SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Antti Rinteen hallituksen hallitusohjelman testi alkaa heti

Antti Rinteen hallituksen hallitusohjelman testi alkaa heti, kun katsoo tätä aikataulua:

Vuoden 2020 talousarvioesityksen ja vuosia 2020-2023 koskevan julkisen talouden suunnitelman (ml. valtiontalouden tarkistettu kehyspäätös) valmistelun tavoiteaikataulu .

Uudet ministerit joutuvat heti haasteelliseen tilanteeseen puhuttakaan valtiovarainministeristä pohjaesityksen tekemisestä hallituksen budjettiriiheen.  Hallitus joutuu melkoisella varmuudella käymään uudet sisäiset hallitusneuvottelut laatimansa hallitusohjelman tulkinnnasta ja toimenpiteiden aikataulusta.

Eilen syntyy vähän epätarkka kuva, milloin ensimmäisen kerran todetaan onko Rinteen hallitus tavoiteuralla työllisyysasteen 75 %:n tavoittteen osalta.  Kaikilla kotimaan  ennustelaitoksilla  valtiovarainministeriön lisäksi  on samanlainen näkemys Suomen talouden hiipumisesta. Jos talouskasvu jää n. 1 %:n tasolle, sillä ei pidetä yllä edes jo saavutettua työllisyysastetta. Lisätyöllistämiskeinojen esittämisen hallitus ulkoisti  työmarkkinajärjestöille. Muistamme Sipilän hallituksen ajoilta, ettei sieltä tullut mitään yhteistä näkemystä.

Milloin hallitus sitten vetää itse "länkiä  kaulaansa"velanoton hillinnissä. Eilen syntyi kuva, että budjetin menojen kasvattamisesta 1,3-1,4 mrd tehdään heti. Se johtaa valtion lainanottovaltuuksien kasvattamiseen, ainakin nyt alussa.

Seuratkaa tämän tuloarvion momentin lainanottovaltuutta jatkossa

Jos työllisyysasteen saavuttamisessa (tieysti toivon sen saavuttamista) ei onnistuta, tulee hallitukselle  vaalikauden lopussa massiivinen monen miljardin (3-5 mrd)  nopeavaikutteinen budjetin sopeutustarve vv.2022-2023.  Hallitus ajautuu silloin poliittiseen merihätään,  jolloin sinivalkoista pelastajaa haetaan oppositiosta myös  apuun.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Ekonomistien mukaan kauppakiistat Kiinan ja Meksikon kanssa ovat omiaan hidastamaan talouskasvua Yhdysvalloissa. Yhä useammat uskovat, että Fedin täytyy laskea ohjauskorkoaan myöhemmin tänä vuonna ruokkiakseen kasvua.
Fed nosti viime vuonna ohjauskorkoaan neljästi. Ohjauskorko on nyt 2,25-2,5 prosenttia."

Lähde: msn talous, 6.6.2019;
http://www.msn.com/fi-fi/talous/uutiset/usan-kesku...

*

Kauppakiistat & laimentuva talouskasvu, joka vaatii ”kasvun ruokkimista”. Näin siis USA:ssa. USA:ssa, jonka talouskasvu on olennaiseti kovempi kuin meillä.

Suomessa talous kasvaa ja jaettavaa piisaa? Siis ilman ”kasvun ruokkimista”. Mitkä ovat Suomen keinot - siis kohdennetut ja tepsivät? Ei ainakaan mitään mahdollisuuksia tehdä itsenäisiä kansallisia ratkaisuja "isolla ympyrällä". Kaikki tosiasiallisesti käytettävissä olevat keinot kuuluvat taikaympyrän, "sisäinen devalvaatio", piiriin, ja sen taikaympyrän tallaaminen on mahdotonta. Koska politiikka ja tämä punavihreä kollektiivinen hype.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ennakoitu verotulojen kertymä voi olla jo tänä vuonna Rinteen hallitukselle kylmä suihku. Rakentaminen hiipuu, autokauppa hiipuu, kotimainen kulutus, miten se kehittyy.

Kautta maan työvoimapula on kasvava ongelma, joka on este talouskasvun ylläpitämiselle.

Maailmankaupan kehityksen riskejä on arvioitu monella tapaa
https://www.google.com/search?q=World+Trade+risks+...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Näin Yhdysvalloissa: Huhtikuu 2019:
”Yhdysvaltojen talousdata huhtikuussa merkittävästi odotuksia parempaa - työttömyys laski historiallisiin pohjalukemiin.” – Arvopaperi, 3.5.2019: https://www.arvopaperi.fi/uutiset/yhdysvaltojen-ta...
”Yhdysvaltojen talouskasvu piristyi alkuvuonna, kulutuskysynnän kasvuvauhti maltillisempaa. Ensimmäisen neljänneksen talouden kasvuvauhti ylitti odotukset. - Yhdysvaltojen bruttokansantuote kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 3,2 prosentin vuosivauhtia.” – Arvopaperi, 26.4.2019; https://www.arvopaperi.fi/uutiset/yhdysvaltojen-ta...
”USA:n huhtikuun talousdata merkittävästi odotuksia parempaa - työttömyys laski historiallisiin pohjalukemiin. Uusi talousdata pienentää huolia Yhdysvaltojen talouskasvun hidastumisesta. Erityisesti työttömyysaste ja maatalouden ulkopuoliset työpaikat olivat huhtikuussa odotuksia paremmat. Yhdysvaltojen työttömyysaste laski huhtikuussa 0,2 prosenttiyksiköllä 3,6 prosenttiin. Työttömyysaste on Bloombergin tietojen mukaan taso on matalin 49 vuoteen.” – Kauppalehti, 3.5.2019; https://www.kauppalehti.fi/uutiset/usan-huhtikuun-...
*
Yhdysvaltain talouskasvu on siis 3,2 %:n tasolla ja siellä viritellään toimia hiipuvaksi odotetun kasvuvauhdin kiihtyttämiseksi! Hieman toisenlaisia ongelmia kuin Suomessa.
Tietysti koko maailma Amerikassa on erilainen. Mutta että USA:n talous kasvaa 3,2 vauhdilla ja Suomen hiipuu 1,2 tasolla, niin panee miettimään. Emme voi mennä, emmekä haikaile, Yhdysvaltain fianssimarkkinoiden, työmarkkinoiden ja yhteiskuntamarkkinoiden mallia, mutta eikö tasavahvan ja valistuneen Suomen pitäisi pystyä parempaan?
Miksei tästä Suomi-myllystä irtoa enempää? Jotain on vialla, ja vialla pahasti. Siinä keskeinen hallitusongelma, johon R I ei ota kantaa.

*
PS:

"Yhdysvaltojen työttömyysaste laski huhtikuussa 0,2 prosenttiyksiköllä 3,6 prosenttiin. Työttömyysaste on Bloombergin tietojen mukaan taso on matalin 49 vuoteen.”

Olen jo vuosia sitten näillä palstoilla tuonut primäärilähteisiin perustuvaa tietoa siitä, miten vähän kannattaa sinänsä kiinnittää huomiota Yhdysvaltain työministeriön työttömyystilastoihin.
Työttömäksi kirjautumisen ja sellaisena kohtelun kynnykset ja menettelyt on tehty kertakaikkiaan niin pulmaattisiksi, että tavaton määrä työtä vailla joko kokonaan tai osittain olevat ihmiset – riippumatta onko heillä laillinen tai outlaw työnteko-oikeus maassa – jää huomioitumatta näissä virallisissa työttömyysprosenteissa.
Toisaalta näin syntyvää tilastollista optista harjaa oikaisee väistämättä se, että faktisesti yhdysvaltalaisilla työmarkkinoilla ahertavista, BKT:ta leipovista ihmisistä, on pimeillä tai epävirallisilla työmarkkinoilla, out of statistics, joten he eivät myöskään ainakaan täysimääräisesti kasvata vertauslukuna olevaa ATV:tä.

Siinä missä Yhdysvaltain väestö on kasvanut riuska tahtia, tilastoidun työvoiman määrä ei ole seurannut kasvutrendiä, paikoin se on jopa "laskenut"! Tämän selkeämpää näyttöä tilastotoimen ongelmista (osin itse aiheutettuja) ei voi olla.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Mites se sanonta keskeneräisestä työstä kuuluukaan?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kun hallitusohjelmassakin vedotaan tutkittuun tietoon ja sen merkitykseen, niin laitetaan tähän Tampereen Yliopiston Johtamiskorkeakoulun ohje koskien keskeneräistä työtä:

"Väitöskirjan esitarkastuksen tarkoituksena on VARMISTAA, että väitöskirjaksi AIOTTU käsikirjoitus TÄYTTÄÄ tieteelliset ja muodolliset VAATIMUKSET ja että väitöskirjatyön tieteellinen TASO ON RIITTÄVÄ ennen JULKAISULUVAN myöntämistä. Esitarkastus on myös vaihe, jossa tiedekunta ja sen määräämät esitarkastajat VOIVAT VAIKUTTAA väitöskirjan TASOON tai esittää sen HYLKÄÄMISTÄ." (versaalit VH)

https://www2.uta.fi/opiskelunopas/sites/opiskeluno...

Eli riittävän varhainen tarkistus varmistaa että aiottu tuote täyttää sille asetetut vaatimukset ja sen taso on riittävä julkaistavaksi, ja - mikä olennaista varhainen kritiikki on vaihe, jossa voidaan vielä vaikuttaa tuotoksen tasoon tai esittää sen hylkäämistä.

Näissä merkeissä liikkeellä.

Voihan sitä odottaa 4 vuotta ja sitten piipittää jotain "kokonaistaideteoksen" synnyttämästä vaikutelmasta..

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Teuvo Valkonen

Kieltämättä hallitusohjelma muistuttaa paljon puhuttua savolaista rojektia, joka on toteuttamista vaille valmis.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset