SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Soten kolmen vaalikauden historia saa lisäkäsikirjoituksen

Soten kolmen vaalikauden historia saa lisäkäsikirjoituksen

I-näytös 2015 (vaalikausi 2011-2015)

Maaliskuussa 2014 silloinen pääministeri Kataisen hallitus ja eduskunnan oppositio sopivat viiden alueen -sotesta

→ Siloinen oppositio johtaja Juha Sipilä hehkutti sopimusta  ”Isänmaallinen tekona” . Mutta hallituksen ja opposition sote -malli  kaatui seuraavan hallituksen syliin.

II-näytös 2019 (vaalikausi 2015-2019)

Marraskuussa 2015 pääministeri Sipilän hallitus ajautui kriisiin. Pääministeri Sipilä piti hyvin todenäköisenä, että  saatan kävellä aamulla  Mäntyniemeen.

→ Mäntyniemeen kävelyä  ei tullut ja hallituskriisi ratkesi  sopimiseen 18 maakunnassa ja sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapaudesta. Koko vaalikauden kestäneitä värikkäitä tapahtumia eduskunnassa en kertaa tässä, mutta valmista ei tullut.

Maakuntalaitko viime kädessä kaatoivat koko sote –lakipaketin ?

Pääministeri Juha Sipilä jätti hallituksensa eronpyynnön

III-näytös 2019 - ? (vaalikausi 2019-2023)

Parhaillaan ovat menossa  hallitusneuvottelut  SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen johdolla.

Mukana ovat SDP, keskusta Juha Sipilän johdolla, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Neuvotteluista julkistettiin tällä viikolla väliaikatiedote:

“Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa kootaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen kuntaa suuremmille itsehallinnollisille alueille. Itsehallinnollisia maakuntia on 18. Maakuntien toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta säädetään erillisellä lailla. Alueiden päätöksenteosta vastaavat suorilla vaaleilla valitut valtuutetut. Pelastustoiminta ja ensihoito otetaan osaksi maakuntien ensimmäisen vaiheen tehtäviä.”

→ Pääseekö tämäkään sote -malli maaliin saakka, jää nähtäväksi. Yksikään asiantunija ei ole kannattanut 18 alueen mallia. Matti Muukkonen käsitteli jo ansiokkaasta blogissaan, että uusinkin sote -linjaus on täynnä  ongelmia. Päättyneellä vaalikaudella minulla oli jonkunlaista ymmärrystä esitetylle maakuntamallille, muttei ylisuurelle 18 maakunnan määrälle yksistään niiden eriarvoistavan   väestömäärän johdosta.

Nyt esitetty uusin maakuntamalli poikkeaa edellisestä maakuntien tehtävämallista, jossa esitettyyn uuteen maakuntaorganisaatioon  oli tarkoitus siirtää tehtäviä ELY-keskuksista, TE-toimistoista, aluehallintovirastoista, maakuntien liitoista ja muista kuntayhtymistä sekä kunnista.

→nyt ollaankin luomassa uutta hallintoporrasta, jossa paljon nykyisiä aluehallinnon toimijoita jatkaa “entiseen malliin”.  Miten sitten pääkaupunkiseudun ja suurten kaupunkien osalta mallissa niiden asema huomioidaan, on varsin haasteellinen perustuslain kannalta.

Tuhlataanko taas vuosi kaksi lakiesitysten valmisteluun raskaine lausuntokierroksineen. Kuntaliitto linjasi hallitusohjelmatavoitteissaan aiemmin, että  mahdollistetaan sote -uudistuksessa  kunta- ja kuntayhtymäpohjainen eteneminen lainsäädäntöä ja rahoitusjärjestelmää kehittämällä.

****

P.s. Loppukevennys: Lainaan tässä  - Komisario Palmun erehdys -  elokuvassa  komisario Palmun tokaisua Irma Vanteelle, että tahdon ajatella teistä (arvoisat uudet sote -linjaajat) vain pelkkää hyvää, mutta...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Esitetty sote -malli saattaa kaatua kehitteillä olevan Rinteen tulevan hallituksen kaatumiseen ennen aikojaan.

Suomi saattaa poiketa budjetin velkarahalla paisuttamisen johdosta EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen vaatimuksista, vaikka Suomi nimenomaan on itse vaatinut niiden noudattamista.

-----

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala (kepu) pitää erittäin tärkeänä, että sote-uudistusta lähdetään kehittämään palvelut eikä hallinto edellä. Laajalan mukaan uudistuksen valmisteluvastuu tulee antaa kunnille ja kuntayhtymille.
https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/oulun-kaupungin...

Suomen kuuden suurimman kaupungin johtajat: sote-uudistusta tulee jatkaa kuntamallilla
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006032964.html

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lisätään vielä tämä

Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/art...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Esinäytös, 0-näytös oli Kataisen kuntauudistus. Yle Uutiset 12.1.2012:

”Katainen: Kuntauudistus viedään läpi aikataulussa
Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on vakuuttunut siitä, että kuntauudistus etenee vauhdilla kevään aikana.”
https://yle.fi/uutiset/3-5058334

Demarit eivät kuitenkaan suostuneet pakkoliitoksiin, ja siitä virheestä on saanut alkunsa tämä nykyinen päättymätön viritelmien kierre. Rinteen (mahd.) hallituksen maakuntamalli törmää perustuslakiin ja lausuntoihin siinä missä aikaisempikin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kieltämättä tuo kuntauudistus oli läheistä sukua sote -uudistukselle.

https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kir...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Olisiko sitten niin että kolmaskerta toden sanoo. Tämä nyt ehdolla oleva ei poikkea suurelta osin muutoin kuin sote ja terveyspalvelujen osalta Juha Sipilän hallituksen sote ja maakuntamallista.

Seppo-Juha ei pitänyt hyvänä 18 maakunnan mallia vaikka nyt näyttää että vain Kokoomus vastustaa sitä ja vastusti osin jo hallituksessa olo ajan.

Siis nyt Antti Rinteen esityksessä julkinen sektori vastaa sosiali ja terveyspalveluista. Nyt mahdollisen Antti Rinteen toimesta syntyvä punamulta koalitio hallitukselle pitää toivottaa onnea.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Voiko arvoisa kommentoijja mainita, kuka varteenotettava asiantuntija (ei puoluepolitiiikko) on kannattanut 18 maakunnan mallia.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Politikot on meidän luottamusnaisia ja miehiä jotka olemme vaaleilla valinneet heihin on luottaminen.
Asiatuntijat tekevät leipäpalkalla ja polittisen taustansa illuusion mukaan lausuntojaan kuten huomattiin viime vaalikaudella.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #8

...siis nimea yksikin tunnettu asiantuntija.

-> Hyvää päivää kirvesvartta. Amen ja plottis !

------
15-19 sote -aluetta ei pärjää vertailussa
https://yle.fi/uutiset/3-8419167

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #8

Ei kovin kauaa sitten keskustatrolli Simonen kauhisteli vasemmiston epärealistista talouspolitiikkaa, mutta nyt tämä tuuliviiri onkin jo kelpuuttanut heidät kavereikseen.

Se on kuitenkin pysyvää, että maakuntauudistusta mies julistaa kommenteissaan kuin Jumalan valtakuntaa ilman minkäänlaista logiikkaa, linkkejä tai muutakaan argumentoinnin tapaista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Nyt olemme pääsemässä vihdoin viimein raiteille tässä uudistuksessa.

Nyt hyväksytään 18 sotealuetta, mutta 10 vuoden jälkeen niitä saattaa olla 10 jäljellä.

Mitä sitten tulee Kokoomuksen ajamaan yksityistämiseen, se tulee sitten myöhemmin. Pietikäinen yms. saavat nukkua yönsä rauhassa.

Tämän hallituskauden jälkeen tulee Kepun kannatus olemaan 10% luokkaa. PS ja Kokoomus tulevat olemaan seuraavan hallituksen päähallituspuolueet.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Pertti mitä iloa tuottaa pirujen maalaaminen seinälle. Oikeastaan Keskustapuolueelle on kaivettu hautaa jo monta kertaa ja aina se on noussut takaisin kukoistukseen kunnian kentille tekemään hienoa ihmisläheistä hyvää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Seppo Simonen

Kunnian kentille takaisin... ovatkohan äänestäjät samaa mieltä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #13

Katsotaan nyt mitä hyvää Antti Rinteen mahdollinen hallitus saa aikaan ja kansan mielipiteet tulee sitten aikanaan vaaleissa selville.
Nyt mennään näillä huhtikuun vaalitulosten perustella eteenpäin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pertti Väänänen

Yksityiset terveyspalveluja tarjoavat yksityiset yritykset eivät mihinkään häviä. Se on saletti !

Työterveyshoidon piirissä yksityisellä sektorilla on lähes kaksi miljoonaa asiakasta.

Julkinen terveydenhoito ei kykenen näitä Rinteen laadukkaita, tasa-arvoisia ja oikeudenmukaisia palveluja tarjoamaan oli kysymyksessä sitten kunta tai maakunta.

Palveluseteleiden käyttö alkaa entisestään lisääntyä julkisen sektorin terveyshoidon yrittäessä saada palvelunsa Rinteen lupaamalle tasolle.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Julkinen terveydenhuolto kärsii jo vakavasta työvoimapulasta, joten
muodostettavan hallituksen tulisi tarkkaan vielä pohtia, millä yhteistoiminnalla turvataan asiakkaan kannalta paras vaihtoehto.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #12

Julkisen terveydenhuollon työvoimapulaa voidaan helpottaa lainsäädäntöä kehittämällä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SOTE-n historia ja alkumetrit olivat kylläkin jo v. 2007 surullisen kuuluisan Matti Vanhasen jakovarahallituksen aloittessa törvellyksensä valtiovarainministerinä ollen tuolloin Jyrki Katainen.

Ei sitten missään vaiheessa järjestelmän kehittämisessä ole menty asiakas etusijalla lähtökohdin, vaan poliittinen valtapeli ja sotetyöntekijöiden etuudet etusijalla.

Irja Hirsivaara

Kuten Ilkka Varsio sanoo, yksityisellä puolella on jo lähes kaksi miljoonaa työterveyshoidon asiakasta Ja tänään juuri uutisoitiin, että lasten sairausvakuutukset lisääntyvät jatkuvasti. Nyt jo 500.000 eli käyttävät yksityistä puolta. Se näkyi tänäänkin yksityisellä puolella

Lauri Kiiski sanoo sen, mitä Sipilän maakuntapöhinässä ole nähty lainkaan. Asiakashan pitäisi olla etusijalla, nyt pelataan poliittista peliä ja vastoin
vaalien osoittamaa tietä.

Kunnat ja kuntayhtymät on ainoa oikea tie soten nopeaan ja edulliseen toteutukseen, jossa jonot poistetaan asiakasseteleillä ja uudistettavilla työtavoilla.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kokoomuksemme on ollut harhateillä jo pitkään koko sote-sopassa, eikä ole pystynyt perustelemaan mitään näkemystään muille uskottavasti. Yksityistämissoppa, kuntauudistus, maakuntien määrä jne.. Ja sama johto jatkaa; tarkoitan kokoomuksen pääjohtajaa Vapaavuorta ja kamreeri Orpoa sekä taloussihteeri Lepomäkeä. Nosta välillä hattua tälle kansanrintamayritykselle.

Käyttäjän MarkkuKoivisto kuva
Markku Koivisto

Hatun nostosta en niin tiedä, mutta kustannusten nousun hillintä on tuskin enää tavoite ollenkaan. Uusi tuloillaan oleva verottaja ei oikein semmoista lupaa. Sitten se "pyhä" kunnallinen itsehallinto, onko se enää pyhä ja mikä on näiden maakuntien hallinnon aste? Itsehallintoko sekin vai valtiolle alistettu?
Tulikohan tuo päätös nyt huolellisesti valmisteltua?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset