SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Suomalaiset eivät luota pääministeri Rinteen hallituksen talouspolitiikkaan


Suomalaiset  eivät luota  pääministeri Rinteen  hallitusohjelman talouspolitiikkaan  Taloustutkimuksen suorittaman kyselyn mukaan.

Hallitusohjelman talousodotuksia pidetään epärealistisina ja talouskasvuun eikä työllisyystilanteen  paranemiseen uskota.

Katso uutinen  IS:n sivulta.

Olen täällä monta kertaa viitannut Paavo Lipposen I-hallitukseen (vv. 1995-1999), joka jatkoi edellisen Esko Ahon hallituksen päättämiä säästötoimenpiteitä  ja teki toisen mokoman vielä lisää (ks. hallitusohjelma luku 4 Talous ja työllisyys → Valtiontalouden tasapainottaminen). Pääministeri Lipposen hallitus ei jäänyt odottamaan vaalikauden loppua, vaan  "Menojen leikkaukset ajoitetaan etupainotteisesti ja ne kohdistetaan ottaen huomioon työllisyysvaikutukset. Vuoden 1996 valtion talousarvioon tehdään vähintään 10 miljardin markan rakenteelliset menojen leikkaukset. Suuruudeltaan noin 12 miljardin markan aiempia säästöjä jatketaan. "

--> pääministeri Rinteen hallitus tekee päinvastoin  ja on saattamassa valtion, mutta myös kunnat, tulevina vuosina rahoituskriisiin.

Tämän päivän HS:n pääkirjoituksessa “Hallituksen talouslinjassa toiveet voittivat tutkimuksen” kerrotaan sama, mitä kansakin on pääministeri Rinteen hallituksen  talouspolitiikan tavoitteista mieltä. Kaikilla kotimaan ennustelaitoksilla on valtiovarainministeriön lisäksi  on erilainen näkemys Suomen talouden näkymistä kuin pääministeri Rinteen hallitusohjelmalla.

***

Seuratkaa tämän tuloarvion momentin lainanottovaltuutta jatkossa

Talouden tilannekuvan realistisuus uuden hallituksen kriittisin kohta

****

Vuosi sitten kirjoitin

Seuraavalla hallituksella on edessään myös suuri talouden savotta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllähän hallitusohjelma antaa mahdollisuuksia kansalaisten kurittamiseen kunnille. Kiinteistöverot, ruuhkamaksut jne....
Työllisyys nousee kohisten, kun ihmiset köyhtyvät.

Tosin kokoomuksen touhut eivät kestä päivänvaloa. Kiky, aktiivimalli, irtisanomissuojan heikennys jne...

Onhan tuo teidän politiikkaan ne muutenkin. Tuloveroista, välillisiin veroihin.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Otsikko ei nyt oikein pidä paikkaansa: enemmistö vastanneista näyttää luottavan.

Toiseksi on mielenkiintoista huomata, ettei eduskunnassa tai vaikkapa tällä palstalla esitetty kritiikki kohdistu niinkään hallitusohjelman substanssikysymyksiin vaan lähinnä viilauksiin siitä, miten hallitusohjelmaa pitäisi rahoittaa.

Tässä melkein alkaa uskoa suomalaiseen sosiaalidemokraattiseen yhtenäiskulttuuriin ja olemaan huolestunut siitä, ettei politiikan perusehto täyty: perustavanlaatuinen erimielisyys puuttuu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ottaisitko vaikka suurennuslasin avuksi ja katsoisit IS:n parin talouskysymyksen grafiikkaa.

Selvä enemmistö (64 %) vastaajista katsoo esim. Rinteen talousohjelman rakentuvan epärealistisille talousodotuksille.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Suomen Pankki ja "talousviisaat" olettivat menneelle hallituskaudelle huonoa markkinoiden talouskasvua ja budjetit rakennettiin sen pohjalle- siis väärin olettamuksin. Talous ennusteista huolimatta kasvoi ja kuitenkin säästettiin. Se vara pantiin plakkariin.

Nyt tiedetään, että talouskasvun edellytykset ovat pienemmät ja ohjelmalle on laadittu varasuunnitelmat, jos näin ei tapahdu.
Sellaista varasuunnitelmaa ei edes kokoomus osannut edellisen hallituksen aikaan esittää. Nyt kokoomuksen talousviisaat jo kritisoivat uutta ohjelmaa tietämättä mistään mitään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #4

Edellinen hallitus ryhtyi sopeuttamaan valtion taloutta ja onnistui siinä kohtuullisesti, ei kuitenkaan riittävästi.

Nyt uusi hallitus aloittaa menojen lisäämisellä ja verojen kiristämisellä, jonka seurauksena on suurempi mahdollisuus epäonnistua kuin edellisellä varman päälle ottaneella hallituksella.

P.s. Eilen esitin pyynnön pienestä tauosta, jota et halua noudattaa. Oma blogisi on kaiken aikaa vapaana julistaa sanaan.

Tuomas Malinen kirjoitti ansiokkaan blogin
http://tmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/277276-ri...

Eipä näy herra Karjalaisen polemiikkiä siellä, vaatimaton persoonani on
sitä vastoin saanut sitä sitä kuukausitolkulla.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #5

Kiitos kysymästä. Blogisi ovat niin ansiokkaita, että on suuri kiusaus olla ottamatta kantaa viisaampien kirjoituksiin. Kritiikkiä on hyvä sietää myös siellä täältä ex-k-matosten joukosta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #6

Välillä on hyvä vaihtaa edes levyä sanoopi nim. entinen suuren urheiluseuran tiedottaja nykyinen penkkiurheilijablogisti ! D

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tämä kommenttini löytyy "tmalisen" blogista:

"Työllisyysaste ikäryhmittäin kertoo jotakin:

https://www.stat.fi/til/tyti/2017/13/tyti_2017_13_...

Tarkoittaa karkeasti sitä, että -> 35 vuotiaiden työllisyysaste laskee tasolta 78 % joka on ihmeellinen asia.

- 55-64-v aste 62 %
- 45-54-v aste 42 %
- 65-74-v aste 11 %

Hyvin kokeneiden nousee, mutta potentiaalisten laskee ?
Tilastot puhdistuvat vuosi vuodelta, kun kokeneiden (eläkeläiset ja lähellä sitä) kaarti pienenee.
Työllisyysaste onkin mutkikkaampaa matematiikkaa eikä vain tilastollinen luku itseisarvona palkka-arvoineen ja verotuksineen kokonaisuutena.
Panisin asiat kyllä kaikkiin mahdollisiin työllistymistä tuottaviin oikeisiin asioihin kuten painetta ay:lle ja EK:lle, miten tuo nuorten joukko sataisiin töihin ja työn opetteluun. Mutta erityisesti vastuulliseen kasvatukseen ja terveeseen elämään harjoittelutyön kannustamana.
Nyt ollaan hakoteillä vain tilastomaakareiden näkemyksin.

Polku voisi olla seuraava: jokaiselle nuorelle lähtien 15-v on osoitettava joku valvotetusti ohjattava työtehtävä- mikä tahansa, josta saa pienen korvauksen tilille-jokaiselle. Se on oppivelvollisuuteen kuuluva asia. Siitä se polku tehdään eteenpäin erilaisiin koulutus-työjärjestelmiin perustuen eikä EK:lla ja Ay:llä ole siitä pois pääsyä."

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Vaalit meni jo. Sorry tästä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset