SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Onko SDP:llä riittävää mandaattia pääministeripuolueeksi

SDP ylsi niukkaakin niukemmin eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Jos vaalit olisi pidetty viikkoa myöhemmin, olisi SDP jäänyt ehkä kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Vaalipäivänä 14.04.2019 SDP sai -   kolmanneksi eniten -  vain 16 % äänistä.

Mikä on SDP:n tosiasiallinen kannatus ja oikeuttaako se paukuttelemaan henkseleitä Suomen politiikassa. Ilmeisesti alkaa tulla ensi viikolla uusia puoluekannatusmittauksia EU-vaaleihin liittyen.

Kun katsoo SDP:n  vaalimenestystä vuodesta 1907 alkaen, SDP:n 17,7 %:n kannatus oli toiseksi heikoin yli 110 vuoteen. Toisella punamultapuolueella kepulla tulos oli heikon yli 100 vuoteen.

Nyt eräät lehdet kuiskuttelevat  - paremman uutisoinnin puutteessa - pahamaineisen punamullan (kansanrintamahallitus)  paluusta. Lukijan kuluttajasuoja - jos sitä yleensä onkaan - on koetuksella tälläisistä otsikoista. Mutta jos punamultapuolueet saavat yhteisen hallituksen kokoon Antti Rinteen johdolla, niin siitä vaan. Suomen taloudelle ja yrityselämälle se on  huono uutinen tilanteessa, jossa talouden hiipuminen on tosiasia. Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn lähettää terveisiä kaikille puolueille.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

En muista punamultaa pidetyn pahamaineisena. Valtion talouden kannalta 1 mrd. infrainvestointi on vuositasolla yhtä haitallinen kuin 1 mrd. veronkevennys. Molemmista syntyy saman suuruinen aukko valtion talouteen.

Infrainvestointi maksaa itseään takaisin pitkällä juoksulla, mutta veronkevennys jää synnyttämään pysyvää vajetta vuosi vuoden perään.

Kerro meillä muistamattomille miksi punamulta on pahamaineinen ja sinipuna ei sitä ole, että muutkin ymmärtävät.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Case 1975

Eduskuntavaalit järjestettiin 21.–22. syyskuuta 1975. Marraskuussa 1975 presidentti Kekkonen johti itse hallitusneuvotteluja. Kekkonen kutsui mukaan ("vaivasi neuvotteluun") vain hänelle sopivat puolueet.

Marraskuussa 1975 presidentti Kekkonen nimitti Martti Miettusen kansanrintamahallituksen. Aloittava Miettusen hallitus aloitti ilman hallitusohjelmaa sivun julistuksella, siis ilman varsinaista hallitusohjelmaa. Hallitusohjelman tapainen julkaistaan vasta seuraavan vuoden maaliskuussa.

https://valtioneuvosto.fi/tietoa/historiaa/hallitu...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #5

Tarkoitan kansanrintamahallitusta, ettei Cajanderin hallituksessa ollut vasemmiston äärilaita mukana.
https://valtioneuvosto.fi/tietoa/historiaa/hallitu...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Oletko unohtanut v. 2011 Kataisen hallituksen ja Stubbin hallituksen? Holkerin hallitus vv. 1987-1991 muistetaan kamikaze-hallituksena Suomen talouden syöksykierteeseen joutumisen vuoksi.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #7

Juuri näin. Holkerin hallituksen taustalla oli salainen kassakaappisopimus, joka salattiin äänestäjiltä, Presidentti Koivistolta ja muilta puolueilta. Puoluejohtajat Suominen, Väyrynen ja Taxel aikoivat ohittaa silloisilla valtaoikeuksilla varustetun presidentin. Koivisto nimitti Holkerin pääministeriksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #9

Koivisto toimi oikein. Suomi oli korkeimman siunauksessa, estäessään erään PV:sen tulon pääministeriksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #7

Olen täällä todennut monta kertaa, että jos minulle olisi annettu valtuus toimia silloin v. 2011 Säätytalon ovimiehenä kaikilla oikeuksilla, en olisi päästänyt sisään eräitä tennaritason politiikkoja. Kokoomus teki virheen tuolloin.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

"Valtion talouden kannalta 1 mrd. infrainvestointi on vuositasolla yhtä haitallinen kuin 1 mrd. veronkevennys. Molemmista syntyy saman suuruinen aukko valtion talouteen."

Ei välttämättä. Viime vuonna yli prosentin kokonaisveroasteen **lasku** yhdistyi 2 miljardin kokonaisverokertymän **nousuun**. Lienemme siis Lafferin pisteen ympäristössä, kun kokonaisveroasteen laskusta tulee enemmän veroeuroja ja tietysti enemmän kasvua.

Eli olisin varsin varovainen verokiiman suhteen - veroasteen nosto voi yhdistyä kokonaisverokertymän laskuun ja lähes varmasti se johtaa ainakin kasvun hidastumiseen.

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2718...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Olen samoilla linjoilla kanssasi. Meille on opetettu ajattelutapa, että nousukaudella voidaan laskea verotusta ja taantumassa on pakko leikata menoja.

Nousukaudella verotuksen kevennys (kysynnän elvytys) johtaa tietenkin verotulojen nousuun. Tällä nollasummapelillä ei valtion taloutta korjata.

Sama kysynnän elvytys voidaan tehdä sosiaalitukia kasvattamalla ja palvelujen tarjoamista lisäämällä. Valtion kassaan syntyy vuositasolla ensin vajetta, mikä korvautuu kasvavilla verotuloilla. Ei tälläkään nollasummapelillä valtion taloutta korjata yhtään sen enempää, mutta ei huononnetakaan.

Itse olen sillä kannalla, että jos on pakko sopeuttaa, se tehdään 50% leikkauksilla ja 50% verotuksen korotuksella. Kun valtion kassaan syntyy ylijäämää, toimitaan samalla periaatteella. Lasketaan 50% ylijäämästä verotusta ja nostetaan vähimmäistukia se toinen puoli.

Tuota ennen tulisi käyttää ylijäämät velkojen kuittaamiseen.

Jos taloutta hoidetaan ideologisin opein, kuten Suomessa, aiheutetaan talouteen ja markkinalle samanlaista turbulenssia ja haittaa, kuin äkillinen valuutan devalvoituminen ja revalvoituminen aiheuttaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jos ja jos, ja jos lehmällä olisi pyörät, olisi se maitoauto.

Suomessa demokratiassa äänestystulos ratkaisee ja SDP:llä oli suurin kannatusprosentti, joka antaa vallitsevassa järjestelmässä mandaatin. Se ettei tulos miellytä jotakuta Kokoomuksen kannattajaa, ei onneksi muuta demokraattista järjestelmää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei perustuslakiin ole kirjoitettu, että vaalien suurin puolue on aina pääministeripuolue, vaikka käytäntöä on noudatettu vuoden 1991 vaaleista alkaen. Vuoden 1987 vaaleissa SDP oli suurin puolue, mutta kokoomuksesta tuli pääministeripuolue.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomella on edelleen perusongelmana julkisen sektorin aiheuttamat kustannukset tuottoon nähden. Tämä ongelma ei demarien t. kepun avulla katoa nytkään. Maakuntahallintoa ja lokoisia suojatyöpaikkoja tulossa oikein hallituksen johdolla, jos pumamustaa pukkaa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Pitäisikö kokoomuksen olla hallitustunnustelija kolmannelta sijalta jonkun gallubin mukaan? Äänestävätkö gallubit?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Arvoisa kommentoijja noin ehdottaa, en minä tässä.

Käyttäjän UskoYlitalo kuva
Usko Ylitalo

Miksi epäilet SDPn mandaatin määrää? Vai epäiletkö vaalien rehellisyyttä? Näinhän on maan tapa ollut, että suurimman puolueen johtaja saa ensiksi yrittää, ja tällä kertaa se siis oli SDP ja Rinne,
jos siis vaalit olivat rehelliset? Vai pitäisikö mallia muuttaa niin, että se muodostaja olisi aina suurimmasta porvaripuolueesta? Voithan panna asian vireille vaikka äänestämäsi ehdokkaan välityksellä (jos meni läpi?) että tekee esityksen ja säätävät lain eduskunnassa.

Mitä tulee Rinteen tai hallituksen mahdollisiin tuleviin pahoihin töihin, niin niistähän ei vielä tiedetä, mutta Kohta varmaan päästään taas haukkumaan, ja haukutaankin sitten oikein kunnolla, niin että ainakin penikulman päähän kuuluu!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kokoomuksen kannattajalla tutisee puntti kun joku ei pidäkään itsestäänselvyytenä puolueen hallitustaivalta.

Petteri Orpo on ehkä huonoin kokoomusjohtaja sitten Ville Itälän ja tapa päästä taakasta on mennä neljäksi vuodeksi oppositioon, panna Lepomäki johtoon ja marssia voittoon seuraavissa ek-vaaleissa. Sitten ei Pietikäinenkään kyseenalaistaisi suurimman puolueen mandaattia aloittaa hallitusneuvottelut ja minäkin voisin taas äänestää kokkareita.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

On tullut seurattua näitä asioita, vosikymmen jos toinenkin. Ja tänä aikana on oltu välillä oppostiossa välillä hallituksessa

-----

Kokoomuksen kannatus näyttää kasvavan blogistien keskuudessa tässä ihan silmissä !

P.s. Useilla puolueilla on pj-vaihdokset edessä -aikanaan myös kokoomuksella.
Jos kokoomus päätyy A Rinteen hallitukseen, Orpon lisäksi varmoja ministereitä ovat Häkkänen ja Lepomäki.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #18

"Orpon lisäksi..."

Tuohan se onkin se Kokoomuksen katastrofi.
Diggaatko kritiikittä jokaista puolueen puheenjohtajaa?

En tiedä mitä tarkoitat kokoomuksen kannatuksen kasvulla, itse olen ek-vaaleissa äänestänyt melkein jos en ihan aina Kokoomusta. Mutta kovin vaikea on profiloitua Orpon johtamaan puolueeseen jonka, viimepäivien keskusteluun viitaten, pitäisi eduskunassa istua jossain demareiden vasemmalla puolella.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #31

Tuntuisi oudolta, jos puolueen puheenjohtaja jäisi hallituksesta pois.

Jos kokoomus jää nyt oppositioon, olen varma, että kokoomuks äänestää seuraavassa puoluekokouksesta puheenjohtajasta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #32

Olisi hyvä, jos Kokoomus äänestäisi joka tapauksessa puheenjohtajasta. Itse en pidä Orpoa kovin hyvänä keulakuvana kykypuolueelle. Tuuliajolla on menty liian pitkään.

Jos suunta muuttuisi uudelleen talousliberaaliksi yleispuolueeksi, oikean laidan työväenpuolueeksi, voisin minäkin palata poliittisille juurilleni.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

*jos siis vaalit olivat rehelliset? *

Sitä sopiikin ihmetellä, sillä Al-Taee oli tapeetilla jo Maarraskuussa, mutta hänen annettiin jatkaa ehdokkaana juurikin taustansa takia. Mies oli kuin kukka joka veti mehiläisiä puoleensa ja sen varaan laskettiinkin.Luulisin, että juuri naisten äänillä herra meni eduskuntaan.
Jos piilotettu tieto olisi ollut julkista, niin tuskinpa demarit olisivat silloin voittaneet.Eli eivät olleet rehellisiä tuossakaan asiassa.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kokoomus nyt vaan ei saanut ääniä. Itsekin Kokoomuksen äänestäjänä päätin antaa ääneni Liike Nytille, jottei tarvitse katua äänestäneensä puoluetta, joka on samassa hallituksessa persujen kanssa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Varmaan SDP myöntää Liike Nyttin johdolle (Harkimo) puolueen kultaisen ansiomerkin suurimman puolueen aseman saavuttamisessa.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

No, jos Liike Nyttiä ei ois ollut, niin oisin äänestänyt Vihreitä. Tärkeintä oli äänestää persuja vastaan, eikä kenenkään puolesta.

Yleensä jos ei pärjää, kannattaa katsoa peiliin. Kokoomukselle neljä huilivuotta ei ole pahitteeksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #19

Vaalit on käyty, pulinat pois. Liike Nyt on erikoinen , ettei
äänestäjä tiedä, mitä ehdokas päättää sitten eduskunnassa. Valittu edustaja eduskunnassa on sidottu "kansankollektiivin" nettiäänestys päätöksiin.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #21

No sehän se onkin se idea. Äänestäjä pääsee vaikuttamaan kaiken aikaa!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #27

Hupsista ! Äänestäjällä ei ole mitään ehdokkaan lupausta etukäteen, minkä asioiden puolesta toimii, vaan kansankollektiivi päättää hänen puolestaan. Ei kiitos !

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Mistä teitä perussuomalaisten mollaajia sikiää? Oletko itse edes nähnyt persua elävänä, saatikka keskustellut hänen kanssaan? Tuskinpa vaan.
Jos ko Nyt Liike liike olisi ollut puolue, niin olisi ollut persujenkin kanssa hallituksessa. Harkimolla on aika paljon "persulaisia" ajatuksia, et vaan viisaudessasi ole älynnyt sitä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Persuilla on kyllä yksi kiitoksen ansaitseva poliitikko, Mika Niikko. Hän aikanaan polvirukoili avioliittolain käsittelyn aikaan niin ponnekkaasti, että riittävä määrä edustajia vaihtoi leiriä vastakkaiseen suuntaan, ja näin saimme tasa-arvoisen avioliittolain.

Muutoin homma on mennyt enemmänkin kännissä ja läpällä!

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Eiköhän nämä mukamas neuvottelut ole vain kulisseja.
Katsoin Antti Rinteen haastattalua mtv 3 uutisissa ja Antti Rinne möläytti että Kokoomuksen kansa on käyty neuvonpitoa jo ennen vaaleja ja vaalien jälkeen ja huomenna Kokoomus on viimeisenä neuvottelussa joten uusi hallitus on melko varmasti SDP, KOK, VIHR ja RKP siinä se on ja nyt voi Seppo-Juha olla tyytyväinen.
Täläinen epäpyhäallianssin vuoro on nyt tulossa hallituspohjaksi.

Minun hallitukseni olisi ollut konservatiivi puolueista koottu enemmistö koalitiohallitus PS, KOK, KESK, KD ja lisäksi RKP haluaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Varteenotettava ehdotus:

"Minun hallitukseni olisi ollut konservatiivi puolueista koottu enemmistö koalitiohallitus PS, KOK, KESK, KD ja lisäksi RKP haluaa."

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Eihän vihreitten pitänyt mahtua kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eihän se ole koskaan ollut ongelma kummallekaan osapuolelle. Kokoomus ei oikein mahdu vasemmistoliiton kanssa samaan hallitukseen joten saattaapa hyvinkin olla että keskusta pääsee hallitukseen, niin ei tarvi Rinteen pelätä että vasen laita vuotaa Anderssonin syliin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eihän persut edes halua hallitukseen. Heille sopii paremmin marttyroida oppositiossa. Toisaalta viidesosamaisteri opetusministerinä voisi olla vekkuli. Hän saattaisi hyvinkin saada lisättyä erityisopetusta - ottamalla kaikki tuet pois maahanmuuttajien lapsilta. Eikös se persulogiikka mene juuri näin?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kokoomus jäänee oppositioon persujen kanssa. Kansanrintamahallitus on ilmeisen varma. Lienee hyvä saada laajat toimintamahdollisuudet kuten sote ym...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Uudenmaan kaikki 26 kuntaa ovat kokoontuneet kevään aikana kahdesti ja sopineet 26.4., että sote-ratkaisua lähdetään valmistelemaan Uudellamaalla vapaaehtoisesti ja kuntapohjain mallin pohjalta.

https://www.raasepori.fi/tiedote-uudenmaan-kaupung...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Sote menee maakuntaan niinkuin edellinen hallitus viitoitti. Kuntien räpistely on ihan turhaa. Sote tulee keskitason organisaation haltuun. Nyt, kun Kokoomus ajetaan sivuraiteelle, päätökset saataneen myös maaliin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun Pietikäinen toteaa seuraanneensa vuosikymmeniä Suomen poliittista elämää niin varmasti Pietikäinen tietää sen, että hyvinvointivaltio-Suomi on rakennettu pitkälti punamauulan ja kansanrintamahallituksen voimin. Kokoomuksen rooli hyvinvointi-Suomen rakentamisessa on ollut lähinnä jarrumiehen rooli ja tätä historiallista tosiasiaa ei Pietikäinenkään voi kiistaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Herra Granlund, tule jo tälle vuosisadelle.

Koulutuksen rakenteista on uudistettu tuon jälkeen monia kertoja, ja usein kokoomuksen keskeiseillä myötävaikutuksella.

Kokoomus oli keskeinen puolue vaikuttamassa 1990-luvulla, että Suomi on nyt EU-jäsen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sopiva kaveri siiis persuille, jotka vihaa EU:ta, mutta kai se silti sopiii, kunhan saisi valtaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Suomeen tulisi luoda kaksoiskuntalaisuuteen perustuva veropolitiikka: kansalainen maksaisi suuremman osan veroistaan asuinpaikkakunnalleen ja pienemmän osan kesämökkipaikkakunnalleen.

Sama kansalainen saisi tarvittaessa sote-palveluja molemmista em. kunnista valtakunnallisen palvelusetelijärjestelmän kautta. Yksinkertaista. Järjestelmä tasaisi alueiden välistä epätasa-arvoa ja pitäisi koko Suomen asuttuna.

Nyt käytävissä hallitusneuvotteluissa olisi oivallinen paikka tehdä asiasta periaatepäätös ja määrittää nuo vero-osuudet ja tarvittava palvelusetelijärjestelmä.

Nyt on H-hetki asialle, myöhemmin se ei enää onnistu. Tämä voisi olla myös keskustan hallitukseen tulon tärkein kynnyskysymys.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Missään nimessä ei tarvita kaksoiskuntalaisveropolitiikkaa. Mökkikunnat riistävät jo riittävästi kesäasukkailtaan kiinteistöveroina.

Koko Suomi ei pysy asuttuna vaikka mitä tekisimme. Kaikki toimet, joilla muuttoliikettä pyritään tukahduttamaan, ovat yhteisestä potista pois eivätkä oikeasti toimi varsinaisen tarkoituksen mukaan. Suuret kaupungit kasvavat ja pienet kunnat kuihtuvat ja sulautuvat ensin ympärillä oleviin toisiin pieniin kuntiin ja lopulta suurempiin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Millä verotuloilla, Kai Niemeläinen, maaseudun palvelut pystytään jatkossa kattamaan, kun väki vähenee? Esim. sote-palvelut? Kesämökkiläinenkin tarvitsee aina välillä ko. palveluja, siis muualta tullut.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Sote-palvelut hoidetaan, kuten tähänkin asti, asuinkunnan maksamina. Jos tarvitset terveyspalveluja matkan tai loman aikana, käytät palveluja ja asuinkuntasi maksaa viulut.

Sote-palvelut siirtynevät seuraavan hallituksen aikana maakunnille. Kotimaakuntasi maksaa käyttämäsi palvelut.

Miten maaseudun palvelut pystytään jatkossa kattamaan: Maaseudun palveluverkosto vähenee väen vähetessä. Niinhän se on käynyt nytkin: kouluverkko harvenee, kirjastoverkko harvenee. Palvelut siirtyvät väestön mukana isompiin väestökeskittymiin. Ei mökkiläisten rahoilla autioitumista pysäytetä, eikä se ole tarpeenkaan. Maaseudun elinvoiman on tultava muuten kuin ulkoa rahaa pumppaamalla.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Jos ahdistaa se seikka, ettei Kokoomus ole pääsemässä hallitukseen niin lääkkeeksi tuohon ahditukseen auttaa peräruiske, kuten lääkärit muinoin ahdistusta hoisivat. Halpa ja auttaa...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset