SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Oppositio esittää epäluottamusta pääministeri Rinteen hallitusohjelmalle

 

Tänään  ja huomenna käydään eduskunnassa  keskustelu pääministeri Antti Rinteen hallituksen hallitusohjelmasta.

Kaikki eduskunnan nykyiset oppositiopuolueet  (PS, KOK, KD) esittävät epäluottamuspontta pääministeri  Rinteen hallitusohjelmalle. Niin teen minäkin.

Itse nostan perusteeksi kolme teemaa/pointtia, joista saa jo koottua epäluottamusponsilauselman:

Talouden tilannekuva on  epärealistinen

Valtion tuloarvion lainanottovaltuus on muuttunut menojen jakovaraksi

Aiemman hoitajamitoituslakialoitteen poliittinen huijjaus (maamme jälleenrakentajasukupolvea kohtaan yksi lähihistorian räikeimmistä huijjauksista)

***

VNT 1/2015 vp

Valtioneuvoston tiedonanto eduskunnalle 29.5.2015 nimitetyn pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmasta. Kaikki silloiset oppositiopuolueet esittivät tuolloin epäluottamusta  hallitukselle.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Opposition tehtävä, ei siinä mitään.

Paljon kuullaan varmaan sitä, että nyt on Suomi menetetty, ja ollaan lähellä maailmanloppua.

Mukavaa kuunnella räksytystä, sillä eihän oppositiolla muuta virkaa olekaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Laitavihervasen sitä maailmanloppua maalailee joten kyselytunnin ensimmäinen tehtävä on todeta, ovatko kaikki ko. laitasiiven edustajat paikalla vaiko paenneet jo luoliin ja saariin kuten luulisi jos vähän edes noudattaisivat tätä 'tee miten saarnaat' - dogmaa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Epäluottamuksella ei ole mitään muuta merkitystä kuin hallituspaikan möhlineelle kokoomuksen alentuneelle itsetunnolle.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei kai vihervasemmistohallituksen epäluottamus ja luottamus voi olla yhdenvertaisia, vai onko kommentoijjan ajattelussa ?

Onko tämä voimassa ?
http://usjussi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273635-oik...

P.s. Miksi arvoisa kommentoijja ei ole viime aikoina itse asioihin ottanut kantaa, vaan kommentit ovat höttöä ?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Minua ärsyttää suunnattomasti se, että kokoomus ei osaa enää nähdä ihmistä yhteiskunnan osana, vaan ainoastaan rahatalouden. Eli ei sitä, millä investoinnilla ihminen elää paremmin ja pidempään. Orpolla ei ollut mitään muuta sanottavaa kuin raha, raha, talous, talous, yksityisen omistus, pörssi ja valuutta.

Kyllä Sipilä sen talouden hoiti hallituksen sisällä niin, että se pysyy hallinnassa, vaikka kompromisseinkin, Orpo ei päässyt edes viivalle yrittämään- miksi ?

Sipilä on parempi kokoomuslainen kepulaisena kuin Orpo kokoomuslaisena. Harkimo on parempi kokoomuslainen Liike Nytissä, kuin kokoomuksessa.

Minun kokoomuslaiset arvoni eivät ole enää tässä Orpon kokoomuksessa ihmisenä, innovaattorina ja liikeihmisenä, mutta myös ex-urheilijana ja muusikkona.

Viimeinen ääni meni Sasille- toistaiseksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #12

Lähditte itse jo aiemmin blogeissani räksytyslinjalle ja arvoisan kommentoijjan on vaikea perääntyä.

Minulla ei ole poliiittisia luottamustehtäviä, enkä pyri politiikassa mihinkään.Sananvapauttani ei ole mikään taho koskaan rajoittanut.

Katsotaan ihan rauhassa, mitä tapahtuu ensin hallituksen 1. budjettisiihessä.

Jos hallitus olisi aloittanut ensin budjetin menojen nykytasosta ( joka sekin olisi tiennyt velkaantumista) ja tehnyt rohkeita menojen uudelleen kohdentamisia, sen olisin ymmärtänyt.

Terve julkinen talous on paras köyhän ystävä. VM:n raportissa sanottiin kaksi madonlukua kaikille puolueille:

Helmikuussa julkistetussa valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuorossa tulevan vaalikauden hallinto- ja talouspolitiikan lähtökohdista on todettu ja esitetty varoittavat madonluvut sivulla 27:

1. “Julkinen talous on aiempaa heikommassa kunnossa kohtaamaan ikäviä yllätyksiä

2. “Julkisen talouden kestävyysongelmaa ei ole ratkaistu.”

P.s. Olen vuosikymmneniä kirjoittanut valtion budjettiasioista hallituspohjasta riippumatta. Viime kesänä varoitin jo etukäteen:
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259245-seur...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #13

Hyvä S-J P. Niin kuin kommentistasi näkee, siinä ei ihmistä näy. Minä ymmärrän täysin julkisen talouden haasteet ja kestävyysvajeen jne..

Tällainen talous-taiteellinen persoona näkee asiat ihmisen mahdollisuuksien kautta saavuttaa hyvä talous muin konstein kuin punakynällä. Se on helpointa talousosaamista. Siihen olen ollut hyvin tottunut haastavissa työtehtävissä, jossa olen vastannut Suomen suurimmista aikakauslehdistä ml. muutama iso sanomalehti, levikkeineen ja talouksineen poissulkematta omaa tunnetun ketjuyrityksen omistajaosakkuutta.
Kokoomus ei puhuttele enää tallaista ihmistä talouden resurssina.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #16

Komenttinne on tarkoitushakuista "väärinymmärystä". Eiköhän terveellä julkistaloudella turvata parhaiten ihmisen peruspalvelut.

Hallitusohjelma on rakennettu 2 %:n kasvuoletukselle. Mutta sitä
ei kukaan asiantuntija tohdi esittää.
https://yle.fi/uutiset/3-10826018

Joku puhuja muuten puolusti yksilöä puheessaan tänään eduskunnassa.

Pidäppä taukoa blogistani ja tervetuloa myöhemin, kun hallituksen budjettiriihi on pidetty ja vuoden 2020 budjetti annettu eduskunnalle.
Hyvää kesän jatkoa !

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

On paksua tekstiä kuunnella viime vaalikauden opposition ja nykyisten hallituspuolueiden edustajien puheita.

P.s. Pääministeri Rinne ei vastannut kysymykseen, milloin 1,2 mrd:n
menojen lisäykset toteutetaan, vastako vuonna 2020 vuoden 2021 budjettiriihessä, kun nähdään työllistämispäätökset ja -kehitys.

Nyt jo vuoden 2020 budjetin kokoamisessa pitäisi rajoittaa menojen kasvua.
Vuoden 2023 budjetin laadinnassa odottaa kaaos (monen miljardin sopeutus) , jos hallitusohjelman mukaan lisävelanottoa ei tuolloin tarvita.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse olen hämmästellyt sitä intoa millä etenkin kokoomus vastustaa hallitusta, yksi ihmettelee tekojen puutosta kun hallitus on istunut muutaman tunnin, toinen vastustaa kokoomuksen omassa vaaliohjelmassa kirjattua asiaa, kolmas puhuu opettajien määrän nostamisen puolesta kun juuri opetusministerinä leikkasi toistatuhatta opettajaa, yksi ihmettelee, että eteneekö apteekkimonopolin purkaminen... Ihan kun kokoomus olisi yhdessä yössä kokonaan unohtanut harjoittamansa ja ajamansa politiikan. Orpokin pidää demokratian halveksuntana sitä, että toiseksi suurin hallituspuolue sai eduskunnan puhemiehen paikan vaikka vähän aiemmin hän piti haastattelussa tuota hyvänä vakiintuneena tapana.

Ei voi muuta kun todeta, että kuinka ne kehtaavat!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ville Niinistö "huusi" kurkkusuorana vastaavassa keskustelussa vuonna 2015.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse pidän tätä välikysymysratkaisua lähinnä ko. institution rapauttamisena. Ja silmissäni se syö oppositiopuolueiden uskottavuutta.

Mitä hoitajamitoitukseen tulee, niin kauhiasti ihmettelen sitä, jos joku odotti, että demareiden ehdotus olisi toteutunut sellaisenaan. Ihan kun ei puoluepolitiikasta tiedettäisi sen vertaa, että kompromissi harvion on sama kuin yksittäisen puolueen kanta tai edes sitä, että hyvä hallitopolitiikka tarkoittaa aina sitä, että päätöksen kokonaisvaikutukset täytyy arvioida ja ehdotusta pitää aina rukata näiden perusteella. Tosin Sipilän hallits päästi vaikutusarvioltaan puutteellisia lakeja läpi ja jotui niitä korjailemaan sitten jälkikäteen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onko jo esitetty eriksen välikysymys Rinteen hallitukselle. Se on eri asia kuin tämän päivän eduskunnassa käytävä tiedonantokeskustelu ja sen yhteydessä
esitettävät ponsilausumat.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Eduskunnan keskustelua seuratessani ihmettelin, miten äkkiä takki kääntyi niin viime kaudella oppositiossa olleiden ministerien ja kansanedustajien puheissa kuten myöskin hallituksessa olleen puolueen edustajien puheissa.Hallituspuolueiden kovan kritiikin kohde oli nyt kokoomus ja erityisesti Petteri Orpo ja vastaavasti oppositioon jääneen puolueen Keskusta. Juha Sipilää ei muistanut mollata kukaan !
Erityisen huomion kiinnitin Antti Rinteen ja Petteri Orpon väliseen, " sotaisaan " väittelyyn.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sipilä ja Orpo tuskin tulevat nokitteleeen toisilleen eduskunnassa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minua ärsyttää keskustelussa se, kuinka SDP:tä syytetään takinkääntämisestä. Ikään kuin väitettäisiin, että SDP olisi ollut jossain vaiheessa 0,7 mitoituksen takana.

Itse en usko moiseen. Uskon SDP:n tienneen jo ennen vaaleja, että kaikki vaatimukset mitoituksen kirjaamiseen lakitekstiin ovat mahdottomia.

Kyse ei ollut takinkäännöstä vaan normaalista vaalitoiminnasta: äänestäjille valehtelemisesta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niinpä. Nykyinen peruspalveluministeri viime kauden sos.terv.valiokunnan puheenjohtaja K Kiuru käytti vielä maaliskuussa eduskunnassa sellaista puhetta, että nyt ministerinä on hänet saatettava puheistaan vastuuseen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuo 0,7 hoitajamitoitus tullaan kirjaamaan lakiin, tämän Kiuru ilmoitti varsin selväsanaisesti tänään, eri asia on mistä ja minkä ajan kuluessa löydetään tuhansia hoitajia täyttämään avoinna olevat virat.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Äänestäjiä siis suoraan kuestettiin. Tosin demarit oli jo vaaleissa lyöty kanveesiin, mutta kongi kumahti hiukan ennen tyrmäystä.

Veroja, velkaa, työttömyyttä ja lisää julkisia menoja. Ei kuitenkaan hyviä palveluita. SDP-SAK.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset