SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Ilmiötoiveiden 5,2 mrd putosi 1,2 mrd:iin ja voi vielä pudota miinukselle

 

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan   hallituspuolueiden edustajien ”ilmiöryhmillä” olivat lisäkustannukset 5,2 mrd:n tasolla.

Hallitusohjelmassa ( s. 183) sovittiin sitten 1,2 mrd:n menojen lisäyksistä.

****

Valtiovarainminsteri Mika Lintilä   sanoo tuossa HS:n haastattelussa, että jos työllisyys jäisi nykyiseen 73,3 %:iin , hallituksen pitäisi mahdollisesti perua kaikki nyt kaavaillut uudet pysyvät menot.

--> että eikös sitten olla  edessä jo leikkaamassa menoja ja varmaan ollaankin, jos hallitus pitää kiinni  velanoton lopettamisesta vuoteen 2023 mennessä. Ellei hallitus leikkaa menoja jo 2020 budjettiriihessä, on tämä arviolaskelma voimassa.

****

Että toivotaan, toivotaan hallitusohjelma on alunperin tyhjä poliittinen bluffi.

Muutama esimerkki:

Sote -ratkaisu on siirretty työryhmään, keskeiset ratahankkeet on siiirretty tulevaisuuteen, henkilömitoitus vanhusten hoivapalveluissa ratkaistaan kenties  ensi vuonna, työttömyyden aktiivimalli on voimassa ainakin tämän vuoden jne, jne.

Niin se kuuluisa  "Wappu-satanen" .

***

Suomalaiset eivät luota pääministeri Rinteen hallituksen talouspolitiikkaan

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Euroopan komission julkaisema talousennuste ennakoi vaatimattomia talouden kasvulukuja monille Suomelle tärkeille vientimaille ja Saksalle liki nollan pintaan

https://twitter.com/EU_Commission/status/114888583...

----

P.s. Kiinnittikö kukaan huomiota ministeri Aino-Kaisa Pekosen sanomiseen tv:ssä tästä eläkkeiden korotuksista. Ministeri itse suurituloisena
ei taida pystyä asettumaan pientä eläkettä saavan asemaan, kun hän
puhui suuresta korotuksesta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Pitää kirjoittaa sinullekin vähän järjen lisäyksiä mukaan.

https://sdp.fi/fi/blog/puheenjohtaja-rinteen-vappu...

Siellä lukee: "Erityisesti lupaan, että SDP tulee parantamaan pienillä eläkkeillä kituuttavien ihmisten, Suomen rakentajien toimeentuloa. Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400 euron eläkkeisiin..."

Eli yhden kauden ajaksi on luvattu. Ei kerralla. Vahvistetaan vielä päivämäärä 01.5.2018. Media tässä itse aloitti vääristelevän uutisen ja toisti niin paljon, että monet alkoivat uskomaan siihen valheeseen, jotta maksettaisiin kerralla 100 euroa, mutta alkuperäinen totuus ei pala tulessakaan.

Aktiivimalliin taas pitää uudestaan kertoa:

Olisi jo korkea aika tajuta, että aktiivimalli voidaan purkaa vaikka heti, kun se oli alunperin jo ongelmallinen ja perustuslain vastainen. Jos se laki on vaikea purettava, niin Kelalle voisi ilmoittaa, että kaikille työttömien aktiivisuusehdot hyväksytään jo valmiiksi ja päättyväksi ajaksi laitetaan vuosi 2100.

Perustuslain valiokunta huomautti ongelmista hallitukselle, mutta Sipilän hallitus vähät välitti niistä ja runnoi lain lävitse, kun vastuuministerinä Pirkko Mattilan piti esitellä se mutta jäi mieluummin savusaunaan nauttimaan.

Eikö tätä jo nyt ymmärretä, että tutkijoilla on jo vaikeuksia erottaa aktiivimallin tuomasta työllisyydestä, kun jo toukokuussa ei ole ilmennyt tutkimustuloksia niin tuskin se lokakuussakaan tule esille? Alkuperäinen suunnitelma työllistävistä keinoista on se, että jos ei ole tuloksia työllisyysvaikutuksista, ei siihen tehdä enää keinoja vaan jätetään tyhjäksi ja aktiivimalli puretaan lopulta kokonaan pois.

Mitä tulee sitten lehdissä marmattaneisiin työnantajiin, ketkä valittivat työvoiman puutteesta, niin heidän taustalla on melkein aina ollut ongelmana laiminlyönnit työpaikasta ja palkasta. Kunnollinen työnantaja tuskin hakisi mainostusta lehdistöltä.

Pitäähän se järki olla, että kukaan ei tule töihin, jossa palkalla ei elä ja joudutaan hakemaan toimeentulotukea. Ainoastaan pakko hakeutua töihin on juuri sitä aktiivimallia, joilla pelotellaan työttömiä.

Rimanalitus on kyllä tässä Iltalehden pääkirjoitus, joka kertoo ihan kaiken sen toimittajan ymmärryksestä työttömien ja opiskelijoiden todellisuudesta: https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/f0526e03-3...

Miten se on mahdollista, että opiskelijat ovat muka oleskelijoita, kun opettelevat ammattiin ja he voivat tehdä töitä vain säädetyn tulorajan kautta, jotta ei vahingossa jouduta perimään opintotukea takaisin.

Paljon muutakin voisi kirjoittaa. Toimeentulotuki on se viimeinen oljenkorsi ja sitä tunnutaan annettavan paljon, kun ei mietitä elinkustannuksia ja palkasta, joka ei riitä.

Sitä paitsi meillä on jo laki, joka evää työmarkkinatuen, jos ei hae töitä ja aktiivimalli on vain turha lisä siihen.

Olaus Petri on tämän jo julistanut muutama sata vuotta sitten: "Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan; sen kohtuuden tähden, joka laissa on, se hyväksytään. Kaikkea lakia on älyllä käytettävä, sillä suurin oikeus on suurin vääryys, ja oikeudessa pitää olla armo mukana."

Ne kulut eivät ole kansalaisissa syy vaan meidän omassa järjestelmässä olevat syyt, liikaa byrokratiaa, liikaa suojatyöpaikkoja ja tolkuttomat palkkatasot ja irtisanomissuojat.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hienoa, että täällä on yksi järki-ihminen, kun me muut olla sitä vähemmän.

Ihan vaan tuosta Wappu-satasesta ja Rinteen lupauksesta. Tekstilainauskin osoittaa, että, kun vaalikausi on neljä vuotta, että useampi vuosi ymmärettiin täksi vaalikausdeksi. Muuta ei hallitusohjelman mukaan enää tule, mitä eilen tuli, sen sanoi Rinne itsekkin.

Sitten tästä aktiivimallista, siinä oli omat puutteensa, mutta miksi ei haluta odotaa syksyyn, ertä saadaan tutkittua tietoa aktiivimallin toiminnasta. Jos mitään työllistämistä lisääviä aktiiviteettejä ei tule tilalle, työllisyys alkaa laskea ei nousta. Ja valtion budjetin alijäämä kasvaa.

Tanskassa työttömän on oltava hyvin aktiivinen heti työttömyyden alkaessa Ensimmäinen haastattelu virkailijan kanssa on jo kahden viikon kuluttua työttömyyden alkamisesta. Puolen vuoden ajan tapaamisia on kerran kuussa ja sen jälkeen kolmen kuukauden välein.
Oppositio (vihervasemmisto) viime vaalikaudella vastusti jopa työttömien haastattelua.

Tanskassa työttömän pitää rekisteröityä verkossa, kirjata osaamisensa ja päivittää tietoja koulutuksesta ja työpaikan hausta. Verkossa tarjotaan myös työnhakijalle tietoa ja apua. Esimerkiksi vanhemmat työnhakijat, joiden on vaikea käyttää verkkopalveluja, saavat apua soittamalla tai käymällä toimistossa.

..Että voi meitä tietämättömiä ! :D

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. Tanskaa ei voi verrata Suomeen jo geograafisesti etäisyyksien perusteella ja siellä on enemmän panostettu rahaa siihen alueeseen, että palveluita yms. löytyy riittämiin mutta Suomessa ei yhtään.

Siksi perustuslain valiokunta huomautti näistä ongelmista, mutta Sipilän hallitus vähät välitti, joten korjaaminen on siksi vaikeaa edeltäjänsä sähläyksien takia. "Korjataan, kun katsotaan tarpeelliseksi" kuului aikoinaan selitys.

EDIT:

Sitä paitsi meillä oli jo nämäkin valmiiksi tehty, jää vain ihmetykseksi, että mitä varten se aktiivimalli oli? Se oli pelkkä tukileikkuri, ei ole mitään muuta selityksiä. Tähän laitan vain kommenttini toisaalta, kun se on liian pitkä, mutta huomaat siinä ongelman: http://raunolintunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2781...

Osaatko selittää, että miten voi olla, että kaikkina vuosina työttömyys on kuitenkin pysynyt likimain samana?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ilmiöryhmien toimivuus hallituksen suuntaviivojen (hallitusohjelma) luomisessa jää nähtäväksi. Pohjimmiltaan se mitä tekivät oli jossain määrin kontrolloidun toiveiden tynnyrin luominen (suunnittelun alkuvaiheen mahdollisten tavoitteiden kirjaaminen). Tietyllä tavalla tuo on ihan fiksu lähtökohta, mutta toimineeko näin laajoissa kokonaisuuksissa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset