SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Suomalaiset luottavat EU:hun -->myönteisyys huipussaan

Tänään  09.05 vietetään Eurooppa -päivää kaikissa EU-maissa (Robert Schuman Declaration 09.05.1950).

****

Evan  arvo- ja asennetutkimuksen mukaan EU-jäsenyyden suosio on noussut Suomessa ennätyksellisen korkeaksi. Vastaavasti suomalaisten erohalukkuus EU:sta on kaikkien aikojen alimmalla tasollaan.

Tämä on hyvä äänestäjien tiedostaa, kun Suomessa pidetään 26.05.2019 Euroopan parlamenttivaalit.

****

Kansalaisten näkemys EU:sta Suomelle  kulkee toiseen suuntaan kuin muutamien yksittäisen puolueiden tai ehdokkaiden näkemys.

Suomen valtiollinen johto teki  isänmaallisen teon johtaessaan Suomen EU -jäsenmaaksi 01.01.1995 lukien.

European Union

****

Kuinka Euroopan parlamenttivaaleissa käy ?

Politico -lehden sivulla  on yksi kokonaisennuste, joka pohjautuu kussakin maassa julkaistuihin puoluekannatusmittauksiin. Linkistä käy ilmi myös maakohtaiset ennusteet. Aivan noilla ennusteluvuilla itse vaalien lopputulos tuskin muodostuu. Suomen kokoomuksen edustaman ryhmän EPP:n  ennustetaan säilyvän paikkamenetyksistä huolimatta suurimpana ryhmänä.

Mielenkiintoista on, että Britannia järjestää 23.05.2019 myös vaalit EU-vaalien laillisuuden johdosta. Kuten tästä linkistä  ilmenee, Britannian puoluekenttä sirpaloituu entisestään. Kannatuskyselyjen johdossa on tänä vuonna perustettu Brexit -puolue.

Britannian piti alkuperin  erota EU:sta 29.03.2019. EU-maiden johtajat päättivät huhtikuussa toisen kerran pidentää Britannian EU-eron määräaikaa 31.10.2019 saakka . Ero voi tulla voimaan jo aiemmin, jos Britannia hyväksyy erosopimuksen. BBC:n  yhteenveto Brexit -tapahtumista.

 

****

EU-vaalit Suomessa: 2004    -  2009  -  2014

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mikä kokoomuslainen gallupfirma teki "mielipidekyselyn??Yle:n käyttämä Taloustutkimus jonka omistaa kok.eero lehti,vaiko joku muu sisäpiiriläisten omistama firma?mtv vaiko joku muu yksityinen kanava joka saa verorahoista tukea? ....?1000 sopivasti valittua puhelinhaastateltavaa,vaiko miten..?

HUPSISTA ,löytyihän se sieltä,mistä propagantatuutista on kyse..Arvattavastikin.

Näin kysely tehtiin

Tulokset perustuvat 2 059 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 31.1.–6.2.2019. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy, joka on laatinut myös tulosgrafiikan. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Aikamoista bisnestä muutaman minuutin "kyselyt"ovat näille firmoille joita on kuin sieniä sateella,ja joita veronmaksajat ylläpitävät YLE:lläkin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Politico -lehti ei kai ole Eero Lehdon omistama ja toisaalta YLE päättää
itse keneltä se täällä kannatusmittauksia tilaa. HS ja Alma Media päättävät myös itse.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Suomalaisten EU-myönteisyys huipussaan
9.5.2019 ARVO- JA ASENNETUTKIMUKSET, JULKAISUT, UUTISET
Suomalaisten suhtautuminen Euroopan unionin jäsenyyteen on myönteisempää kuin koskaan aiemmin. Yli puolet suhtautuu EU-jäsenyyteen myönteisesti ja kielteisesti suhtautuvien osuus on pudonnut lähemmäs kymmenen prosentin tasoa. Erityisesti SDP:n, keskustan ja vasemmistoliiton äänestäjien suhtautuminen EU:hun...

Että sieltähän se EVA:n sivuilta on juttusi otettu otsikoineen ,eli löytyy mistä on saatu nuo mielipiteet.Eero lehti istuu ylen halituksessa ja on kansanedustajana kokoomuksesta.YLE taas pyörii veronmaksajien rahoilla ja on vastuussa kaikille joiden rahoilla se juttujaan ja mielipidekyselyjään tuottaa,riippumatta puoluetaustasta jne.

Puolueettomuus on 1.eivätkä nämä kytkennät poliitikoihin ja heidän firmoihinsa sitä ole,eivätkä nämä median hallituksien johtajien palleilla istuvat ent.poliitikot mm.Jorma Ollila ynm.(alma media)ja ulkolaiset omistajat ,sijoittajat joiden inressit eivät ole suomalaisten vaan aivan muiden eu-usa taustajoukkojen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #5

Ulkona on loistoilma! Hyvää päivän jatkoa !

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Aikamoista bisnestä muutaman minuutin "kyselyt"ovat näille firmoille joita on kuin sieniä sateella,"

Ei niitä kovin montaa ole, puoluekannatuskyselyihin yleisimmin käytettyjen Taloustutkimuksen, Kantar TNS:n ja Tietoykkösen lisäksi MC-Info, Research International, Suomen Gallup, M3 Research Oy ja Suomen Kyselytutkimus Oy. Jokunen muukin saattaa toki olla.

"ja joita veronmaksajat ylläpitävät YLE:lläkin."

Mitkä ovat veronmaksajien ylläpitämiä?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Aamulla korvaani särähti Yle:n naistoimittajan lukema uutinen: "... EU:hun myönteisesti suhtautuvien osuus on peräti 56 prosenttia. Peräti…

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Politico-lehden kannatuskäyräkaaviossa Salvini’s Alliance ilmestyy ex nihilo huhtikuun lopussa. Persut ilmeisesti nyt kuuluvat tähän:

”Salvini, Italy's interior minister and leader of the League party, said the group would "change the rules of Europe" when he presented his plans at a luxury hotel in Milan alongside MEPs from the Alternative for Germany (AfD), the Danish People's Party and Finland's True Finns.”
”Salvini aims high with populist alliance” https://www.politico.eu/article/salvini-aims-high-...
m Europe

Kyseessä on erittäin EU-vastainen sekä putinilainen ryhmä, vaikka täällä persut kiistävät olevansa putinisteja.

Maakohtainen ennuste, jonka mukaan Kokoomus häviäisi persuille ja demareille, lienee väärä, koska kokoomuslaiset äänestävät ahkerammain eurovaaleissa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jopa ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ihmettelee Suomen persujen toimintaa.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006098815.html

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

On mielenkiintoista että ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajaksi valittiin EU-vastainen Huhtasaari.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Marko. Eihän EU ole ulkomaa, koska me kuulumme EU:hun ja olemme mm. EU:n sisämarkkinoilla. Siis sisällä, emme ulkona.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän se ole Eurooppa-asiainvaliokunta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

EU sai MOT:n avoimessa verkkokyselyssä kovaa kritiikkiä: vastaajista vain 23 prosenttia luottaa unioniin.

Seitsemänkymmentäseitsemän prosenttia vastaajista ilmoitti tuntevansa Euroopan unionia kohtaan enemmän epäluottamusta kuin luottamusta.

Neljänneksellä vastaajista oli unionista hyvin tai melko myönteinen kuva. 65 prosentilla vastaajista kuva on kielteinen.

EU:n talous- ja rahaliitto ja yhteisvaluutta euro sai tyrmäyksen vastaajilta. 63 prosenttia ilmoitti vastustavansa euroa, kannattajia oli vain 27 prosenttia.

Kysely liittyi MOT:n ohjelmaan EU:n kummisetä, jossa käsiteltiin EU:n kehityksen ja tulevaisuuden taustoja.

Avoin verkkokysely kokosi kaikkiaan 4 899 vastausta. MOT kiittää kaikkia kyselyyn osallistuneita. Vastauksista tehdään kooste, joka lähetetään kaikille EU-parlamenttivaaleihin osallistuville suomalaisille puolueille.

Mitä jos tehtäisiin avoin kysely,joita ei enää ilmeisesti saa/uskalleta tehdä kuin piilossa ja pimeässä julkaista tulokset,koska ns."kansan" eli enemmistön ääni ei miellytä,eikä sovi pirtaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olisko hakkerit avustaneet kyselyn vastauksissa !

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Sitä kannattaa kysellä luotettavalta valtamediaan kuuluvalta YLE:ltä joka tottakai tarkistaa viimeisen päälle toimittajiensa tekemät tutkimukset ja niiden tulokset,ennen niiden julkaisemista veronmaksajille.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

En usko. Tuloshan tietysti olisi voinut silloin olla huomattavasti myönteisempi.

Vai oletko Seppo sitä mieltä että pahat EU-kriitikot ainoastaan osaavat häkkeröidä?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Sama varmaankin pätee vaikkapa seitsemän päivää lehden lukijoihin ;) Vakavasti ottaen, itse lakkasin seuraamasta mottia kauan sitten sillä minua kävi häiritsemään tietty asenteellisuus ja sensaatiohakuisuus sen toimintatavoissa. Luulen, että se toimii edelleen perussuomalaismielisten näkökulmasta, mutta en usko, että sen yleisönä on mitenkään kattava otos suomalaisista. Tähän kun lisätään se, että mitä tahansa nettikyselyä on naurettavan helppoa manipuloida, niin en pitäisi nettikyselyjä mitenkään luotettavina tapoina saada selville yhtikäs minkäänlaista mielipidettä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

MOT on YLE:n asiaohjelma joka tutkii suomessa tunkioita ,joista eivät suomalaiset muuten saisi tietoa,ne siis,jotka eivät osaa itse hakea.Jos demokratia ottaa koville,ja tutkiva journalismi ,voi,voi.Veronmaksajien kannalta taas tutkiva journalismi,puolueeton edustaa demokratiaa ja siitä suomalaiset maksavat pakkoverojaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #13

Minä tiedän kyllä mikä MOT on. Se nyt ei vain ole ihan puolueettomin tai objektiivisin osa journalismia. Eikä sen skandaalilähtöisyys suinkaan puhuttele samalla tavalla eri ihmisryhmiä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli persut liittyvät EU-parlamentissa ryhmään johon nyt suunnittelevat on kyllä syytä kysyä heidän isänmaallisuutensa perään.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

PS-puolueen ajama Fixit-politiikka ( jolle on keksitty myös hovikelpoisempi termi "Etäisyyden ottaminen EU:sta" ) ajaa Suomea takaisin siihen YYA-ajan lähtökohtatilanteeseen, josta silloinen presidentti Mauno Koivisto 90 -luvun alussa luotsasi Suomen takaisin läntiseen yhteisön piiriin. Osalle PS-puolueen kannattajista tämä ei vielä tunnu selvinneen, mutta varsinkin puolueen strategiaa luovat johtohenkilöt kyllä tämän tasan tarkkaan tietävät.

Ihmetellä sopiikin, miksi PS-puolueessa halutaan Suomi vapaaehtoisesti takaisin siihen asetelmaan, jossa olisimme taas kerran yksin itänaapurin kanssa ? Sellainen tilanne ei todellakaan toisi Suomelle lisää itsenäisyyttä eikä omaa vapaata kansallista päätöksenteon mahdollisuutta. Ne, jotka muistavat vielä YYA-ajan suomalaisen poliittisen kulttuurin tai ovat siitä historian kirjoituksesta lukeneet, kyllä ymmärtävät tämän.

Euroopan Unionin maahanmuuttoon liittyviä ongelmia ei todellakaan ratkaista sillä, että jokainen kansallisvaltio irtautuu yhteisöstä ja alkaa pienenä voimattomana toimijana yrittää ratkaista tuota ongelmaa. Ei pieni Suomi yksin Venäjän kyljessä voisi torjua meihin kohdistuvaa maahanmuuttajista kehitettyä painostusta. Yksin jättäytyessään ja EU:sta irtautuessaan Suomi asettaisi itsensä alttiiksi montakertaa isomman naapurinsa mitä mielikuvituksellismpien painostuskeinojen alaiseksi. Eikä sillä naapurilla mielikuvitus todellakaan lopu.

Suomi on aina ollut ja tulee aina olemaan riippuvainen ympäröivistä valtioista. Kyse onkin siitä kenen kelkkaan meidän kannattaa lähteä ja millaisen arvomaailman omaavaan yhteisöön meidän kannattaa liittyä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Varmasti aiheellinen kysymys.
Mihin itse sijoittaisit unioniin kriittisesti suhtautuvan puolueen?

Sosialistit ja kommarit eivät persuille varmaan käy?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Politico-lehti on EU-myönteisyydessään yhden lajin propagandajulkaisu.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kuten aina kysymykset voidaan laatia etukäteen ovelasti jotta lopputulos olisi mahdollisimman lähellä tilattua. Kyselyä analysoiva, myötämielinen henkilö voi sitten hehkuttaa tulosta ja julistaa tätä ilosanomaa. Näin laaja-alaiseen kysymykseen ei yksinkertaisesti voi vastata juu tai ei periaatteella. Todellisen tuloksen saaminen vaatii useita avustavia lisäkysymyksiä.

Ei haittaa jos osa kysymyksistä olisi tyyppiä suuresti, hiukan, en osaa sanoa, en välitä pätkääkään.

En väitä etteikö enemmistö suomalaisita olisi Eu-myönteistä. Sen sijaan väitän. suurin osa ei kaikkia unionin tuomia ihanuuksia purematta niele.

Kysymys: Hyväksytkö sen että EU:sta muodostetaan federatiivinen rysselistä johdettava liittovaltio. Vastaa kyllä tai ei.

Hyväksytkö sen että suurille jäsemaille/talouksille pitäisi antaa päätösvaltaa suhteessa kokoon. Vastaa kyllä tai ei

Hyväksytkö sen, että kilpailuvirasto kieltää karjalan piirakan kutsumisen karjalanpiirakaksi. Vastaus kyllä tai ei.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Hyväksytkö sen että EU:sta muodostetaan federatiivinen rysselistä johdettava liittovaltio. Vastaa kyllä tai ei."

Mitä tarkoitetaan EU:n liittovaltiolla ? Sellaista liittovaltiota kuin Venäjä on, vai sellaista liittovaltiota kuin Saksa on, vai sellaista liittovaltiota kuin USA on, vai jotakin muuta liittovaltiomallia ?

Ihan vain benchmarkkaamisen kannalta, ehdottaisin tutustumista USA:n liittovaltioon, jossa osavaltioilla on merkittävä itsemääräämisoikeus ja myös vastuu omasta talouden pidostaan. USA:n osavaltio, jos se ei hoida talouttaan kunnolla, saa kaatua ilman, että liittovaltio siihen tulee hätiin. Eli toisin kuin EU:ssa. USA:ssa moni kansalainen kiroaa Washingtonin keskushallintoa, mutta sitten kuitenkin päivittäin vannoo uskollisuutta USA:n lipulle ja nostaa lipun joka päivä lipputankoon.

Ei Washingtonista todellakaan määrätä minkälaisia hampurilaisia saa kutsua hampurilaisiksi New Yorkin osavaltiossa, Ohion osavaltiossa tai jossakin muussa osavaltiossa. USA:n liittovaltiossa keskitytään nippeliasioiden sijasta suurempiin kokonaisuuksiin, kuten USA:n suhteisiin muihin suurvaltoihin ja esimerkiksi yhteiseen puolustukseen. Näin pitäisi varmaan olla myös EU:ssa.

ks. esim.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvallat#Hallinto

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Jeps, on kummaa ettei liittovaltiota komppaavat pohdi tätä asiaa sen enmpää, Varmaan jonkinlaisia ajatuksenpoikasia on olemassa. Maanosamme on erinomainen koelaboratorio erilaisista kehityasteista liittovaltioista. USA:n syntyyn vaikuttavat eurooppalaiset tekijät yhtälailla. Englanti, Ranska ja Espanja lähinnä.

Saksa ja monet keski-euroopan maat olivat ruhtinaskuntia, joilla oli yhteinen kuningas. Eräänlaisia osavaltioita siis, jotka tappelivat verissä päin paitsi
keskenään ja jos viitsivät, niin kuninkaan pyynnöstä toista kuningasta vastaan. Vahva kuningas sai apuja ruhtinailtaan maata yms. vastaan. Heikko joutui lainaamaan rahat Borgioilta ja muilta pankkiireilta. Näiden valta oli kulisseissa huomattavan suuri. Vatikaani toi omat lisämausteensa kun rajoja siirrettiin urakalla.

Peloittavia kaikuja lähimmenneisyydestä, jona noita aikoja voidaan pitää. Ei ihminen ole rauhantahtoisemmaksi tai vähemmän häikäilemättömäksi vallanhalussaan tullut. Tässä mittakaavassa rautaesiripun murtuminen tapahtui toissa päivänä. Yleisesti ottaen rauhallisesti. Kuten aina balkanilla tapeltiin sitten kunnolla ja sillä raakuudella minkä vain ihmismieli voi synnyttäå.

Nämä historian painolastit täytyy huomioida ja sellaisen joka tiivistyvää yhteistyötä halajaa ja mihin se johtaa, kannattaisi miettiä tarkkaan minkälaisesta liittovaltiosta on kysymys. Raskas, keskiraskas vai kevytversio Tullivapaa kauppa, yhtenäinen ja keskitetty kehitysmaa apu, miksei puolustus yhteistyö jne. Tulevat euron ongelmat pitäisi ratkaista jo nyt......

Otsikon kaltaiset kyselyt on toki suotavia. Niistä ei kuitenkaan saa vetää vääriä johtopäätöksiä, kuten herkästi tapahtuu.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #25

"Jeps, on kummaa ettei liittovaltiota komppaavat pohdi tätä asiaa sen enmpää"

Minusta vaan enemmän ne, jotka Suomessa käyttävät "liittovaltio"-termiä lyömäaseena ja leimakirveenä, eivät ole kovinkaan pohtineet ja määritelleet julkisesti sitä, mitä liittovaltiolla oikeasti tarkoitetaan.

Liittovaltio termiä on käytetty kuin aikoinaa uskon asioista puhuttaessa kansalle. Kansaa uhattiin ikuisella kadotuksella, jos ei noudateta sitä virallista kirkon linjausta. Ja tässähän oli taustalla, ei pelkästään uskon asiat, vaan se että kirkon avulla vallanpitäjät pitivät kansan ruodussa. Ehkä se on joskus ollutkin hyvä asia. Tämä uskonnollisuuteen liittyvä yhden totuuden oppi oli muuten eräänä merkittävänä syynä, että eurooppalaiset uskonnollisten lahkojen jäsenet lähtivät Rapakon taakse, jossa uskonnollisten ryhmien toiminta oli vapaampaa ja vähemmän valtaapitävien kontrolloimaa.

Pari viikkoa sitten juttelin jenkkilässä erään ranskalaistaustaisen henkilön kanssa. Tämän esi-isä oli aikoinaan lähtenyt Ranskasta, kun ei ollut hyväksynyt aktiivisena ajattelijana ja poliittisena toimijana silloisen kuninkaan linjauksia ja tällä oli ollut vaarana joutua mielipiteittensä vuoksi päätä lyhyemmäksi.

Niin, onhan se totta, että Euroopan historiassa on mittavasti käyty eri ryhmien välisiä sotia ja kahakoita. Niinhän USA:n liittovaltion lyhyessä historiassakin on käyty sotia ja liittovaltiossa on ollut hyvinkin vakavia sisäisiä ristiriitoja. Siitä huolimatta nykyinen USA:n liittovaltio osavaltioineen muodostaa tällä hetkellä taloudellisesti, poliittisesti ja sotilaallisesti maailman vahvimman valtion.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #26

Aika lailla samoilla linjoilla ollaan. Tämän kaltaisen asiallisen pohdinnan soisi lisääntyvän tälläkin alustalla.

Tuosta USA:n liittovaltion mallista ja sen peilaamisesta euroopan oloihin saa ainakin jonkinlaisen pohjan keskustelulle. USAn kehitykseen ennen itsenäisyyttä 1773? vaikutti Ransaka, Espanja ja Englanti vm. ennen olivat Hollantilaiset mutta tollot menivät vaihtamaan Manhattanin tyhjiin kaluttuihin maustesaariin.

Onko oikein sanoa, että maa on kehittynyt omalla painollaan liittovaltioksi? Viisasta kyllä nuo kolme "lähtömaata" sijoittuivat eri kulmille kauaksi toisistaan. Vältettiin eturistiriitoja. No Ranska ja Englanti ottivat jonkin verran mittaa toisistaan. Kehitys on avainsana, koska se alkoi neitseellisestä maaperästä. Noiden parisadan vuoden sisällä olisi voinut tapahtua vaikka mitä ja ISO JOS Texasia tai Kaliforniaa ei olisi kaapattu tai Alaskaa ostettu tsaarilta. Olisiko edes Kanadaa.....

Juuri näistä syistä olen skeptinen liittovaltiosta kouhottaville. Pitää ajatella ekaks mitä haluaa. Ei se tosta vaan synny tähän maanosaa. Oma verinen historiamme jo todistaa miten tällaisissa hankkeissa on käynyt.

Noista uskonnollisista lahkoista sen verran. Ei toivotut ryhmät laivattiin uusiin siirtomaihin miinan polkijoiksi, raivaamaan tilaa ja perässä tuleville. Heidät uhrattiin. Samoin Hollanti toimi buurien kanssa vaan ne pirulaiset jättivätkin pysyvämmän jälje. Australia vankileirinä jne. Kauppakomppaniat nuo mainiot momopolit olivat valtansa huipulla. Eivät ne rikkauksia halunneet uskonlahkoille jättää.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Noiden parisadan vuoden sisällä olisi voinut tapahtua vaikka mitä ja ISO JOS Texasia tai Kaliforniaa ei olisi kaapattu tai Alaskaa ostettu tsaarilta. Olisiko edes Kanadaa....."

Hieman asian sivusta:

Jos tsaari ei olisi myynyt Alaskaa USA:lle, niin noinkohan Kanada olisi ollut aktiivinen Ottawan jalkaväkimiinojen kieltolain ajamisessa...

Mutta noista lahkoista ja uskonnollisista ryhmistä, jotka lähtivät Vanhalta Mantereelta. Käsittääkseni niihin kuuluneet ihmiset lähtivät vapaaehtoisesti. Sitten olivat ne, kuten Isosta Britanniasta Austraaliaan lähteneet, joilla oli vain kaksi vaihtoehtoa, tulla hirtetyksi emämaassa tai tulla karkoitetuksi Austraaliaan.

Liittovaltion merkityshän nousee siinä, että kun voimat yhdistetään niin taloudessa, politiikassa kuin sotilaallisesti, niin silloin meillä eurooppalaisilla on parempi neuvotteluasema ja vaikutusvalta muiden suurvaltioiden neuvottelupöydissä. Trumpkaan ei tulisi työntelemään EU:n johtajaa sivuun yhteiskuvaan asettauduttaessa. Näinhän kävi mm. Montenegron pääministerille Naton huippukokouksessa toukokuussa 2017.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset