SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kes­kipitkällä aikavälillä Suomen talouskasvu hidastuu alle 1 %:iin

 

Suomen talous kasvaa 1,6 % kuluvana vuonna. Ensi vuonna  2020 talouskasvu hidastuu 1,2 %:iin  ja edelleen 1,1 %:iin vuonna 2021. Kes­kipitkällä aikavälillä vv.  2022–2023 talouskasvu hidastuu alle 1 %:iin . Näin ennustaa  valtiovarainministeriö tuoreessa taloudellisessa  katsauksessaan.  YLE uutisoi asiasta havainnollisilla kuvilla.

Kaikilla kotimaan ennustelaitoksilla on samansuuntainen näkemys Suomen talouden hiipumisesta.

****

Pääministeri Antti Rinteen viiden puolueen hallitusohjelma ei ota taloudellisia realiteetteja huomion, vaan on saattamassa Suomen kansan- että julkisen talouden kriisiin.

Merkille pantava on tuore HS-gallup, jonka mukaan vain 16 % suomalaisista luottaa pääministeri Rinteen hallituksen edistävän Suomen taloutta. Eduskuntavaaleissa  suurtappion kärsineen  ja siitä huolimatta hallitukseen nousseen keskustan kannattajista jopa 42 % epäilee hallituksen pysyvän koossa vaalikauden loppuun. Yli puolet keskustan kannattajista suhtautuu kielteisesti hallituksen talouslinjauksiin. Että puolueen johto (ml. päättävät elimet) ja äänestäjät ajattelevat perin eri lailla hallitusohjelmasta.

***

Seuratkaa tämän tuloarvion momentin lainanottovaltuutta jatkossa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

VM:n mukan myös julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen kääntyy 2020-luvun alkuvuosina uudelleen kasvuun.
Otaksun, että vielä aiemmin, jos Rinteen hallitus alkaa toteuttaa vailla rahoitusta olevaa hallitusohjelman kaikille kaikkea ohjelmaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ikäluokkien pieneneminen tuo säästöjä, joita voidaan kohdentaa sitten uudelleen. Tämä koskee niin koululaitosta kuin Puolustusvoimia.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Et sitten sattunut lukemaan HSsä Teemu Muhosen oikaisemia väärinkäsktyksiä. Kiireisimmät lehdistöt ja poliitikot sortuivat höpsisjournalismiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sitten ei kai esiinny "höpsiskommentointia" vastaavasti ? :D

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

On, joka puolella. Kun jokin asia levitetään kulovalkean tavoin, jää se elämään sitkeästi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Pääministeri Antti Rinteen viiden puolueen hallitusohjelma ei ota taloudellisia realiteetteja huomion, vaan on saattamassa Suomen kansan- että julkisen talouden kriisiin."

Ikävää jos talouskasvu hiipuu, mutta onneksi blogisti on jo löytänyt siihen syyllisen, se on tietenkin Antti Rinteen uusi hallitus.

---------------

Ikävää on jos uuden hallituksen lupaamat uudistukset eivät toteudu, jos tiehankkeet eivät toteudu, jos vanhukset eivät saa lisää hoitajia ja jos Suomeen ei saada lisää poliiseja.

Näiden uudistusten toteutus on siitä kiinni että talouskasvu jatkuu, tai että kikyillä ja erilaisilla työllistämiskonsteila, vaikkapa negatiivisella verotuksella, saadaan lisää suomalaisia töihin, pois työttömien kategoriasta, jossa ne vain lisäävät valtion kuluja.

Yhtä tärkeää on tietenkin saada maahan myös uutta työvoimaa, sellaista joka oikeasti täyttää työnantajan vaatimukset ja joka lisää tuotantoa paljon ja joka maksaa oikeasti veroja valtion lukemattomiin tarpeisiin.

--------------------

Vaihtoehto kikyille ja työllistämiselle on laman oloissa joko lisävelan otto, tai leikkaukset, jolloin vanhusten hoitajia ja poliiseja edelleen vähennetään ja eläkeläisten eloa edelleen kurjistetaam, mikäli kansalaisia ei veroteta lisää.

Kansalaisten lisäverottaminen on poliittisille puolueille käytännössä mahdotonta, sen takia että sellaiset hallituspuolueet jotka sen tekevät menettävät kannatuksensa ja kärsivät vaalitappion seuraavissa vaaleissa.

Jos eläkeläiset ja vanhukset halutaan laman oloissa pelastaa ja poliisien määrää kasvattaa ja myös jatkaa sotavarusteluja, eli harjoitella sotaa varten ja ostaa sotakalustoa, pitää hallituksen tehdä poliittinen itsemurha ja nostaa veroja.

Sitä poliittista itsemurhaa minä toivon tältä hallitukselta, se olisi isänmaallinen teko ja se pelastaisi maan ja sen vanhukset ja eläkeläiset.

Kyllä se Antti Rinteen jälkeen tuleva oikeistohallitus taas sitten alentaa ne verot ennalleen, mutta nyt olisi Rinteen hallituksella neljä vuotta aikaa panna maan asioita kuntoon ja kerätä kansalta siihen tarvittavat varat.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Blogistin erehdys on pitää ennusteita luonnonlakeina, jotka väjäämättä toteutuvat. Talouskasvuunhan voi ja pitää vaikuttaa, jotta ennusteet ei toteudu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen käyttänyt esimerkkinä vuotta 2009.

Eduskunnalle annettiin syyskuussa 2008 tasapainossa ollut valtion budjettiesitys ja ennakoitiin talouskasvuksi +1,8 %.
http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2009&...

Tekstilainaus budjettiesityksestä:
Kotimaassa talouskehitys on jatkunut alkuvuonna vahvana. Suhdanne on kuitenkin heikkenemässä vuoden loppua kohden ja kasvun arvioidaan asettuvan tänä vuonna 2,8 prosenttiin. Ensi vuonna kokonaistuotannon odotetaan kasvavan 1,8 % viennin ja investointienkasvun hidastuessa. Kotitalouksien ostovoima lisääntyy v. 2009 3½ prosentilla ansiotason nousun, hidastuvan inflaation ja veronkevennystenseurauksena.
http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2009&...

-------
Valtio joutui ottamaan tuonna vuonna velkaa n. 10 mrd.
http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2009&...

Niin ja talouskasvu meni vuonna 2009 pakkaselle -8,4 %.

Tämä varoituksena, miten maailmatalous ja viennin romahdus vaikutti Suomeen.
Maailmalla on Suomelle tärkeissä vientimaissa huonoja ennusmerkkejä.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Se, että voitin lotossa viime viikolla ei tarkoita, että voitan taas tällä viikolla. Ei nämä tosiaan toistu lainomaisesti. Edellyttäen, että hallitus tekee vahvoja toimia, jotka luovat talouskasvua.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Trumpin ja brexitistien ja Italian populistien hölmöilyihin Suomen hallitus ei voi vaikuttaa.

Maailmantalouden heilahtelujen vaikutuksia Suomen talouteen voisi hallitus vaikuttaa, jos se saisi aikaan tarvittavat sopeutumistoimet työmarkkinoilla.

Työmarkkinooden sopeutustoimien aikaansaaminen on halliruksen tärkein työ ja sillä miten hallitus siinä onnistuu mitataan hallituksen hyvyys.

Nousukausia ja laskukausia maailmalla tulee ja menee, eivätkä ne ole hallituksen kyvykkyyden eikä onnistumisen mittoja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Lainaan, mitä helmikuussa julkistetussa valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuorossa tulevan vaalikauden hallinto- ja talouspolitiikan lähtökohdista on todettu ja esitetty varoittavat madonluvut sivulla 27:

1. “Julkinen talous on aiempaa heikommassa kunnossa kohtaamaan ikäviä yllätyksiä

2. “Julkisen talouden kestävyysongelmaa ei ole ratkaistu.”

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

"2. “Julkisen talouden kestävyysongelmaa ei ole ratkaistu."

Julkinen talous on vanhustenhoitoa, sotatarvikkeita, poliiseja, palomiehiä, opettajia ja lääkäreitä.

Niitä kaikkia tarvitaan, mutta ellei niitä pystytä rahoittamaan niitä pitää karsia.

Rahoittamiseen on yksi tapa ja se on kerätä enemmän veroja kansalaisilta.

Verotulojen kisäämiseen on kaksi tapaa. Toinen on kerätä entistä enemmän veroja työssä käyviltä.

Se toinen tapa on lisätä työssä käyvien ja verotettavien määrää yksityisellä sektorilla, enkä nyt tarnkoita sellaista yksityistä sektoria joka rahoitetaan julkisen sektorin tapaan julkisen sektorin käytössä olevista varoista, tarkoitan yksityistä sektoria joka myy tuotteitaan maailmanmarkkinoilla.

Työllisten kasvattamiseen tsrvitaan kilpailukyvyn lisäämistä, eli kiky- sopimuksia, joilla saadaan aikaan korkeapaökkaisia töitä, joista valtio saa vverotuloja.

Lisäksi tarvitaan lisää matalapalkkaisia helppoja töitä, joihin vaikeasti työllistettäviä voidaan valtiovallan osittaisella tuella työllistää.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Ja "pitkällä aikavälillä olemme kaikki kuolleet" (Keynes)! Pätee ainakin suurimpaan osaan meitä US:ään kirjoittavia, joten mitä väliä. Elämä on aaltoliikettä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jotkut muut kuitenkin jatkavat elämistään ja jotkut uudet kirjoittelelijat pitävät somea pystyssä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Orpo kokoomuksen johdossa mahdollisesti vaihdetaan Häkkäseen tulevassa pk:ssa. Suuri osa kokoomuslaisista ei luota Orpoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset