SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Miinuskorolla velkaa vai valtion omaisuuden myynti ?

Eilen uutisoitiin (YLE) , että valtio saisi nyt velkaa miinusmerkkisellä korolla.

Onhan tämä erikoinen jopa “sairas tilanne”, että lainanantaja tavallaan maksaa koron (vai maksaako ?). Onhan Suomi saanut miinuskorolla korolla lainaa jo vuosia sitten IS).

***

Valtion budjetissa ovat velanhoitomenot roimasti laskeneet, mitä ne olivat puolta pienemmällä velkakannalla vuosia sitten   (vrt 2019  ja  2002-2003-2004). Kyllä luit oikein, yli 2 mrd:n korkomenojen lasku puolta suuremlla velkakannalla.

***

Valtakunnan päälehden pääkirjoituksessa todettiin muutama päivä sitten, että koroton laina   muuttaa talouspolitiikan perusluonnetta .

Samaan aikaan  toisaalla varoittaa  (KL)   Pimcon  (USA:lainen pääomasijoitusyhtiö) yhtenä  perustajana maailmalla tunnettu  Mohamed El-Erian sekä vasemmiston että oikeistopopulistien talouspolitiikasta.

***

Valtion budjetti on  edelleen alijäämäinen. Pääministeri Rinteen hallitus (hallitusohjelman sivu 10) tulkitsee  budjetissa olevan n. 1,2 mrd menojen lisäjakovaraa.

Valtiokonttorin oheisen laskelman mukaan, valtion bruttolainanotto on kuluvana vuonna n. 15,1  mrd ja nettolainanotto n. 1,7 mrd.

***

Moni muukin Euroopan maa Suomen lisäksi (ks.  EKP)  saa  miinuskorkoista lainaa.  Miinuskorkoiset lainat ovat kyllä epäterveilmiö. Herää myös kysymys, mistä kaikkinensa ovat maailman lainamarkkinoille lainavarat kiertäneet.

***

Miinuskorkoista lainaa ei ainakaan pidä käyttää pysyvien lisämenojen rahoitukseen, sillä Suomelle ennakoidaan haastavia talouden aikoja jatkossa. Suomen luottoluokitus ei helposti nouse parhaaseen luokkaan, jos rakenteellisia uudistuksia ja julkista taloutta kokonaisuudessaan saada nykyistä vankemmalle pohjalle. Mutta on paikallaan pohtia, onko investointien rahoittamiseen tässä tilanteessa lainaotto vai omaisuuden myynti pitemmän päälle paras vaihtoehto.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Kysyt mistä rahat ovat peräisin? Talouskasvu rikastuttaa maailmaa koko ajan. Toinen lähde ovat keskuspankit kuten EKP, jotka voivat luoda rahaa halunsa mukaan.

Sanot, että tilanne on epäterve. Mikä taloudessa sitten historiaa katsoen on tervettä? Kysymys on epärelevantti, sillä mitään taloudessa absoluuttista tervettä tilaa ei ole. Talous muuttuu koko ajan ja sopeutuu olosuhteisiin. "Terveys" on sitten kiinni kunkin asettamista tavoitteista miten asioista katsoo. Esim velallisille tilanne on nyt hyvinkin "terve" sen sijaan, että korot olisivat 4-6%.

Ennusteiden mukaan matalat, jopa negatiiviset korot ovat tulleet pitkäksi aikaa. Esim 10 vuoden korko on miinuksella. Toki kannattaa nyt lainata ja tehdä tuottoa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Täällä velkakello käy .

https://www.usdebtclock.org/

Seuraava presidentti on laittanut edellistä paremmaksi.

https://www.businessinsider.com/trump-national-deb...

Velka on ollut jo vuosisatoja.
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Public_debt_per...

------
Mutta:
"Finanssikriisi 2007–2009 oli maailmanlaajuinen pankki- ja rahoituskriisi. Kriisi sai alkunsa Yhdysvalloista, jossa syynä olivat keskuspankin pitkään ylläpitämä matala korkotaso, maksukyvyttömien asiakkaiden holtiton asuntoluototus liittovaltion painostuksesta, asuntolainoille vuonna 1997 säädetyt veroedut[1], rahoituslaitosten valtava riskihalukkuus ja monikymmenkertaisella velkavivulla sijoittaminen, laajaksi paisuneen johdannaiskaupan läpinäkymättömyys, pankkivalvonnan vakavat puutteet ja lainsäädännön porsaanreiät".
(Teksti wikipediasta)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Valtionlainojen miinuskorot johtuvat EKP:n valtionlainojen tukiosto-ohjelmasta (LTRO), jolla EKP on kauhonut jo n 20% euroalueen valtionveloista haltuunsa.

Mikäli ohjelma lopetetaan, niin korot pomppaavat. Ja siksi sitä ei lopeteta.

Päinvastoin seur taantumassa uudet LTRO-ostot jatkuvat, kuten Draghi on jo lupaillut.

Käytännössä EKP on siirtynyt epäsuorasta setelirahoituksesta suoraan sellaiseen, mikä on eurosääntöjen vastaista.

EKP ei toki myönnä tilannetta, eiväkät poliitkot ymmärrä mitä tapahtuu.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Äkkiseltään mietittynä miinusmerkkistä korolla voisi maksaa kaikki aikaisemmat lainat pois valtiolta ja keksiä jonkun jutun millä saisi kuntienkin velat hoideltua.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin, entäs hävittäjähankinnat (uusinnat).

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

#5

Korvaavien hankintojen sijasta Suomen tulisi varustautua (tämä koskee kaikkia aselajeja) nyt, kun olisi saatavissa ilmaista lainarahaa.

!930-luvulla Suomi maksoi velkansa pois etuajassa, eikä sanottavammin varustanut maavoimiaan. Tämän talouspolitiikan tuloksia saamme nähdä vieläkin...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Velkaantumisessa on järkeä, jos pääoman tuotoilla pystyy kuolettamaan velan pois. Valtio ei kuitenkaan sovella tätä ajattelua ja periaatetta. Poliitikot uskovat yhteiskunnalle syntyvän "tuottoa" pelkällä investoimisella hyödylliseen tarkoitukseen.

Noin ei tietenkään ole, vaan velka jää valtion piikkiin rasittamaan kansantaloutta investoinnista ikuisuuteen. Ajan kanssa kertainvestoinnin hyötyarvo laskee, rapistuu pois ja käy tarpeettomaksi. Osa kansalaisista ja yrityksistä hyötyvät valtion pölhöstä toiminnasta, mutta sen hyödyn arvon rahoitamme me muut. Oikeudenmukaista olisi kaikkia kohtaan, että valtion tekemästä investoinnista hyötymään pääsevät joutuisivat huolehtimaan myös velkasaldosta.

Eiköhän me tulla näkemään nekin päivät, jolloin korot taas nousevat. Ilmainen raha muuttuu kalliiksi rahaksi, kun lainat on uusittava 10 vuoden välein.

Vasemmisto voi miettiä, miten käy tulonsiirtojen, kun valmiiksi velkaannutettu valtio joutuu sopeuttamaan markkinoiden paineesta talouttaan.

Jos EKP alkaa jossain vaiheessa levittämään helikopterirahaa, oikeudenmukaista olisi jakaa se tasajaolla jokaiselle kansalaiselle suoraan tulonsiirtona tilille, eikä epäoikeudenmukaisesti jakamalla hyötyarvoa jossakin muussa muodossa vain osalle porukasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset