SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kokoomus ja vihreät kärjessä Ylen EU-vaalimittauksessa

YLE julkaisi suuri tuoreen EU-vaaleihin liittyvän puoluekannatusmittauksen.

Kannatusmittauksen kärki:

1) Kokoomus 19,7 %  2) Vihreät 17,2 %  3) PS 17 %  4)  SDP 14,3 %  5) Keskusta 13 %

Kuvakaappaus Ylen uutissivulta:

 

Monenlaista polemiikkia tullaan käymään sunnuntai-iltana puoleen jos toiseenkin eduskuntavaalitulokseen ja käytäviin hallitusneuvotteluihinkin peilaten. On sellainen tuntuma, että vaalitulos poikkeaa nyt tällä viikolla julkistusta ennusteista. Molemmissa on ennusteissa kokoomus on ykköspaikalla, mutta mitkä puolueet ja missä järjestyksessä ovat seuraavina.

*****

Aiemmin tiistaina HS julkaisi  eurovaaligallupin.  Siinä puolueiden järjestys oli: 

1) Kokoomus 20,1 % 2) PS 16,3 % 3) SDP 15,5 % 4) Keskusta 13,5 % 5) Vihreät 13,0 %.

 

Kokoomus on ollut  EU-vaaleissa ykköspaikalla  1999 -  2004    - 2009  - 2014.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tänään on klo 21 alkaen TV1:n suuri vaalikeskustelu. Samaan aikaan tulee jääkiekon MM-kisoissa Suomi-Ruotsi ottelu pääsystä mitalipeleihin.

Illan MTV3:n vaaalikeskustelussa kaksi asiaa nousi eniten pinnalle:

-muutamien puolueiden ehdokaspeli (esim. Kristilliset ja vasemmistoliitto)
-ääripopulistien ja PS:n ryhmittyminen EU-parlamentissa sekä
Venäjä -kytkennät

Tuossa Ylen mittauksessa ilmeisesti äänestäjät ovat jo reagoineet tähän ehdokaspeliin (KD ja vas).

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kyllä nyt jännittää. Kokoomus on vanha puolue, sen mittaus osunee tarkahkosti kohdilleen. Nytkin kahden eri mittaajan tulokset ovat varsin lähellä toisiaan.
Vihreiden osalta HeSan ja Ylen mittausten ero on huomattava. Maanantaina olemme viisaampia tästäkin, mutta voisihan tuossa olla kyse myös vihreiden loppukiristä.
PS on perinteisesti ollut vaikea ennustettava. Nyt sentään kahdella mittaajalla on tulokset virherajojen sisällä keskenään.
RKP:n kannatuksen lasku saattaa johtua siitäkin, ettei ahvenanmaalaiaisilta ole kyselty.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Paljonko on äänestysprosentti ? Ilmeisesti 40-50 %:n välillä.

Paikkoja ei ole paljon jaossa, joten sisäpoliittisesti puolueiden kannatukset
nousevat myös merkkitykselliseksi. Näyttää siltä, että suunniteilla olevan hallituksen suurimmilla puolueilla on vaikeuksia kannatustasonsa kanssa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nytten oli ennakkoäänissä sellainen melkein 4 prosenttiyksikön lisäys. Eduskuntavaalien osalta oli samansuuntainen kasvu ennakkoäänissä ja yhden prosenttiyksikön lisäys kokonaisaktiivisuudessa. Että lievää aktiivisuuden kasvua voisi odotella, mutta tuskinpa hipoo tuota blogisti Pietikäisen arvion ylärajaa. Edellisen EU-vaalin äänestysaktiivisuushan oli 41%.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Persuilla ei ole oikein muuta agendaa kuin paksupäinen maahanmuuttovastaisuus, jolle löytyy yhä vähemmän perusteita. "Partalapsista" on lätisty kyllästymiseen saakka, ja nyt on vihdoin tutkittua tietoa myös ikätestauksista.

”Noin 18-vuotiaan nuoren määrittäminen alaikäiseksi on vaarattomampaa kuin nuoren määrittäminen aikuiseksi. Aikuiseksi määrätty nuori voidaan esimerkiksi ottaa helpommin säilöön tai palauttaa lähtömaahan, jonne ei enää ole välttämättä siteitä. Vaikka kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet ikätestausta, Suomessa asiasta ei ole keskusteltu vakavasti. Samaan aika Isossa-Britanniassa lastenlääkärit, ihmisoikeusjärjestöt ja hallintokin ovat kritisoineet käytäntöjä ankarasti ja saaneet aikaan testauksesta luopumisen. Myös Ruotsissa vastarinta on ollut viime aikoina voimakasta”, Tapaninen sanoo.

https://koneensaatio.fi/vuoden-tiedekyna-voittaja-...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ilmeisesti äänestäjät alkaa turhautua PS:n probagandaan ja viime aikojen
tapahtumat meillä ja muualla eivät taida enää saada vauhtia PS:n kannatukseen. Mutta näissä ennusteissa on epävarmuutta, joten sunnuntai-iltana ollaan viisaampia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Edellisissä, vuoden 2014 eurovaaleissa Ylen viimeisin eurovaaligallup osui melko hyvin. Ainoa suurempi heitto oli perussuomalaisten kohdalla: Yle arvioi kannatuksen samoihin noin 17 prosentin lukemiin kuin nytkin, mutta varsinaisessa vaalissa PS keräsi vain alle 13 prosenttia äänistä.

Lisäksi keskusta ja RKP ylittivät Ylen gallup-arvion yli prosenttiyksiköllä. SDP puolestaan jäi puolentoista prosenttiyksikön päähän omasta gallup-kannatuksestaan.

Helsingin Sanomat ei keväällä 2014 mitannut eurovaalikannatusta, joten sen gallupin luotettavuutta ei voi arvioida tähän tapaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #11

Eduskuntavaalien korjauskertoimilla menevät, mikä tosiaan voi tarkoittaa sitä, että PS äänestää gallupit nurin alittamalla ennusteen. Muutoin siinä on vihreiden kolmannen paikan vertailuluku hyvin lähellä PS:n vertailulukua ja RKP:n vertailulukuun jos lisätään Ahvenanmaan 10 000 ääntä, niin sekin on siinä samassa virherajat huomioiden. En usko, että vihreät mitenkään kehtaisivat pudottaa RKP:tä Brysselistä, mutta persutpa kehtaavat.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #28

Eihän siinä mistään kehtaamisesta ole kyse. Äänestäjät ratkaisevat ketä sinne menee. Voi tosiaan olla niin että Ahvenanmaan äänillä se yksi RKP:n edustaja sinne menee niin kuin viimeksikin, silloinkin Ylen gallup ennusti RKP:n putoamista. Sehän olikin ainut asia mikä siinä silloin meni pieleen. Siis sen lisäksi että se ennusti persuille parempaa tulosta kuin tuli. Toivottavasti niin käy nytkin, persujen tappio on kansallinen etumme.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Niin kuin aikaisemmassa avauksessa kommentoin, kokoomuksella ja vihreillä ovat vaikutusvaltaisimmat, näkyvimmät ja kokeneimmat ehdokkaat, vrt. muut puolueet.

Eurooppa myönteisyys kokoomuksella on sivuseikka, mutta persuilla Eurooppa vastaisuus suuri on asia.

Demareiden kannatusta ihmettelen, keskustan näkyvimmät ja kokeneimmat ovat Suomen politiikassa "kaluttuja luita".

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suunniteilla olevan hallituksen pääpuolueilla (SDP ja kepu) näyttää olevan vaikeuksia kannatustasonsa säilyttämisessä edes eduskuntavaalien tasolla.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Demareiden kannatusta ihmettelen..."
Minä taas ihmettelen, että noinkin alhaisella kannatuksella SDP on lisäämässä EU-vaalikannatustaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vihreillä on mun mielestä selvästi parhaat ehdokkaat, ja kun kyseessä on valtakunnallinen vaali, niin hyvä menestys ei ihmetytä.

Kokoomuksella sitten taas on aina varmat äänestäjät, joten senkin menestys on taattu

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jokainen puolue kehuu varmaan omia ehdokkaita parhaaksi. Kokoomuksen kärkitilaa selittää puolueen hyvät ehdokkaat.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Onhan ne Hautala (vihr.) ja Pietikäinen (kok.) arvioitu vaikutusvaltaisimpien meppien joukkoon kuuluviksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Hautala oli sadan vaikutusvaltasimman joukossa 11., Pietikäisen edellä Petri Sarvamaa (kok) sijalla 14.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #13

Joo Sarvamaa tosiaan meinasi unohtua... itse arvostan kyllä Pietikäistä vielä enemmän.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minun makuun Kokoomuksella on runsaasti kelpo ehdokkaita, kuten vaikkapa Eija-Riitta Korhola. Vihreiden kärkiehdokkaita en mitenkään moiti.
Perussuomalaisten ministeritason ehdokkaat menivät siniseen tuhoonsa, siksi annan nyt anteeksi ehdokasasettelun outouksiakin, siis tuoreiden kansanedustajien asettumista ehdolle. Dosentti Arto Luukkanen on mielestäni hyvä ehdokas meillä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Suomessa on aika hyvä tilanne, kun useammalla puolueella on parlamentissa menestyneitä edustajia. Vihreiden lisäksi myös kokoomuksen, vasemmistoliiton ja RKP:n edustajat ovat pärjänneet hyvin. Mätämuniakin tietysti aina on, jotka hoitavat hommansa vasemmalla kädellä, mutta onneksi suurin osa on ollut kunnollisia, puolueesta riippumatta. Aiemmin esim. Sampo Terho sai kehuja siitä, että hoiti tehtävänsä kunnolla.

Eurovaaleissa mielestäni pitää muistaa, että vaikka ehdokkaat edustavat puolueitaan ja niiden ryhmää, he ovat myös Suomen kansan edustajia europarlamentissa. Siksi on tärkeää saada mahdollisimman taitavat henkilöt valituksi.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no ennustan Persuille Brysseljytkyä, mutta en syö hattua
Persujen galluppi on vakaa

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Gallupien ohella on tärkeämpiäkin mittaustuloksia.

Olen aina ihmetellyt, miksei alhainen EU-vaalien äänestysprosentti herätä huolta isojen puolueidemme parissa, niiden, jotka sanovat olevansa "demokratian ja läpinäkyvyden asialla".

Miten ne selittävät itselleen MEP-edustajien, komission ja koko EU:n legitimiteetin, kun äänestys-% on 41%? Kysehän on aktiiivisen demokratian irvikuvasta ja itsepetoksesta, joka ruokkii epäluottamusta, korruptiota, asiakysymystenkin osalta erimielisyyksiä ja virheellisten ratkaisujen korjaamishalujen puuttumista.

EU:n suurimpia ongelmia on osallistumattomuuden vinoutuma, joka suosii vahvasti demokratian väärinkäyttöä unionin poliittisessa päätöksenteossa ja virkahallinnossa.
Surullista.
Odottaisin mm. Kokoomukselta, Vihreiltä, sdp:ltä ja PS:lta reippaita ulostuloja po. ongelmasta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Äänestäminen on ainakin tehty helpoksi, itse äänestin ennakkoon Prisman aulassa matkalla viinakaupan. Vanha paperinen ajokortti kelpasi henkilötodistukseksi.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jo viime eduskuntavaaleissa ylen ja hesarin arviot heittivät toisistaan aika tavalla. Merkitseekö tämä sitten ennustettavuuden heikkenemistä vaiko sitä, että toisessa tutkimuslaitoksessa ovat menettäneet otteensa galluppien tekoon, vaikeaa sanoa.

Joka tapauksessa EU-vaalien tulos on aika lailla arvoitus sillä kohtalaisen pienetkin äänestysaktiivisuuden muutokset voivat vaikuttaa paljon. Toisaalta on uutisoitu siitä, että nuoret olisivat tavallista vilkkaammin liikkeellä äänestysmielessä joten nämä ylen luvut saattavat hyvinkin pitää paikkansa, sillä nuorten suosikit ovat hyvin menestyneitä tässä gallupissa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen samaa mieltä, sunnuntai-illan vaalitulos voi poiketa näistä tämän viikon ennusteista.

HS:n tutkimus on tehty ajalla 6.–18.05.2019 .

Ylen tutkimus pitemmällä aikavälillä 23.4.-21.5.2019.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

RKP tulee ottamaan oman paikkansa, koska se saa ääniä näissä vaaleissa ympäri maan. Kolmeen paikkkaan vaaditaan reilusti yli 18 % kannatus eli siihen yltää vain Kokoomus. Toisaalta kun kaksi paikkaa irtoaa reilun 12 % ääniosuudella, niin SDP ja Keskustakin voivat olla suht varmoja kahdesta edustajastaan.

Ainoa muutos lienee se, että Keskusta menettää yhden paikkansa Vihreille. Vaalien kakkonen kärkkynee kiivaimmin Britannialta vapautuvaa paikkaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

RKP sai vv. vaaleissa 2009 ja 2015 6,1 % - 6,8 %:n kannatuksella yhden paikan.

Jos äänestysprosentti nousee tuonne 45-50 %: n välille, yhteen paikkaan voi tarvita 6,5-7 %:n kannatuksen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Äänestysaktiivisuuden nousu ei suinkaan mitenkään merkitse että läpimenokynnys nousisi, samat 100% on edelleen jaettavana. Jos tuo on nousussa johtuisi se tyystin siitä miten äänet jakautuvat - tämä täysin äänestysprosentista riippumatta.

Sen sijaan äänestysprosentin nousu voi olla huono uutinen jo valmiiksi muuta väestöä aktiivisemmin äänestäville ryhmille, kuten RKP:n kannattajille (ja kokoomukselle), sillä se vahvistaisi niiden ryhmien painoarvoa jotka eniten lisäisivät äänestämistä - ja koska nuoret ovat perinteisesti olleet näissä vaaleissa passiivisia, olisivat nuoret äänestäjät potentiaalisimpia muutoksentekijöitä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #21

Mielenkintoinen tämä ennakkoäänten vilkkaus

https://tulospalvelu.vaalit.fi/EPV-2019/fi/aanesty...

P.s. Olen edelleen sitä mieltä, että viimeiseen paikkaan vaaditaan
korkeampi kannatus kuin vv. 2009-2014 vaaleissa.

P.s. Kun(jos ?) UK lähtee EU:sta, Suomen 14:sta paikka tulee jakoon.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #23

Asetelma on sellainen, että äänikynnys näyttäisi määräytyvän kolmanneksi, viidenneksi ja kuudenneksi isoimman puolueen ääniosuudesta. Toki isoinkin voi tuota pakkaa sotkea, jos ääniosuus alkaa neljännestä hipoa. Oma arvioni äänikynnyksestä asettuu tasoon 5,7 - 5,9 %.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #26

Olet oikeassa, katsoin näitä vaaleja myös vv. 1999 ja 2004 osalta.

Kysymys kuuluu, saako RKP riittävän kannatuksen +/- 0,3 % noin 6 %:n seutuville. Ennakkoäänestys Ahvenanmaalla oli laimeaa ja myös esim. Vaasan seudulla naapurimaakuntia alempi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

EU-maiden tilanteita kun katsoo, UK:n EU:sta lähdön jälkeen
EPP:n asema suurimpana vahvistuu.

https://www.politico.eu/2019-european-elections/

P.s. Tuossa ennustelaskelmassa sosialistien ryhmään on laskettu UK:n työväenpuolueen paikat mukaan.

Oikeistopopulistien oodotetaan saavan paljon lisäpaikkoja Euroopan parlamenttiin, mutta EU-myönteiset puolueet yhteensä
ovat EU-parlamentissa edelleen vankka ryhmä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Se on hyvä, sillä oikeistopopulistit ovat Venäjän myyriä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset