SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Pelkään, että tämä päättyy huonosti

 

Pelkään, että tämä päättyy huonosti. Kun on ensin raamien estämättä ideointia keksitty kaikkea kivaa, raamien rajoihin on tuskallista palata, kirjoittaa vihreiden konkaripoliitikko ja entinen ministeri  Osmo Soinivaara.

Mutta vielä huolestuttavampaa on lukea tämän päivän HS:stä  toimitusministeristön valtiovarainministeri Petteri Orpon  haastattelu. Orpo toteaa Antti Rinteen koko ajan hokeneen , että lupaatko, että lupauksien toteuttaminen hoidetaan velkarahalla joka tapauksessa, vaikka talous ei kasvaisi hyvin.

****

Kokoomuksen konkarikansanedustaja Ben Zyskowicz torjuu teoriat, joiden mukaan kokoomus olisi pelannut vahingossa itsensä ulos hallitusneuvotteluista. Zyskowicz muistuttaa sanoneensa taannoin jo tässä BenTV:n jaksossa, että kokoomus ei lähde hallitukseen ”Antti Rinteen (sd.) hulvattomien vaalilupausten takuumieheksi”.

****

Jos keskusta pitää todella rehellisesti kiinni vaatimistaan kynnyskysymyksistä (linkin lopussa) , Antti Rinteen hallitus ei synny SDP:n vaalilupaukset velkarahalla lunastamalla.

Toistan taas  tätä yhtä ja samaa valtiovarainministeriön  virkamiespuheenvuorossa tulevan vaalikauden hallinto- ja talouspolitiikan lähtökohdista  todettua varoitusta sivulla 27:

 

1. “Julkinen talous on aiempaa heikommassa kunnossa kohtaamaan ikäviä yllätyksiä

2. “Julkisen talouden kestävyysongelmaa ei ole ratkaistu.

*****

Kaikilla ennustelaitoksilla on valtiovarainministeriön lisäksi  sama näkemys Suomen talouskasvun  laskemisesta tasolle, jossa edessä häämöttää  joko lisävelanotto ja/tai menojen karsiminen sekä verojen korottaminen.

****

....että Antti Rinne kehtaa vaatia SDP:n vaalilupausten lunastamista vaikka velkarahalla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Antilla taitaa olla kylmärinki takapuolen ympärillä kun ja jos vaalipuheet ja lupaukset alkavat osoittautua pelkäksi huulenheitoksi ilman mitään vastuuta...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olen koko ajan pitänyt mahdollisena, että Zyskowicz pelasi Orpon ulos hallitusneuvotteluista ihan suunnitelmallisesti. Hienoa, että hän myöntää sen itsekin.

Suomellahan on hiukan EU:n keskitasoa pienempi julkinen velka. Paras tapa hoitaa yksityisen velkaantumisen riskejä on panna infrastruktuuri kuntoon.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Vasemmistolla on aina omat laulunsa, joten muiden varoilla eläminen ei jaksa yllättää.
Keskusta pettää aina. - hokema tuli mieleen. Nyt taas kerran punnitaan, onko ainoastaan tuo hokema luotettava ?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Miten Juha Sipilä voi toimia keskustan hallitusneuvottelijoiden johtajana, jos hän itse toimii nyt oman politiikkaansa vastaisesti -vieläpä vt. pääministerinä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Toisaalta Kokoomus on ollut hallitusvastuussa viimeiset 10 vuotta, ja valtion velka on kasvanut kokoajan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onko kokoomuksella ollut yksin eduskunnan enemmistö tänä aikana päättämään valtion budjetin aidosta saneerauksesta. Vastaus: EI OLE.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuitenkin Kokoomus on ollut mukana ko. hallituksissa velkaannuttamassa Suomea. Kokoomus olisi voinut jo Kataisen aikana mennä oppositioon, jos se on niin tarkka talouden pidosta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #10

Velkaantumisen suuri hyppäyshän alkoi nimenomaan Jyrki Kataisen aloitteesta, joka toi Kokoomukselle vuoden 2007 vaalivoiton.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #14

Matti Vanhasen hallitus antoi syyskuussa 2008 eduskunnallei vuoden 2009
budjettieistyksen, joka oli vielä siinä vaiheessa ylijäämänen.
http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2009&...

Suomen BKT romahti vuonnna 2009 peräti -8.4 %, joka sai aikaan
valtion budjettiin 10 mrd:n alijäämän ja lainanoton vuonna 2009.
http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2009&...

Edellinen punamultahallitus vv. 2003-2007 (SDP-VM-ministeri) pisti sileiksi kaikki niitten vuosien nousukausien lisätulot ja sääti lisää pysyviä menolakeja. Ja sitten vuonna 2009 valtion budjetti ei kestänyt alkuunkaan kansantalouden romahdusta ja siitä alkoi vosikausien velanotto. Menolakien purkaminen on osoittautunut työlääksi, kuten on nähty.

--> Nyt VM varoittaa samasta asiasta, valtion budjetti on heikoissa kunnossa kohtaamaan uutta laskusuhdennetta.

.. että faktaa täältä vain taustaksi !

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #21

"--> Nyt VM varoittaa nyt samasta asiasta, valtion budjetti on heikoissa kunnossa kohtaamaan uutta laskusuhdennetta."

Näin paha on tilanne, vaikka hallitus on muodostettu pelkistä porvareista viimeisen neljän vuoden aikana ja se on merkinnyt sitä verotusta on kevennetty ja vajetta paikattu velanotolla.

Nyt olisi viimein aika korjata tilanne ja paikata valtion budjetti sillä ainoalla tavalla mikä on mahdollista, eli verotuksella.

Mutta en usko että Antti Rinne uskaltaa puuttua verotukseen kovalla kädellä. Demarit on valtaosin melko hyvätuloisia, eivätkä tykkää veroista yhtään sen enempää kuin kokoomuslaisetkaan, mutta eivät halua luopua valtion jakamista ilmaispalveluista, kuten eivät kokoomuslaisetkaan.

Veropopulismi siis jyllää, eikä budjettia tasapainoteta tälläkään hallituskaudella.

Toki on se ainakin hyvä asia että edes köyhimpien eläkeläisten kurjaa asemaa edes hieman helpotetaan. Tällä maalla on totisesti varaa siihen, huolimatta hyvä- ja keskituloistan jatkuvasta narinasta ja kitinästä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #24

SDP-VM-ministeri (mm. A Rinne)) vv. 2011-2015 jätti jälkeensä yli 100 000 uutta työtöntä ja rajusti velkaantuvan valtion budjetin. Pysytään asiassa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #14

Lupaus Sari sairaanhoitajalle tuli kalliiksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #35

"Lupaus Sari sairaanhoitajalle tuli kalliiksi."

Joo. Kokkarit on samanllainen demaripuolue kuin SDP, kokoomus on vain vähän enemmän tienaavien ja vähän paremmin koulutettujen duunareiden puolue.

Koti uskonto ja isänmaa on jätetty persuille perinnöksi ja sillä ne persut nyt sitten rehvasteleekin komiasti, samoin kuin sillä miten ne puhdistaisivat Suomen kylänraitit esteettisistä haitoista.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

nii velka on kasvanut,velkaa 2018 yli 100mrd, velka on 2000-luvulta noussut, vuonna 1940 velkaa oli vain 29 milj, kâit euroina .No hallitus on Keskustan varassa, jos Keskusta lähtee pois, hallitus kaatuu, ei ole silloin enemmistöhallitus

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Rinteen ja demarien tavoitteena oli saada hallitukseen keskusta, josta Sipilä on pelattu ulos. Saa nähdä ryhtyykö Sipilä hallitusneuvotteluissa Rinteen vaalilupausten takuumieheksi, ja jatkoa/keskustan salkkumäärää ajatellen miten yksityiskohtaisesti hallitusohjelma kirjoitetaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kokoomus ja oikeisto ovat nyt koettaneet saada valtintaloutta kuntoon köyhää kyykyttämällä viimeiset hallituskaudet.

No eihän se ole onnistunut, kun tyhjästä ei voi nyhjäistä, eli köyhillä ei ole mistä ottaa, ne voi vaan tappaa nälkään, jättää terveyspalvelut retuperälle, asunnottomat pitäisi hylätä kadulle. jne.

Tästä syystä kansantalous sakkaa edelleen,asioita ei ole hoidettu kuntoon, on budjettivajetta, on teiden kunnossapitovelkaa, on hotovajetta, valtiolla on liikaa velkaa, kaikki on päin persettä.

Viimeksi asiat oli Suomessa kunnossa Lipposen hallitusten jälkeen.

Sen jälkeen asiota on yritetty hoitaa alentamalla veroastetta, eikä vain yritetty, sitä on myös reippaasti lalennettu.

Toivottavasti Rinne ymmärtää mistä ne rahat kaiken kuntoon saattamiseen löytyvät. Rikkaita pitää rokottaa. Siellä sitä rahaa on, köyhöllä ei ole mitään pois otettavaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hallituksen voimaa asioiden hoitamiseen olisi tietysti lisännyt, jos sinäkin olisit jättänyt äänestämättä Kokoomusta. Hoidat asioita hurskaasti toivomalla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Hallituksen voimaa asioiden hoitamiseen olisi tietysti lisännyt, jos sinäkin olisit jättänyt äänestämättä Kokoomusta. Hoidat asioita hurskaasti toivomalla."

En minä usko että Rinne oikeasti toteuttaa tätä minun toivettani.

Demarit on melkein yhtä rikkaita kuinnkokoomuslaisetkin ja veronkorotus koskettaa niitäkin, demarien kannatus laskee jos Rinne nostaa veroja. :)

Mutta saahan sitä toivoa.
Valtiontaloutta ei pelasta muut asiat kuin verojen korotus, tai palvelujen supistaminen ja molemmat käyvät keskituloisen lompakolle, kun kansalaiset ovat tottuneet niihin palveluihin ja pitävät niitä saavutettuina etuina, joista pitää pitää kiinni, aivan kuin palkastakin ja verot pitäisi panna valtion maksettaviksi.

Ei demarit ole veropopulismissaan paljon kokoomusta parempi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jos Rinne saa toteuttaa likimainkaan vaalilupauksensa ja -ohjelmansa niin Korsuorkesteri voi soittaa jenkan K*sessa ollaan, eikä siitä taida olla eriäviä mielipiteitä demareillakaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ja kun Li Andersson vielä lyö jenkalle tahtia!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Arto Vihavainen

# 21 vastauksessa historian kertausta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Laiteaan vaikka tähän väliin lisää löylyä !

Petteri Orpo: Suomi on saamassa ostetun hallitusohjelman !

https://www.verkkouutiset.fi/petteri-orpo-suomi-on...

P.s. Rintataskun nenäliinakin !

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tyypilliseltä oppositioräsyrykseltähän tämä nyt heti ensituntumaltakin vaikuttaa.

Tämä näyttää ihan siltä ettei Orpo halua antaa oppositioräksytyksessä persuille minkäänlaista etulyöntiasemaa, eikä etumatkaa.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Ei tunnu missään, löylyä lissää!

YLE 18.02.2010: "Hallitus pestasi amerikkalaiskonsultin ideoimaan seuraavaa hallitusohjelmaa" https://yle.fi/uutiset/3-5561630

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vanhasen_II_hallitus

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Vaikka itse olen demari, katson, että näitä hallitusneuvotteluja käydään heikoilla jäillä. Jossakin vaiheessa Vihreiden vaa'ankieliasema ja Vasemmistoliiton lähes vaa'ankieliasema tulevat epämiellyttävällä tavalla näkyviin ja SDP ja Keskusta ovat liemessä kun vihervasemmisto ottaa isännän otteet. Punamulta olisi ollut SDP-johdolle hyvin luonteva ja jopa järkevä ratkaisu, jos Keskustalla olisi ollut viitisen paikkaa enemmän, mutta nyt se on äänimäärämatematiikan kannalta karmea virhe.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minun mielestäni sinipunalla olisi ollut helpompi tehdä järkevää politiikkaa ja persut olisi pitänyt ottaa mukaan hallitukseen antamalla riittävästi periksi maahanmuuttoasioissa, kaikessa muussa persut olisivatkin sitten antaneet mielellään perikisi.

Kaksi virhettä Antilta.

Kokoomus ja persut olisi pitänyt ottaa hallitukseen.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Toinen mahdollisuus on se, että Antti Rinne päätyi nykyiseen ratkaisuun on se, että julkisuudessa on aliarvioitu sitä, kuinka jyrkän huonoissa väleissä SDP:n nykyinen AY-taustainen johto, erityisesti Rinne itse ja Kokoomus ovat ja heikon punamullan yritys olisi pakon sanelema. Itse luulin vielä tähän asti, että SDP ja Kokoomus olisivat voineet tulla toimeen keskenään ja kaikki vaihtoehdot olisivat olleet aidosti auki, mutta nyt käsitys on toinen.

Kokoomushan lähetti tunnusteluihin torpedoksi kovan linjan oikeistolaisen Elina Lepomäen, mikä saattoi tarkoittaa, että Kokoomus olisi päättänyt jo varhaisessa vaiheessa, ettei mene SDP:n kanssa samaan hallitukseen, mikäli SDP:tä johtaa Rinne eikä joku ammattiyhdistysliikkeeseen nähden etäisempi henkilö. Lepomäki on myös spekuloinut Rinteen hallitusneuvotteluiden tai hallituksen varhaisella kaatumisella, mikä muuttaisi asetelmat Kokoomukselle edullisiksi.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Uskomatonta, mutta totta. Olen täysin samaa mieltä Vihavaisen kanssa.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen Vastaus kommenttiin #34

Keskinäistä painetta vähän, ja sitä ollaan pihalla, muun todellisuuden suhteen.

Vaikea sanoa, kuka Rinteen paikalla haluaisi vapaaehtoisesti olla. Hyvä muistaa tämäkin puoli.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Paavo Lipposen hallitus v. 1995 piti jalat maassa:

--> piti voimassa edellinen Ahon hallituksen säästöpäätökset ja teki
toisen mokoman lisää.

https://valtioneuvosto.fi/hallitusohjelmat/-/asset...

"Menojen leikkaukset ajoitetaan etupainotteisesti ja ne kohdistetaan ottaen huomioon työllisyysvaikutukset. Vuoden 1996 valtion talousarvioon tehdään vähintään 10 miljardin markan rakenteelliset menojen leikkaukset. Suuruudeltaan noin 12 miljardin markan aiempia säästöjä jatketaan. Hallitus täsmentää vuoden 1996 menojen leikkaukset hallitusohjelman liitteenä olevassa lisäpöytäkirjassa. Siinä esitetyt toimenpiteet merkitsevät vuosille 1997-1999 ajoittuvia lisäsäästöjä, joiden yhteissumma kohoaa noin 5 miljardiin markkaan."

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Miksi porvarihallitus ei leikannut enemmän, eikä vain alentanutverotusta.

Kysyn vain.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Blogin ja kommenttien lähtökohtana näyttää olevan se, että Petteri Orpo puhuu totta. Kannattaa nyt kuitenkin muistaa, että meillä on vain hänen väitteensä tästä Rinteen hokemisesta. Väitteen esittäjähän on mies, jota oman ilmoituksensa mukaan ketuttaa kahdeksan arvoisesti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jonkin verran tunnen näitä asioita. Orpoa ketuttaa veronmaksajien ja työttömien puolesta, kun tietää, mitä on tulossa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Minulle jäi epäselväksi, millä tavoin työttömien asema huononisi, jos Rinne jostakin syystä saisi hallituksen kasaan. Aiemmassa kommentissani mainitsemasta syytä Vasemmistoliitto voi esittää vaikkapa ukaasin työttömyyskorvausten merkittävästä korottamisesta. Toki keskituloisille ja hyvätuloisille veronmaksajille siitä tulisi taloudellista haittaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Arvoton hiekkalaatikkoargumentti, tuo ’jonkin verran tunnen näitä asioita’. Kerro toki pois vaan, mitä tiedät näistä asioista, jos sinulla on oikeaa tietoa noista Rinteen hokemisista, joiden varaan Orpo tuossa jutussa casensa virittää.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuon 2009 bkt:n romahduksen yhtenä syynä oli Kataisen vaalilupaus Sari Sairaanhoitajalle. Suomen viennin kilpailukyky romahdutettiin yhdella tes sopimuskierroksella. Myös silloisen porvarihallituksen hyvätuloisia suosivat verohelpotukset, jotka rahoitettiin velkarahalla ja näin Suomi-neidon velkaantuminen lähti laukalle. "Ei koske meitä" totesi Katainen kun kv-taantuma oli jo suomen porstuassa, voiko vv-ministeri olla enemmän väärässä. Vanhasen/kataisen porvarihallituksen suuria virheitä korjataan vielä 2020-luvullakin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kuinkahan se menikään, Ylen Elävä arkisto:

Muutamia kuukausia ennen vaaleja terveydenhuoltoalan ammattijärjestö Tehy oli teettänyt kyselyn suomalaisilla siitä, tietävätkö ihmiset sairaanhoitajien palkkatason ja minkä suuruinen palkan pitäisi olla. Palkkataso oli hyvin tiedossa, ja korotuspaineen määräksi tuli 500 euroa.

Tämän jälkeen Iltalehti lähetti kaikkien puolueiden vaalivastaaville eli lähinnä puoluesihteereille kyselyn, pitäisikö hoitajien palkkoja nostaa 500 eurolla. Iltelehden poliitikan toimituksen mukaan kaikki muut puolueet paitsi keskusta vastasivat kyselyyn myöntävästi.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/10/10/hoitajien...

Rinne on luvannut lakiin 0,7 hoitajamitoituksen, mikä edellyttäisi n. 4000 hoitajaa lisää, ja hoitajat ovat nytkin tyytymättömiä palkkaukseensa. Nähtäväksi jää miten hoitajat hoituvat.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Granlund

Ei pärjää Rinteen vappusataselle ja 0,7 hoitajamitoitukselle !!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ei pärjää Rinteen vappusataselle ja 0,7 hoitajamitoitukselle !!"

0,7 oli kaikkien muiden puolueiden listalla, paitsi kokoomuksen.

Minä olen tässäkin asiassa kokoomuksen kannalla, sillä jos samaan hoitolaitokseen sattuu melko hyväkuntoista väkeä niin mitä hemmettiä ne tekee siellä sellaisella hoitajamäärällä, pelaavat siellä korttia varmaan.

Hoitajatarve pitää mitoittaa tarpeen mukaan ja tapauskohtaisesti.

Se 0,7 johtuu siitä että siinä vaiheessa tuli vaalipaniikki päälle, kun uutisoitiin siitä miten hoitajia on joissain paikoissa ollut liian vähän.

SDP ei ole yksin tähän vaalipanikoitumiseen syyllistynyt, vaan myös kaikki muut puolueet paitsi kokoomus, myös oppositiopuolueet persut ja kristilliset.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #41

Syntyvyys on laskenut vuosikymmenen aikana 60.000 alle 50.000 ja samalla kätilöiden määrä on liki tuplaantunut.

Maalaisjärjellä ajatellen sekä kätilöitä, että päivähoitoa ja ala-asteen opetusta voitaisiin vähentää lapsimäärää ja syntyvyyttä vastaavasti.

Suomessa on muuten eniten hoitohenkilökuntaa töissä tänäkin päivänä koko muuhun EU:n verraten.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #45

"Suomessa on muuten eniten hoitohenkilökuntaa töissä tänäkin päivänä koko muuhun EU:n verraten."

Muualla äidit taitaa olla kotona lapsiaan hoitamassa, eikä heitä lasketa työvoimaan, eikä työttömiin.

Suomessa äidit ja isät yritetäätyöllistää ja jos töitä ei ole, haetaan työttömyysturvaa.

Enimmäkseen isät ja äidit ovat kuitenkin Suomessa töissä, eikä kotona lapsia hoitamassa. Sen takia Suomessa tarvitaan sitä henkilökuntaa enemmän kuin muualla lastenhoitoalalle ja siitä on kova pula. Hoitoryhmät ovat suosituksiin nähdem liian suuria, eli liian monta hoidettavaa lasta hoitajaa kohti, eikä sijaisia saa jos joku sairastuu. Ainahan niitä tauteja liikkuu siellä missä lapsia ja muuta väkeä on koolla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #45

Varmaan kiinnostavia linkkejä ne, jotka epähuomiossa unohtuivat.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #48

OECD Health Data, Tehy, Super, JHL ja heh - Guinnes Book of World Records mm.

Jokohan muuten Suomessa on kehittyneen maailman suurimmat julkiset menot sosialistinen Ranskakin ohitettuna ?

Jos ei vielä ole, niin Rinteen hallituksen myötä pian on.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #59

Raamattu, Suomen uutiset... Tapasi mukaan valehtelet, härskisti. Pyysin linkkejä, en otsikoita ja kirjan nimiä.

Katsotaan nyt tosiasioita.

Terveydenhoitajat OECD-maissa: https://data.oecd.org/healthres/nurses.htm
Lääkärit OECD-maissa: https://data.oecd.org/healthres/doctors.htm#indica...

Terveydenhuollon saatavuudessa Suomi on EU-keskiarvoa hiukan huonompi. Suuren veroasteen Ranska pärjää loistavasti:

https://www.oecd.org/health/health-at-a-glance-eur...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #63

Saatavuus löytyy sarakkeesta Access to care, jos rautalankaa tarvitaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #64

Vuorela,

Tuota... otappa selvää, esim liitojen jäsenmääristä töissä olevan hoitohenkilökunnan määräistä, ennen kun nimittelemään moukkamaisesti muita alat ?

Tehy jäsenmäätä 160.000 ja Super 90.000 yht. 250.000. Näiden lisäksi on sekalainen määrä avustavaa liittoihin kuulumatonta hoitohenkilöstöä mm. vippareina tms.

Kestää vertailua minne hyvänsä.

Lääkäreiden määrän tuossa OECD:n tilastossa on todettu jo moneen kertaan olevan täysin hanurista. Lääkäriliiton mukaan Suomessa työskentelee yli 20.000 laillistettua suomalaista lääkäriä ja n. 2.000 ulkomaista kolleegaa näiden lisäksi. Vuosittain valmistuu nykyisin n. 800 lääkäriä lisää.

Siitä vain sitten ynnäilemään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #67

Siitä vain lukemaan tilastoja mieluummin kuin luulemaan. Linkit yllä.

Yksi ideologinen huomio: Monessa tutkimuksessa Ranskan terveydenhuolto todetaan kehittyneiden maiden parhaaksi, mutta kustannustehokkaaksi sitä ei väitä kukaan. Ranskalaisten mielestä se saa maksaa, koska on hyvä, että henkilöstöä on vähän enemmänkin kuin juuri ja juuri tarpeeksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #68

"Ranskalaisten mielestä se saa maksaa, koska on hyvä, että henkilöstöä on vähän enemmänkin kuin juuri ja juuri tarpeeksi."

Veikkaan että Ranskassakin asiasta ollaan montaa mieltä, enkä usko että ranskalaiset rakastavat verojaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #68

Kaikenlaisia arvioita voidaan aina antaa, mutta missä suhteessa arviot ovat todellisia, onkin jo sitten toinen juttu. Ransakako muka paras ?

Googlaa sanoin Powerhouse Health Consumer Index 2018, niin jospa se siitä...

Suomi mukavasti kuudentena.

Ranskasta se verran, että maan talous on kovin pahasti alijäämäinen ja syömävelkainen. Maan julkinen velka on kasvanut yli biljoonalla eurolla viimeisten vuosien aikana ja onkin vain ajan kysymys, milloin talous kriisiintyy lopullisesti tässä uudistuskyvyttämässä maassa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #68

OECD:n tilastot eivät tue todellisuutta tai luvut eivat ole todellisia. Lääkäreiden määräksikin kerrotaan 17.000, vaikka todellinen työssä olevien lääkäreiden määrä lääkäriliiton mukaan on yli 22.000 !

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Granlund, Suomen vienti tyssäsi pahasti v. 2008, eikä siitään noussut kaikkien muiden EU / EMU-maiden tapaan.

Kaikkien muiden maiden viennit lähtivät mukavaan kasvuun maailmantalouden imussa jo viimeistään v. 2010 - paitsi ainoana poikkeuksena Suomen.

Vielä 2000- luvun alkuvuosina Suomen kauppataseen ylijäämä oli säännöllisesti yli 10 miljardia euroa plussalla, mutta esim. viime vuonna yli 2 miljardia euroa pakkasella.

Ei noilla lukemilla Rinteen pitäisi vasemmistopopulistisesti valehdella äänestäjille enää yhtään mitään.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Viennin tyssäämisen syynä oli pääosin kaksi tekijaa, ylisuuret palkankorotukset Kataisen vaalilupauksen seurauksena jolla tuhottiin suomalaisen viennin kilpailukyky ja Suomen viennin rakenne joka perustuu pääosin investitointitavaroiden valmistamiseen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #57

Höps Granlund. Kyse on vain siitä, että huolimatta maailmantalouden kasvusta suomalaisten valmistamia investointitavaroita hankitaan nyt enemmän muualta markkinoilta Suomen sijaan.

Työmarkkinajärjestöthän ne palkoista neuvottelevat. Tämä Kataisen toivomus Sari Sairaanhoitajan lisäviisisatasesta olkoon hyvä esimerkki siitä, kuinka turmiollisia kolmikanta ja yleisitovuus voivatkaan käytännössä olla. Silti SAK- SDP haluavat välttämättä ylläpitää tätä maailman erikoisuutta ja sosialismin ikävää jäännettä edeleen Suomessa.

Jos Suomen vienti olisi kehittynyt samoin, kuin muissa EU/ EMU- maissa konsanaan keskimäärin, olisi se nyt n. 30 miljardia euroa korkeammalla tasolla, mitä se nyt todellisuudessa on.

Alisuoriuduttu on ja pahasti täällä koulutettujen alisuoriutujien onnelassa.

Suomessa maksettujen palkkojen määrä kasvoi nopeasti v. 2007 jälkeen liki 20 miljardilla eurolla vuotuisesti, mutta itse BKT ei kasvanut sen ensimmäistä senttiäkään. Eli palkkoja nostettiin ilman mitään tuottavuuden lisääntymistä, joka on jo kerrassaan pähkähullua.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #57

Ylisuuret palkankorotukset koskivat ennenkaikkea julkista sektoria, mikä johti valtion ja kuntien menojen kasvuun ja sitä kautta velkaantumiseen.

Velkaantimista vauhditti tietenkih ennenkaikkea veronalennukset, joiden väitettin vilkastuttavan kansantaloutta, lisäävän välillisten verojen tuottoa ja edistävän kilpailukykyä.

Mutta eiväthän veronalennukset toimi Suomessa sillä tavalla elleivät ne kohdistu suoraan yritysverotukseen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #57

Arto Granlund

Kun joku julkisen alan naisvaltainen ammattiryhmä saa palkkoihinsa kuoppakorotuksen ja oikeudenmukaisen naispalkkalisän, niin miksi koko muu ay liike vaatii itselleen saman korotuksen. Siis ylisuuriin palkankorotuksiin oli suurimpana syyllisenä ay-liikkeen ahneus !

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #61

"ylisuuriin palkankorotuksiin oli suurimpana syyllisenä ay-liikkeen ahneus !"

AY- liikkeellä ei ole mitään tunteita, ei ahneutta, ei kateutta, ei hyvyyttä, ei pahuutta. AY- liike ajaa jäsentensä etua ja niillä AY- liikkeen jäsenillä on ne tunteet, kuten ahneus ja kateus.

Kateus on sitä että halutaan saada lisää palkkaa, kun kerran muutkin saavat.

Syy ei tosiaankaan ole missään AY- liikkeessä,jonka ainut tarkoitus on toteuttaa jäsentensä tahtotilaa.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Pikavipeillä saa ainakin hyvän otteen velkaisesta. Yleensä tähän velkasuhteeseen on tunkua. On tosiaan tarjota, sitä sidosta.

Valtion suhteen samaa voi ilmetä, joskin tuottoisuus on aivan toista luokkaa, luotonantajan vinkkelistä. Tai voisi ajatella, kun ei tarkemmin tiedä.

Ehkä SDP saa ansionsa mukaan, kun joutuu tarjoamaan kansalle sen, jonka kansa saa maksaa isolla rahalla takaisin, pitkän aikaa, tästä eteenpäin.

Hassua muuten todeta, että kun on velkainen, kuten Kreikka, niin tilanne antaa välineen siihen, että voidaan edistää toisen maan velkaisuutta. Velkaisuus on tavallaan kaupan, ja sillä voi netota.

Kyllähän tässä valtiota viedään. SDPn osuus voi olla siinä, ettei näkyvänä toimijana ota selvää edes kentän perusteista, jos intressiä on. Ehkä duuni on liian haastava.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Keskustan kannattaa vaatia nyt kaikki, mitä tulee mieleen vaatia 20 vuoden aikajänteellä eteenpäin. Rinteen ainoa mahdollisuus nousta pääministeriksi riippuu keskustan mukanaolosta. Jos keskusta hyvästelee nyt aiotun koalition, se on Rinteelle goodbye ja ansiosta, ja ihan omaa tyhmyyttään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Siinä voi vielä käydä niinkin, että jos Keskustan kannatus on 10 % luokkaa eurovaaleissa, niin oppositio on puolueen ainoa vaihtoehto.

Keskusta mittaa vielä kannatustaan eurovaaleissa, ennen kuin tekee päätöksen Rinteen levottomiin menolisäyksiin kustannettuna yrityksiin kohdistuvin veronkorotuksin ja velkarahoin.

Keskustan takapakin seurauksena Rinteen pelimerkit ovat olemattomat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Keskustan takapakin seurauksena Rinteen pelimerkit ovat olemattomat."

No, sittenpähän Antilta on murheet pois ja huolet jäävät Jussin ja Petterin harteille.

Saa sitten nähdä millaisia kilpailukyvyn parantamissopimuksia Jussi ja Petteri saavat aikaisiksi.

Sillä asiahan on niin ettei ilman uusia kikyjä saada aikaan kilpailukykyä, eikä velkavetoisuutta saada pois verottamatta kansalaisia. Nämä ovat seuraavan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä minun mielestäni.

En kadehdi yhtään politikkoa jotka yrittävät maata pelastaa, sama kohtalo nimittäin odottaa kuin Sipilä, keskusta ja siniset saivat kokea viime vaaleissa.

Tietenkin, jos vain yrittää keplotella, kuten kokoomus viime hallituskausilla, yrittämättäkään tehdä mitään sellaista remonttia mikä parantaisi taloudenpitoa, mutta vaarantaisi kansansuosion, niin voihan sen kansansuosion jotenkin säilyttää, mutta ei sillä tavalla saa mitään aikaiseksi, kuten ei edellisilläkään vaalikausilla saatu, jos ei oteta huomioon keskustan ja sinisten rökäletappioita.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eu-vaaleissa on perinteisesti niin alhainen äänestysprosentti, että niiden painoarvo vertailussa ei ole sama kuin eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Kait, jos valtio ottaa velkaa, niin valtiota ei kuitenkaan haeta konkurssiin. Menot voi kyllä olla suuret korkojen kanssa. Valtio lyhentää velkaa ja otta lisää lâinaa ja konkurssia ei tule, vai?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Näin. Suomen julkinen velka ei muuten ole suuri, vaikka se on nyt vuosikymmenen verran kasvanut. 50 miljardia lisää, niin päästään EU:n keskitasolle. En tietenkään tarkoita, että pitäisi päästä.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No Suomella oli keväällä 2009 velkaa 53 miljardia e ja nyt 2018 velka oli jo yli 100 miljardia e.Vuonna 2000 velkaa kait oli yli 600 milj e

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suomella oli keväällä 2009 velkaa 53 miljardia e ja nyt 2018 velka oli jo yli 100 miljardia e"

Vanhasen toinen hallitus päätti toimintansa 22. kesäkuuta 2010.
Sitten pääministerinä oli Kiviniemi noin vuoden verran,
kun seksi- ja lautakasaskandaalit pakottivat Vanhasen lopettamaan.

Kataisen ensimmäinen hallitus aloitti 22. kesäkuuta 2011.
Silloin puhuttiin vielä jakovarasta, kun Katainen sai vaalivoittonsa lupaamalla palkankorotuksia Sari Sairaanhoitajille.

Varmaan se velkaantuminen lähti siitä Kataisesta ja Sari Sairaanhoitajista käyntiin ja se kesti sitten kahdeksan vuotta kokoomuksen johdolla.

Sipilä sitten yritti panna velkaantumiselle kapuloita rattaisiin, mutta kansa ei siitä tykännyt ja niin keskusta kärsi sen rökäletappionsa nyt käydyissä viimeisissä vaaleissa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sari Sairaanhoitaja korotukset tehtiin kylläkin Matti Vanhasen II hallituksen aikana 2007 - 2011, jolloin valtiovarainministerinä toimi Jyrki Katainen.

Julkisen sektorin palkkasummaa kasvatettiin n. 30 % ( n. 6 miljardilla eurolla ) v. 2007 jälkeen vain muutaman vuoden aikana ja omituisesti ilman pienintäkään talouskasvua sen rahoittamiseksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #62

Vanhasen toinen hallitus, jonka valtiovarainministerinä oli Jyrki Katainen, aloitti tomimtansa 19. huhtikuuta 2007.

Jyrki Kataisen vaalipopulismi perustui Sari Sairaanhoitajille luvattuihin palkankorotuksiin. Niitä tahtoivat sitten kaikki muutkin.

"Julkisen sektorin palkkasummaa kasvatettiin n. 30 % ( n. 6 miljardilla eurolla ) v. 2007 jälkeen vain muutaman vuoden aikana ja omituisesti ilman pienintäkään talouskasvua sen rahoittamiseksi."

Niinpä. Tämä moka tehtiin Euroopan parhaaksi valtiovarainmiministeriksi valitun Kataisen toimesta.

Saa nähdä pärjääkö seuraava valtiovarainministeri Kataiselle.
Toivoni on että seuraavan valtiovarainministerin nimi olisi Sipilä,
joka ainakin yrittäisi jatkaa omaa kiky- politiikkaansa.

Mutta harvoin minun toiveeni toteutuvat.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no onhan bruttokansantuotekin asukasta kohden nousut.2000 se oli 35 000e/asukas,2008 jo n.43 000 e ja sitten laski ja nyt 2018 se oli n 42 000 e/asukas, jos velkakin on kyllä noussut

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tuskin mikään voi päättyä huonommin kuin Sipilän hallituskausi.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Jos ei, niin ei tällä taida olla merkitystä. Jos asia on näin, ei se muuten voisi olla.

Kun paukut laittaa arvostelussa (jne) tosin, ei tarvitse jäädä puun ympäri pyöriskelemään, kun on kokonainen metsä tallustaa.

Näin tulisi mieleen ajatella. Sipilä on ollut sopiva, käynyt tähän hetkeen. Jos ei hän, niin varmaan joku muu, hetken-mukainen.

Vaikea uskoa, että noille paikoille päätyy, ihan vahingossa. Tunne voi syntyä asianomaisella jne, tosin tällä tuskin on tekemistä todellisuuden kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset