SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Talouden tilannekuvan realistisuus uuden hallituksen kriittisin kohta

Taustaksi todettua  neljä vuotta sitten 

Kirjoitin neljä vuotta sitten epäilykseni pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman säästö- ja rakenneuudistusohjelman vaikuttavuudesta ja, että  onko se realistinen.

En  ollut kovinkaan väärässä epäilyksistäni. Lainaan, mitä helmikuussa  julkistetussa valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuorossa tulevan vaalikauden hallinto- ja talouspolitiikan lähtökohdista on todettu  ja esitetty  varoittavat madonluvut sivulla 27:

1. “Julkinen talous on aiempaa heikommassa kunnossa kohtaamaan ikäviä yllätyksiä

2. “Julkisen talouden kestävyysongelmaa ei ole ratkaistu.”

---------

Nyt askarruttaa, että onko SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen johtamissa hallitusneuvotteluissa talouden tilannekuva realistinen. Julkisuuten on vuotanut tietoja, että hallitusohjelmaa ollaan laatimassa 2 %:n talouskasvulle ja 75 %:n  työllisyysasteelle.

Kaikilla kotimaan   ennustelaitoksilla on valtiovarainministeriön lisäksi  on erilainen näkemys Suomen talouden näkymistä. Myös työllisyysasteen pitäminen saavutetulla 72-73 %:n tasolla on haasteellinen puhumattakaan  sen nostamiseksi 75 %.n tasolle.

Eilen uutisoitiin, että muodostettava hallitus tavoittelee 1,9 miljardin tuloja työllisyysasteen nostolla. Mutta ei ole mitään varmuutta  vaadittavista toimista, jolla työllisyysaste saadaan nousemaan 75 %:n tasolle.

Julkisuudessa on kerrottu, että tuleva hallitus on sopinut 1,2 mrd:n  euron menolisäyksistä ilman, että tästäkään on varmuutta talouden varmasta kehityksestä kasvu-uralla.

Toivottavasti olen väärässä, mutta tässä  linkissä esittämäni arvio  johtaa  valtion suurvelanoton tielle vaalikauden lopussa. Puheet siitä, ettei valtio ota lisävelkaa vaalikauden lopussa ovat perusteettomia. Talouden tilannekuvan perustaminen hallitusohjelmassa epärealistiseksi voi johtaa  ilman menojen leikkaamista ja/tai verotuksen tuntuvaa kiristämistä vaalikauden valtion budjetin  5-6 mrd:n alijäämäiseksi ellei jopa suuremmaksikin.

-------

Julkisten menojen ja veroasteiden kv-vertailussa Suomi on jo valmiiksi kärjessä.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Näyttää pelottavalta, Antti Rinne lobbaa venäläisen tuulivoima hankkeen toteutumisen puolesta ja Sipilä on kiinnostunut pelastamaan valtion varoilla Chempolisin bio-unelmia ym. startup haaveita, ja kun tuki loppuu, yritys katoaa. Oma-etu päällimmäisenä tavoitteena.

"Sipilän haaveileman ”kasvurahaston” tehtävää ajamaan perustettu valtion kehittämisyhtiö Vake Oy taas varautuu myymään valtion omistuksia mahdollistaakseen tuntuvat sijoitukset muun muassa biotalousyritysten kasvun vauhdittamiseen.

Vake Oy:n myytäväksi siirrettiin noin 2,5 miljardin euron edestä valtionyhtiöiden osakkeita, joiden myyntitulojen käytöstä maan hallitus päättää eduskunnalta kyselemättä.

Nyt ei siis enää pelata maakunnallista Teknoventure-sarjaa vaan valtakunnallista liigaa: Sipilän itsensä toteuttama malli, miljonääriksi yhteisin varoin, mahdollistaa käsinpoimituille kasvuyrittäjille miljoonien monistamisen. Rahojen käyttö on arvatenkin hallituksen liikesalaisuus, ja yritysten omistajatietojen heikentäminen vaikeuttaa rahankäytön seuraamista entisestään."

Juha Sipilä ei vastannut Seuran lukuisiin haastattelupyyntöihin."
https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/seuran-selvit...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juha Sipilän yrittäjyys perustuu verorahojen valutukseen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jatkossa Oy Sipilä & Rinne Suomi Ab?

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/201701182200055835

Edit: Maikkarilla on tuore uutinen

HS:n lähteet: Pääministeri Sipilä pyrki ministeriuransa alussa yhtiöittämään koko omistajaohjauksen ministeriössä

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hs-n-lahteet-p...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #4

Mitä tästä valtion varojen käyttämisestä omien unelmien (bisnesten) rahoitukseen lopulta tulee, härski homma on jatkunut jo vuosia. Ministerin vala ei oma-etu politiikkaa hyväksy:
”Minä N.N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä ministerin tehtävässäni noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi."

Ja kun vala on paperista luettu juhlallisin menoin, niin alkaa ihan toinen mies/nainen hoitaa ministerin virkaa ilman että olisi koskaan kuullutkaan mistään "yhteiskunnan parhaaksi" tai mitä sanoo perustuslaki jne. - Mistään kähminnästä, petoksesta ja huijauksesta ei aseteta vastuuseen, vaikka olisi syytä ja ministerivastuulaki sitä vaatisi.

"Ylen useista lähteistä saaman tiedon mukaan SDP:n puheenjohtaja Antti
Rinne soitti ohjeistusta porilaisille kaupunginvaltuutetuille ennen
kuin demarit tekivät Lammin tuulipuistoa koskevan myönteisen
ryhmäpäätöksen."
https://yle.fi/uutiset/3-10093835

Syöttötariffi laki runnottiin eduskunnassa läpi ministeri Mauri Pekkarisen johdolla, vaikka oli tiedossa ministerin esteellisyys joka jätettiin tutkimatta. - "Ne on ihan härskejä"

http://www.is.fi/vaalit2015/art-2000000898114.html

"IS: Asiakirjat paljastavat Mauri Pekkarisen perheen tuulivoimakytkökset"

"Ilta-Sanomien mukaan Mauri Pekkarisen vävy, sijoitusyhtiö Taaleritehtaan tuulivoimasta vastaava johtaja Taamir Fareed toimi asiantuntijana, kun pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) kakkoshallitus laati vuonna 2008 Suomelle pitkän ajan ilmasto- ja energiastrategian. (asiantuntijana toimi vihreiden kansanedustaja, valtiotieteen ylioppilas Oras Tynkkynen)
Ministerityöryhmän puheenjohtajana toimi Taamir Fareedin tuleva appi, silloinen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen. Selonteko sisälsi tuulivoiman tukemiseen liittyviä laskelmia."

https://www.verkkouutiset.fi/is-asiakirjat-paljast...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

5-6 mrd on minimi.
Lisäksi huomioitava aiemmin moneen kertaan toteamani 1,9 mrd:n määräinen ennakkoon maksettujen palautusten osuus viime vuoden budjetissa; siitä noin 600-700 miljoonaa olisi kuulunut tämän vuoden tuloihin. 2018 tulosta kaunistaa ennakot, mutta mitään takeita ei ole mainitun loven kattamisesta.
Vake:sta on myös todettu jo, että se saattaa olla Sipilän kauden kallein virhe.
Turbulenttina aikana tulee väistämättä tilanteita, joko trendejä tai yksittäisrysäyksiä, joiden kokonaisvaikutus ( tulot tyrehtyvät, menot repeävät), yhdistettynä falskiin lupaukseen, että "tämä hallitus ei leikkaa, vaan poistaa vanhatkin leikkaukset", merkitsevät semilamassakin herkästi 6-8 mrd:n monttua.

Hyvältähän tämä ei näytä.

Meilläpäin vaikutti aikanaan seppä, joka kauppalanvaltuustossa tapasi tällaisissa tilanteissa todeta:

"Te olette pojat lähteneet riihelle kesäpaidoissa, pyhäpäivän tamineissa. Mutta riihelle pitää lähteä riihivaatteissa!"

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Rinne sanoo:
"Me teemme vastasyklistä emmekä myötäsyklistä politiikka. Meillä on pelimerkit olemassa sitäkin varten".

Vastasyklinen politiikka tarkoittaa elvyttämistä. Mutta mutta. Koko ajanhan tässä on elvytetty; korkeasuhdanteen huippua myöten on elvytetty, lisävelkaa tekemällä. Näin on elvytetty kotitalouksien kysyntää, ottamalla puhdasta syömävelkaa! Suomen kasvu on ollut vahvasti kotitalouksien kysynnän varassa. Ansiotulojen kasvu on ollut 2,5%. Lisämausteen kasvuun on tuonut rakentaminen, jossa löysä lainoitus on johtanut hintojen nousuun. Nyt kotitalouksien kysyntä hieman tasaantuu, toisaalta velkamittarien piiputtaessa punaista ja toisaalta Rehnin varoitustenkin havahduttamana. Nyt sitten ollaankin jo "kasvun banjot vaikenivat" -tilanteessa (0,2 % minikasvu).

Kun korkeasuhdanteessa pitäisi saada talous plussalle, ja jopa hieman lapioitua puskureita tulevan laman varoiksi, tässä on eletty velan varassa hellitämättä. Ja nyt sitten, kun eletään juuri ohitetun lyhyen huippusuhdanteen jälkilämmössä, Rinne on pukkaamassa faktisesti noin 3 miljardia elvytykseen!
Hän kutsuu tätä vastasykliseksi politiikaksi, ja erehtyy ja pahasti.
Tämä jos mikä on myötäsyklistä politiikkaa.
Mitään pelivaraa ei jää laman varalle. Kaikki on poltettu jo ylärinteessä.
Kun laskukausi kiihtyy, vakaussopimus ja lainoittajien kamreerit astuvat esiin ja liputtavat punaista. Edessä on vain karuja leikkauksia, häpeällisiä takaisinvetoja ja hammastenkiristyksiä.

Se se on sitten sitä Antin vastasyklistä politiikkaa!

God Bless Finlandia!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Talous on pysynyt nyt vuosikymmenen ajan nollakasvuilla huolimatta n. 100 miljardin euron julkisesta ja yksityisestä lisävelkaantumisesta.

Se mitä tapahtuu jatkossa on :

Maailmantalous haukkaa välillä happea ennätyksellisen pitkän ja voimakkaan talouskasvun jälkeen.

Suomalainen velkarahoin ylläpidetty kulutus laskee tuntuvasti.

Korkotaso tulee nousemaan normaaliin.

Se, mitä näistä seuraa Suomen taloudelle ja elintasolle, jääköön sitten mietittäväksi itse kullekin. Nyt korkeasuhdanteen huipulla meillä on talouden lamaan nähden jo valmiina suuri julkinen alijäämä, suuri yksityinen velkaantuminen, suuri työttömyys, maailman korkeimmat verotus ja julkiset menot ja jäykät työmarkkinat, joista lähtökohdista on kovin paha ponnistaa pahan päivän tullen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Hankerahoitus valtion omaisuutta myymällä on mielestäni arveluttavaa. Jos myytävä omaisuus tuottaa liikevoittona enemmän kuin vastaavan suuruisen velan korot, ei myynnille ole perusteita. Tämä on yleisarvioni. Ei minulla ole tietoa, miten tätä kokonaisutta on neuvotteluissa soviteltu.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kyllä tämä on jo enemmän kuin arveluttavaa, Kekkonen olisi jo viheltänyt pelin poikki ja asettanut itse virkamieshallituksen hoitamaan maan asiat tolkulliseen kuntoon, tämä tilanne näyttää jo liian härskiltä.

"HS: Tuleva hallitus myy valtion omaisuutta jopa 3 miljardilla – uusia lisämenoja 1,2 miljardia"
"Hallitus on päättänyt myydä valtion omaisuutta jopa enemmän kuin aikaisemmin oli tarkoitus. Vielä viime viikolla ajatuksena oli, että myynneistä kerättäisiin pari miljardia euroa, mutta myynnit saattavatkin nousta jopa lähelle kolmea miljardia euroa."

https://www.turkulainen.fi/artikkeli/774107-hs-tul...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Julkisia menoja on lisätty Suomessa EU:n eniten sitten vuoden 2008 ja vieläpä täysin ilman talouskasvua.

Sama pöljäily näyttää jatkuvan edelleen ilman rakenteellisia uudistuksia entiseen malliin.

Tämän Rinteen hallituksen jälkeen v. 2023 Suomen luottoluokitus alkaa kirjaimella B ja työttömyys on yli puolen miljoonan. Yksiyinen kulutus on jo reagoinut tulevaan jyrkällä pudotuksella.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Valtio ottaa vuosittain bruttona velkaa 15-18 mrd (vaihdellut viime vuosina). Millä hinnalla jatkossa sitten saadaan.
https://www.valtionvelka.fi/lainanottotarve/

Nykyisiin korkomenoihin voi tulla 1-2 mrd pian lisää.
http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2019&...

Korkotaso on "sairaalla" tasolla, Milloin globaali korkotsunami pyyhkii.
http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2019&...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Säätytalolla on valtiovarainministeriön laskelmat, mutta niillä on ilmeisesti pyyhitty pöytiä.

Yksi kuva näyttää karun ristiriidan – ekonomisteilta kylmää kyytiä Antti Rinteen odotuksille talouskasvusta: ”Ylioptimistista”

https://www.iltalehti.fi/talous/a/ef087de3-83e9-40...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Maakuntauudistus on toisen/kolmannen kerran lehmäkaupan kohteena. Kyllä siinä "Mansikki" alkaa olla utaret tyhjinä ja ehtynyt muutenkin tyhjiin.
https://www.google.com/search?q=lehm%C3%A4n+utaree...

Sosiaali- ja terveys alan työvoimapula uhkaa tulla kriittiseksi maakuntauudistuksen myötä. Ala ei kohta houkuttele uutta työvoimaa ja nykyisetkin alkaa hakeutua muille aloille.

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276502-sote...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Seuraavilla hallituskausilla alkanee maakuntien yhdistäminen.

Väki hupenee lähes kaikissa maakunnissa vuoteen 2040 mennessä, uusi ennuste lupaa kasvua vain neljään maakuntaan

https://www.hs.fi/talous/art-2000006035572.html

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

YLEn tietojen mukaan säätytalolla on sovittu kotitalousvähennyksen poistamisesta. https://yle.fi/uutiset/3-10809142

Kotitalousvähennys on vähentänyt pimeää työtä, parantanut lähiyrittäjien toimintaedellytyksiä, lisännyt verotuksen kattavuutta ym. Sen poistaminen toimii monia hallituksen tavoitteita vastaan.

Kotitalousvähennys on iät ajat ollut kulttuurimarxilaisten silmätikkuna. Piikavähennys se oli sen käyttönimi, ennen kuin remontit ym lisättiin sen piiriin.
Ja onhan sillä omat epätäydellisyytensä, mutta koska kokonaishyödyt.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska
Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Voiko vaaleissa suurtappion kärsinyt kepu näin kääntää kelkkansa Sipilän hallituksen politiikan vastaiseksi ?

Nyt vaan enää puuttuu, että kepu on hyväksynyt vassareiden kielteisen lausuman Nato -jäsenyysmahdollisuudesta ja hävittäjähankinnan rajoittamisen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onko tässä varoitus Suomen seuraavalle hallitukselle eli USA:ssa kääntynyt korkokäyrä.USA:n pitkien lainojen markkinakorot ovat matalampia kuin lyhyiden lainojen. Korkokäyrä on ennakoinut melkoisella varmudella USA:ssa taantumaa 1960-luvun jälkeen.Sakkaako talous maailmalla Suomen lisäksi

https://www.nytimes.com/2019/05/29/upshot/the-bond...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Seppo-Juha, kiinnitit huomiota todella tärkeään seikkaa!

Kirjoitin asiasta perusteellisen päivityksen jo maaliskuun lopulla. Silloin tämä indikaattorina varsin tärkeä korkokäyrä taittui miinukselle.
Se tapahtui ensimmäisen kerrran sitten vuoden 2007. Silloin se ennakoi vuoden 2008 finanssikriisiä. Näin on käynyt lukuisia kertoja ennenkin.

Maaliskuun lopun 2019 korkokäyrän taittuminen on vakava ennakointi markkinoiden reaktioista, näkymäarvioista ja tulevaisuusennutuksesta. Tieto meni kyllä hallituksen muodostajille. Mutta miten nämä reagoivat tähän tetoon vaalikampamjoissaan? Eivät mitenkään! Eivät korvaansa lotkauttaneet. Sen kun paransivat juoksuaan. Kamreerit ei meitä komentele!

Linkki mainittuun blogiin:
http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27281...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Miten tämä uuden hallituksen muodostamien kansanrintaman pohjalle ottaa meitä kohta ex- kokoomuslaisia niin koville muille kuin itse hallituksen muodostajille ?

Neuvoni olisi, että antaa hallituksen syntyä ensin ja sitten oppositio voi toimia. Sitten mitataan nyt kyvyttömän kokoomuksen voima. Nyt neuvoilla ei ole mitään arvoa.

Olen äärimmäisen pettynyt puolueen johtoon, joka möhli mahdollisuutensa tulla hallitusvastuuseen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Arvoisa herra Karjalainen

Olen seurannut näitä budjettiasioita vuosikymmeniä riippumatta hallituspohjasta. Blogieni tulkinta viime aikoina on teiltä arvoisa herra Karjalainen mennyt tahallisen tai tahattoman tai kyvyttömän väärintulkinnan piikkiin.

Kaivoin malliksi tähän omasta arkistomapista vanhan jutun 23.04.1978 HS:ssä otsikolla"Julkistalous on mennyt yli kansantalouden kestorajan"
ja 04.10.1977 US:ssa jutun otsikolla "Ristiriitainen budjetti ".

Terv. Nim. Harratusta on !

P.s. Kokoomus teki - oikein - , ettei lähtenyt vihervasemmiston talouspolitiikan takuupuolueeksi.

P.s. Alan seurata kohta illan Tukholman yleisurheilukisoja.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Ei se ole niin justiinsa, muistuupa tässä mieleeni eräs hallitus jonka budjettia sorvatessa vain sovittiin, että talouskasvu tulee olemaan kovempaa kuin ennusteet. Eihän se tainnut heittää kuin reilut 3% toteutuneesta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Oln käyttänyt eduskunnalle syyskuussa 2008 annettua vuoden 2009 budjettia
esimerkkinä:

Talousarvion kasvuennuste +1,8 %
http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2009&...

---> vuonna 2009 BKT laski -8,4 %

-----
Budjettiesitys oli annettaessa hiukan ylijäämäinen
http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2009&...

--> Vuonna 2009 otettiin velkaa n. 10 mrd

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2009&...

P.s. Ei Porilaisten marssia nyt, vaan reipasta haitarimusiikkia kevennykseksi
https://www.youtube.com/watch?v=sN5Eyu8LKbk

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Rinteen vaalilupaukset maksetaan myymällä valtion omaisuutta ja veroja korottamalla. Nouseva (kansan)talous maksaa kaiken tämän makean. Sama vanha laulu ja samat vanhat nuotit!

Jos talous ei nousekaan, eikä valtion omaisuudesta saada pyydettyä hintaa, niin sitten otetaan lisää velkaa. Muistaako kukaan enää Kataisen Six-päkkiä?

Onko hallitusneuvotteluista tihkunut tietoja milloin ja millä konstilla lainaa aoitaan lyhentää?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #25

Hallitusohjelma julkistettaneen maanantaina.

Kuluvan vuoden valtion budjetti on annettu väistyvän hallituksen toimesta.
Uusi hallitus antanee syksyllä lisätalousarvion tälle vuodelle
ja ensi vuoden budjettiesityksestä tietoja saataneen heinä-elokuussa ja syyskuussa, kun eistys annetaan eduskunnalle.

Kauppasota saa lisämuotoja, jossa jonkun on kohta alettava perääntymään.
Häiriöt maailmantalouteen voivat olla rajuja.
https://edition.cnn.com/2019/05/31/business/china-...

Sitten on tämä autoteollisuus, mitä sillä rintamalla tapahtuu USA <>Eurooppa

Kauppasota leviää
https://edition.cnn.com/2019/05/24/business/us-chi...

-----
Toistuuko Suomelle vuoden 2009 romahdus, jos vienti laskee ?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #26

"Toistuuko Suomelle vuoden 2009 romahdus, jos vienti laskee"?
Hyvä kysymys!

----------------

Lisäys ylläolevaan, koska hallitusohjelma on juuri vuodettu julkisuuteen:
Olisi kohtuullista, että Rinteen hallitusohjelmaan kirjataan varasuunnitelma, plan-B, mitä tehdään kun/jos kasvu jää pienemmäksi kuin mille ohjelma perustuu. En ainakaan ole nähnyt.

Vihreiltä ja vas.liitolta on myös vaadittava kirjallinen lupaus etteivät ne luiki oppositioon vuosi ennen vaaleja, kuten viime kerralla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset