotellaan pieneläkeläisille 100 euron realista eläkekorotusta seuraavalle vaalikaudelle.

Rinteen terveydentila tulisi tarkastaa luotettujen tahojen kautta.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Se olisi helppo tarkastaa vaikka vain videoklipeistä ennen ja jälkeen Espanjan. Ontuva, puheessa sokeltava, hoksottimet "takataskussa", ei jatkoon. Ihme, ettei kukaan terveysalan ammattilainen ei ole tietääkseni spekuloinut tällä mahdollisuudella. Toisaalta vasemmistolaisethan ovat aina saaneet puhua "paskaa" kenenkään välittämättä sen enempää. Perua ilmeisesti sotien jälkeisestä kokemuksesta munattomasta vasemmistosta, joka ei edes Neuvostoliiton sponsoroimana pystynyt vallankumoukseen muun Itä-Euroopan lailla. Kiisseli maistui liian monelle.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pitäisi samalla todeta, että pieneläkeläisten satkun korotus tuo kolmikannassa vaatimukset kolmensadan euron palkankorotuksista läpi koko työmarkkinakentän, kuten niin monasti aiemminkin.

Rinne on Rinne ja SAK:n myyrä.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Vastaus on yksinkertainen. Talouden tilannekuva on poliittinen. VM:n antama tilannekuva on harhaanjohtava, koska sen perustana olevia taustaoletuksia ei esitetä. VM:n tilannekuvan oletus on budjettirajoitteinen maailma, joka ei siis ole todellisuutta.

Väite budjettirajoitteista kuuluu tulonjakotaistelussa pääoman nurkkauksesta kuuluviin huuteluihin. Heille ykköset ja nollat tietokoneen muistissa ovat lopussa, joka on täysin absurdi väite. Rahan kuvitellaan tulevan työstä tai painokoneesta tai säästöistä tai keskuspankista, jotka kaikki näkemykset ovat täysin virheellisiä. Raha tulee velasta ja sitä on maailmassa juuri nyt enemmän kuin koskaan ennen suhteessa reaalitalouden aktiviteettiin.....ja lisää tulee velasta.

Puheilla budjettirajoitteista yritetään vain vähentää talouseliittiin ja korporaatioihin kohdistuvaa verotusta. Noilla puheilla yritetään estää hyvinvointiyhteiskunnan rakentamista. Noilla puheilla rikkaat ja suurkorporaatiot haluavat väistää yhteisön rakentamisen rahoituksen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ettei vain myös arvoisan oma näkemys ole poliittissidonnainen.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Mitä suurimmassa määrin esittämäni näkemys on poliittinen, ja tarkoitukseni on ajaa palkansaajien, köyhien ja tulevien sukupolvien etua omistamisen ja rikkauden kustannuksella.

VM:n esittämää tilannekuvaa sen sijaan esitellään ikäänkuin taloustieteellisenä faktana, mitä se nimenomaan ei ole. Se perustuu poliittiseen valintaan, jota ei kuitenkaan haluta tuoda esille.

Tärkeintä on ymmärtää, että raha on aina ehtymätön "resurssi", eikä rajoita koskaan suvereenin valtion mahdollisuutta työllistää kaikki halukkaat. Reaaliset resurssit kuten työ (työvoima), tietotaito (työvoiman kyvyt ja teknologia), raaka-aineet ja energia ovat kansantalouden kannalta kriittiset tekijät.

Raha liittyy vain siihen kuinka kansantaloudessa leivottu "kakku" jaetaan. Jokainen työtön on pois tuon kakun kasvattamisesta. Rahan puute eli budjettirajoite on poliittinen kannanotto sille ettei "kakkua" haluta kasvattaa maksimaalisesti, koska se nostaisi työttömyyden katoamisen kautta palkansaajien neuvotteluasemaa tulonjakotaistelussa.

Eli kun kuulette jonkun puhuvan budjettirajoitteesta tai rahan puutteesta, tiedätte kenen asialla puhuja on.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #41

Tärkeintä on ymmärtää, että raha on aina ehtymätön "resurssi", eikä rajoita koskaan suvereenin valtion mahdollisuutta työllistää kaikki halukkaat.

--> on kuin vanhasta Neuvostoliitosta .

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen Vastaus kommenttiin #45

Suosittelen tutustumista rahatalouden mekaniikkaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tiistaina , ellei jo huomenna alkaa puolueiden kilpajuoksu, kuka puolue ehtii ensimmäisenä julkistaa vastauksensa. Tuskin siinä odotetaan, että A Rinne ehtii ensin ne lueka.

----

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Kun EKP/euro ei jousta, niin julkinen sektori ja työmarkkinat joutuvat joustamaan. Tässä on samaa kuin eräissä toisissa asioissa, joista vallanpitäjien agenda ja "arvopohja" estää puhumasta niiden oikeilla nimillä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vai niin, että Suomen julkistalouden tila olisi euron syytä. Ettei vain arvoisan kommentoijjan oma arvopohja supista näkemystä ahtaaksi.

Suomen BKT romahti v. 2009 -8,4 %, kun ei ollut sen hetkiseillä Suomen vientituotteila kysyntää maailmalla vuosikausia. Eikä se ollut euron syytä. Myös Suomen ikärakennetta on turha laittaa eurion syyyksi.

Suomen julkistalouden yli suuri koko ja veroaste on maiden vertailussa kärkipäässä, onko sekin euron syytä.

Suomi on hyötynyt enemmän eurosta ja Suomen pankin olemista EKP:n
jäsenpankkina kuin on ollut haittaa.

Suomen valtio ja kotitaloudet ovat hyötyneet miljarditolkulla matalista koroista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Lehtitietojen mukaan vihreät on toimittanut vastauksena A Rinteelle.
Kepu julkistaa klo 17,15 vastauksensa.

----

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ei kai kannata puhua taloudesta kun ei se äänestäjiä ( enemmistöä) kiinnosta.

Vesa Kaitera

Eero Iltanen kirjoitti. "Ei kai kannata puhua taloudesta kun ei se äänestäjiä ( enemmistöä) kiinnosta."

Näin kokoomuslaisena tiedän kyllä, että ainakin minun puolueeni äänestäjiä talousasiat ja aivan erityisesti veropolitiikka kiinnostavat kovasti. Mutta eihän hallituksen muodostamisvaiheessa ole tarkoitus puhua asioista, jotka kiinnostavat äänestäjiä, koska eduskuntavaalit ovat ohi, vaan niistä asioista, jotka yhdistävät tai erottavat mahdollisia hallituspuolueita. Se, että keskustelu rajautuu koskemaan vain positiivisia mahdollisesti toteutettavia asioita ilman varmuutta niiden rahoituksesta on minusta lähinnä tuuleen huutamista.

Tällä hetkellä todennäköisin hallituspohja on SDP:n, Kokoomuksen, Vihreiden ja RKP:n varaan rakentuva sinipunahallitus. PS on käytännössä jo ulkona kuvioista ja Keskusta ei ainakaan muutamaan viikkoon ole tosissaan mukana neuvotteluissa murskaavan vaalitappionsa vuoksi. Mutta erot SDP:n ja Kokoomuksen välillä talousasoissa ja erityisesti veropolitiikassa ovat niin suuret, ettei hallitus tältä pohjalta välttämättä synny. Veikkaan onnistumisen todennäköisyydeksi noin 50%. Kansanrintama Vihreillä täydennettyinä on myös mahdollien kombinaatio, mutta sen syntyminen menisi kesäkuun puolelle. Jos kumpikaan näistä vaihtoehdoista ei toteudu, niin porvarillinen vähemmistöhallituskin on mahdollinen ja merkittävästi todennäköisempi kuin vasemmistolainen vähemmistöhallitus. PS on mennyt parina viime vuotena talous- ja veropolitiikassaan niin paljon oikealle, että punavihreät tuskin voisivat saada sieltä tukea. Tämä Perussuomalaisten oikeistolaistuminen vahvistaa tietenkin Kokoomuksen asemaa neuvoteltaessa sinipunahallituksesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset