SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Pääministeri Boris Johnsonin otteilla Britannia ajautuu kaaokseenSkotlannin aluehallinnon pääministeri  Nicola Sturgeon  sanoi eilen pääministeri  Boris Johnsonille Skotlannin parlamentin harkitsevan lähikuukausina  uuden äänestyksen järjestämistä Britanniasta irtautumisesta.

Irlannin pääministeri Leo Varadkar on  aiemmin todennut,  yhä useampi pohjoisirlantilainen  kyseenalaistaa unionin Britannian kanssa.

EU:n puolelta on monta kertaa todettu, ettei se aloita  uutta neuvottelua Britannian kanssa jo sovitusta Brexit -sopimuksesta.

Institute for Government -ajatushautomon tuoreessa selvityksessä todetaan, ettei Brexitiä  voi toteuttaa hallitusti ilman sopimusta. 

Pääministeri Boris Johnson uhoaa kokoajan, että Britannia lähtee 31.10.2019 EU:sta vaikka ilman sopimusta. Britannian  parlamenttia ja sekasortoisia äänestyksiä on myös vaikea ymmärtää. Saarivaltakuntaa uhkaavasta   kaaoksesta on ainakin kaksi-kolme  vuotta jo varoitettu.

***

Pitääkö 31.10.2019 määräaika, vai   jatkuuko Britannian EU-jäsenyyden epäselvyys vielä pitkään. Jossain vaiheessa kansanäänestyksen  tulos on nollattava , jos Britannian asemaan ei tule selvyyttä 31.10.2019 mennessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Kyll ottaa koville EU,ero ei Johnsonille vaan meikä pojille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Saa nähdä mitä Johnsonin tämän päivän Walesin käynnin jälkeen kuuluu, Gibraltarista ei vielä mitään.

Koville taitaa ottaa, briteille:

The pound has sunk well below €1 at Britain’s biggest airports – while the dollar is at parity.

At the ICE desk at Heathrow airport on Tuesday morning, The Independent was quoted £117 for buying €100 – making each pound worth just 85 euro cents.

At Gatwick airport on Monday night, the rate was £1 = €0.90. With commission added to a €100 transaction, the cost in sterling was £116.

The interbank rate at 7am sank below £1 = €1.09, as the downward pressure on the pound continued.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advi...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Juu, eihän Johnson tästä saa kuin poliittista ja todnäk jotenkin keplottelemalla myös taloudellista hyötyä, mutta huonosti käy saariapinoille. Firmat ja pankit lähtee, omaa tuotantoa onkin sitten huononmakuiset ruokatuotteet enää.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Saattaapi briteille ottaa koville, jos Iso-Britanniasta tuleekin Pikku-Britannia skottien ja pohjoisirlantilaisten lähtiessä omille teilleen :D :D

Johannes Hissa

Onneksi pitkänperjantain sopimus mahdollistaa kansanäänestyksen Irlannin yhdistymisestä. Myöskin Skotlannin kannattaisi miettiä yhdistymistä Irlantiin, jolloin uusia neuvotteluja EU:hun liittymisestä ei tarvittaisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #47

Luulen, että Skotlannille annettaisiin varsin edullinen liittymissopimustarjous EU:n taholta. Tilanne olisi hyvin yksinkertainen, kun EU haluaisi ottaa Skotlannin kiljuen vastaan ja Skotlanti itse kiljuen liittyä. Neuvottelut käytäisiin äärimmäisen nopeasti ja veljellisen ilmapiirin vallitessa (jos kremnologista termistöä haluaa käyttää).

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

EU:n kaltaisesta yhteisöstä ei lähdetä ihan noin vain. Tuleva Brexit muuttaa Britanniaa ja EU:n mahtijäseniä Saksaa ja Ranskaa. Britannia saattaa ajautua perustuslailliseen kriisiin, jos Ulster ja Skotlanti haluavat pysyä osana EU:ta.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Luultavasti haluavatkin, öljyvarat myös itselleen, Irlantikin voi yhdistyä pidemmällä aikajänteellä, jos hommat menee niin reisille, kuin luulen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Brexitistä on haittaa Suomellekin. Käymmehän kauppaa Britannian kanssa.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Kyllä vaikutukset tulee näkymään myös Suomen taloudessa, viennistä elävä maa kun ollaan, sitten on itään kauppapakotteet ja Trumpin sekä Xin kauppasotakaan tuskin viimeistä erää nähnyt.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Brexit on haitallinen koko Euroopalle.

Britannia toki itse kärsii ongelmansa heti Brexitin lauettua, Eurooppa kokee haitat hitaammin. Ei ole kenenkään etu, että Britannian talous sakkaa pahoin.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Brexit saattaa aiheuttaa muutoksia Euroopan valtiokuvioissa. Mutta mitä sitten? Skotlanti eroaa Britanniasta ja Katalonia Espajasta, hakkasi Espanjan poliisi Brysselin luvalla katalaaneja kuinka paljon vaan.

Parasta olisi, että Pariisi-Berliini -akselilla federalismin tuulet hieman laantuvat kun EU:n itsenäisten jäsenvaltioiden kiristäminen ja uhkailu ei toimi.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Täällä Kataloniassa on itsenäisyyshalut vähän laimentuneet, kun Rajoysta päästiin eroon, mutta onhan tämä tilanne todella sekava, taitaapa tulla viidennet vaalit 4v sisään Madridissa...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Vox ei onneksi noussut niin paljon kuin pelättiin ja PP koki karmean vaalitappion, joten tuskinpa vaaleissa paljon mikään muuttuu. Ihme teatteria, kuin Brexitkin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Markku Turpeinen

Federalismia käyttää populistinen Suomen persujen EU-ryhmä kaikessa
politiikan teossa, vaikka olisi kysymys aivan järkevistäkin asioista.

Suomen virallinen linja ei tue federalismia.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Suomen virallinen linja ei ainakaan jarruta federalistista kehitystä. On käsittämätöntä että Suomessa on poliittisia puolueita, jossa varmasti tiedetään ne uhraukset, mitä runsaan 100 vuoden aikana täällä on tehty itsenäisyyden ja riippumattomuuden eteen ja nyt kaikki ollaan valmiit paiskaamaa roskakoriin jotta päästäisiin mitättömäksi osavaltioksi Eurostoliittoon!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #16

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen asema ei ole koskaan ollut
niin suuri kuin se on nykyään.

Te eurostoliitosta puhujat toimitte Suomen itsenäisyyden kaventamiseksi vieraan vallan pussiin.

Suomen ulkopoliittinen johto teki 1990-luvulla isänmaallisen teon johtaessaan Suomen EU:n jäseneksi.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #16

Kun heittelet noita Eurostoliitto juttuja, niin et taida muistaa mikä oli Suomen asema silloin, kun olimme YYA-aikakaudella yksin Neuvostoliiton kainalossa.

Montako kertaa Brysselistä on puututtu meidän hallitusten kokoonpanoihin tai presidentin vaaleihin, sisäpolitiikasta, kulttuuripolitiikasta ja turvallisuuspolitiikasta puhumattakaan ?

Entä mikä oli meidän edustus Moskovassa ja miten Kremlissä otettiin huomioon se, että Suomen olisi pitänyt olla itsenäinen ja puolueeton maa, joka päättää itse omista asioistaan ? Siis sieltä, josta puututtiin jatkuvasti Suomen sisäisiin asioihin ? Onko Brysselistä puututtu Suomen sisäisiin asioihin yksipuolisesti ? Suomella on ollut merkittävä sananvalta, yhtenä 28 EU-maasta, jotka kaikki ovat vapaaehtoisesti liittyneen EU:hun ilman minkäänlaista painostusta.

Toki Suomi on sitoutunut EU:n yhteisiin sääntöihin liittyessään EU:hun, mutta sen me olemme tehneet vapaaehoisesti, koska olemme katsoneet EU:n edustavan niitä arvoja, joita itsekin arvostamme. Tarvittaessa EU:n on oltava myös valmis puolustamaan näitä arvoja.

PS.
Muuten kun puhutaan federalismista, niin olisi hyvä määritellä mitä sillä tarkoitetaan. Venäjä on federaatio, USA on federaatio ja Saksakin on federaatio. Kahdella viimemainitulla on mennyt viimeisen 60 vuoden aikana kohtuullisen hyvin. Federaatioita on monenlaisia.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Huhtikuussa brexit oli nostanut itsenäisyyskannatuksen 49 prosenttiin Skotlannissa. Nyt, kun BoJo tuli valittua pääministeriksi ja no deal Brexit on entistä todennäköisempi, arvioidaan kannattajia olevan jo enemmän kuin vastustajia.

Skottien tulot laskevat pelkän EU-eron vuoksi 1600 euroa/henkilö/vuosi. Työpaikkoja Skotlanti menettää 100.000. Jokainen voi miettiä kuinka paljon nuo luvut nousevat sopimuksettoman eron toteutuessa, kun vapaakauppasopimustakaan ei enää olisi.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Mitenkähän esimerkiksi Norja ja Sveitsi selviävät elämästä kun EU ei rikastuta niitä? Tai rikastuttavat, mutta päättämällä itse asioista eikä siten, että olisivat Eurostoliiton osavaltioita.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Joten kuten ne norjalaisetkin kituuttelevat

MAAILMAN suurin rahasto, Norjan valtion öljyrahasto, teki ennätysvoitot vuoden alkupuoliskolla, uutistoimisto Reuters kertoo.

Rahaston tuotot olivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 9,1 prosenttia. Rahaston arvo kasvoi runsaat 84 miljardia dollaria eli yli 75 miljardilla eurolla.

https://www.hs.fi/talous/art-2000006093091.html

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Tai rikastuttavat, mutta päättämällä itse asioista eikä siten, että olisivat Eurostoliiton osavaltioita. "

Norjaa koskee ihan sama EU-lainsäädäntö, kuin Suomeakin. Sitä se ei ole päättämässä itse, eikä muiden kanssa. Maksutkin unionin kassaan sillä on suuremmat kuin Suomella, vaikka tulot jäävät saamatta, mutta niin hyödyllinen unioni sille on, että kannattaa.

Jos et tuota ymmärrä, opettele ulkoa!

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #20

Hölynpölyä! Tytti Tuppurainen ei EU satraappien kanssa määrää kuinka monta afrikkalaista nuorta miestä sijoitetaan Norjaan ja Sveitsiin.

Jos et tuota ymmärrä, pyydä itseäsi viisaammat tulkitsemaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Käsittääkseni kirjoitit taloudesta.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #23
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #25

Ajatuksenlukua ei yleensä edellytetä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #22

Saithan ne mamut tähänkin ynnättyä, täytyy onnitella jatkuvuuden ylläpitämisestä, mutta ei muusta.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #24

Kirjoitin afrikkalaisista nuorista miehistä, en mamuista. Älä hauku afrikkalaisia nuoria miehiä!

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #26

Ei mamu ole kuin lyhennys maahanmuuttajasta, loukkaava termi on matu, maahantunkeutuja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #26

Norjassa asuu noin 30.000 somalitaustaista henkilöä, Suomessa noin 12.000. Norjassa asuu noin viisi miljoonaa ihmistä, Suomessa kymmenen prosenttia enemmän.

Norjassa asuu noin 30.000 irakilaistaustaista, Suomessa noin 16.000.

Norjassa asuu noin 17.000 turkkilaistaustaista, Suomessa puolestaan noin 8.000.

Ja niin edelleen.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #42

Näin on.
Hege Storhaug on jopa kirjoittanut heistä kirjan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #22

Sveitsi rohmuaa enemmän afrikkalaisia kuin Suomi. Olet täysin oikeassa. Tuppuraisella ei ole siihen osaa eikä arpaa.Eikä tule koskaan olemaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#17. Kohtalaisen ällistyttävää, että Turpeiselle ei ole kolmessa vuodessa selvinnyt brittien konservatiivihallituksen kanta: sekä sisämarkkinoista että tulliunionista on erottava. Meille muillehan kelpaisi loistavasti, että UK hyväksyisi Norjan aseman; noudattaisi EU-lakeja, mutta ei osallistuisi päätöksiin.

Käyttäjän kimmokannala kuva
Kimmo Kannala

Venäjä - EU
2 - 0

Vlad, ovela paskiainen.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Mitä mahtoi ajatella 2016 pääministeri David Cameron vai ajatteliko mitään järjestäessään kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä?
Eroa kannatti 51,9 % äänestäneistä ja jäsenyyden puolesta oli 48,1 %. Tunteet voittivat ja järki hävisi.

EU ei tule Britanniaa vastaan eroehdoissa, sillä missään tapauksessa EU ei halua luoda kannattavaa ja positiivista ennakkotapausta EU-erosta.
Cameron joutuu miettimään jälkeenpäin tyyliin "tyhmästä päästä kärsii koko ruumis," tässä koko Britannia.

Kuvitellaanpa, että Britanniassa järjestettäisiin uusi kansanäänestys, niin todennäköisesti EU-jäsenyyttä puoltavat äänet saisivat selvän voiton.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Pelasi typerää uhkapeliä ja bluffi katsottiin.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Britanniassa on ollut aina voimakas oppositio Brexitin puolesta. Cameron pakotettiin kansanäänestykseen ja sen uhkapelin Cameron hävisi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ei Cameronia mikään taho pakottanut kansanäänestystä järjestämään vaan Cameronin tarkoitus oli vahvistaa asemaansa pääministerinä tulevissa vaaleissa. Cameron ei ymmärtänyt, ettei istuva pääministeri voi jaella valheellisia lupauksia kansalle mitä brexitin kannattajat BoJo:n johdolla tekivät.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

Wallin: "Cameron pakotettiin kansanäänestykseen ja sen uhkapelin Cameron hävisi."

Kertoisitko, kuka pakotti?
Jos jokin pakotti, niin Cameronin oma hölmöys. Kyllä Cameron ihan kenenkään ulkopuolisen pakottamatta avasi tämän matopurkin nimeltä Brexit. Herra tullaan muistamaan historiassa siitä, että teki Iso-Britanniasta Vähä-Britannian. Vuosisadan poliittinen aasi.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #48

https://metro.co.uk/2018/12/11/david-cameron-call-...

Ukip ja Tory mp's. Brittiläiset eivät koskaan ole olleet Eu:n perään niin ihan oikeasti.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Yleismaailmalliseen tyyliin poliitikko ei vastaa töppäyksistään mitään, ja virnistely jatkuu.
"So what is David Cameron really doing now?"
https://www.theguardian.com/politics/2019/jan/17/s...

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Mitä todennäköisimmin Skotlanti järjestää jo aiemmin ennakoimansa toisen kansanäänestyksen Britanniaan kuulumisesta, ja sillä kertaa Skotlanti itsenäistyy.
Samalla menevät Pohjanmeren öljy- ja kaasukentät Skotlannille, mikä on raskas isku Britannialle.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Ei se mitään vaikka Britannia lähtee Eu:sta. Otetaan Albania ja Georgia tilalle. Kyllä kaksi uutta valtiota korvaa yhden valtion, eikö niin ?

Tuo Albania oli ministeri Haaviston kommnetti siihen toimittajan kysymykseen haittaako Britannian lähtö Eu:sta.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Jos ministeri Haaviston kanta oli tuo, niin hän on joko huumoriveikko tai vajaapäinen.
Epäilen viimeksimainittua.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Tai sitten Wallin pistelee omiaan. Onko Wallinilla linkkiä Haaviston lausuntoon?

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #55

https://areena.yle.fi/1-4584694

Tuossa noin 11 minsan kohdalla. Haavisto toteaa sitä että saman aikaisesti pitäisi neuvotella uusien maiden kuten Albanian sekä länsi-balkanin kanssa liittymisneuvotteluiden aloittamissa. Varmaan kannattaa katsoa tuo myös Unkarin kohta heti alusta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olisi hyvin todennäköistä jos Suomi eroaisi EU:a suurimmat vientiyritykset, joiden vienti kohdistuu EU-alueelle seuraisivat brittiteollisuuden esimerkkiä ja siirtäisivät pääkonttorinsa Ruotsiin tai muualle Eu-aluuelle, sitäkö Turpeinen haluaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 34

Unionista eroa haikailevat tahot haluavat rajatonta valtaa. Valtaa päättää asioista joita unionin ansiosta omat poliitikkomme eivät voi kansalaisilta kieltää.

Käyttäjän MarkkuKoivisto kuva
Markku Koivisto

Ihan vaan intuitiivinen arvaus: Englanti jää EU:hun. Boris Johnson kirmaa karkuun ennen 1.10. 2019.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ainakaan EU:sta Britannian jääminen ei ole kiinni, mutta todennäköisemmin intuitiivinen arvauksesi ei toteudu. Olisiko yhtä todennäköistä, että jokin muu tunnetuista taikka tuntemattomista vaihtoehdoista toteutuu?

Britannian parlamentti äänesti maaliskuussa ettei ero ilman sopimusta ole mahdollinen missään olosuhteissa. Siksi veikkaan vaalien järjestämisen puolesta.

Johnsonin toiminta ei ole ennustettavaa. Tuosta syystä EU:n pitäisi alkaa toimimaan pahimman vaihtoehdon toteutumista vastaan. Pahin vaihtoehto ollee se, että Johnson tulisi säilyttämään paikkansa ja parlamentin enemmistön olisi hänen takanaan uusien vaalien jälkeen.

Brexiteeraajien uskottavuutta voi horjuttaa muillakin tavoin, kuin pelkästään kiinni pitämällä laaditusta sopimuksesta. Mayn aikana valittu passiivinen sivusta seuraajan rooli ei enää ole yhtä menestyksekäs, koska May ei enää ole laadittua sopimusta puolustamassa ainoana vaihtoehtona.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Boris Johnsonin otteilla EU ajautuu kaaokseen". Ja ilman parjatun Boriksenkin otteilla.

Jos vuodet sallii, niin tulette näkemään sen puoluekannasta riippumatta! Väsykää sinisilmäisyyteenne!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Nyt kaima on jo etuajassa vesilintuja" ampumassa (vasta 20.08.2019).
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sorsastus#/media/Tie...
---------

Maailma tulee muuttumaan tulevaisuudesssa yhä enemmän siihen suuntaan, että
kansallisvaltiot tarvitsevat tiivistä yhteistyötä - voi samoa kaikilla elämän alueilla asioissa, jotka eivät tunne maarajoja.

Että kuka on sinisilmäinen, kuka ei.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

USA tulee tarjoamaan briteille kauppasopimusta josta on vaikea kieltäytyä. Onhan Trump väittänyt että brexitin jälkeen Britanniaa odottaa loistava tulevaisuus.

Uinuva jättiläinen nousee.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Viime kädessä siitä päättää kongressi.

Brexit: US/UK trade deal ‘impossible’ if peace accord undermined, warns letter

https://www.irishtimes.com/news/world/brexit-us-uk...

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Sanat eivät maksa mitään.
USA:n jatkuvasti kasvava valtiovelka on tähtitieteellistä luokkaa, joten Trumpin Britannialle lupaama loistava tulevaisuus on sanahelinää.
Trumpin puhumiset ovat aina kuuntelijan vastuulla.
Viite:
https://www.satakunnankansa.fi/maailma/trumpin-opp...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mielenkiintoista on seurata, miten puolueiden kannatukset eri tutkimuksissa kehittyy.
https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_...

Konservatiivien kannatus on vahvistunut, mutta selvästi alemmalla tasolla kuin 2017 vaaleissa. EU-myönteisen liberaalidemokraattien kannatus on myös selvästi vahvistunut, mitä se oli 2017 vaaleissa.

Työväenpuolueen kannatusluvut näyttävät roimasti tällä hetkellä alaspäin, mitä ne olivat 2017 vaaleissa.
Uusi Brexit -puolue ei alkuhuuman jälkeen ole saanut kannatusta pysymään.

Britannian enemmistövaalitapa voi tuottaa yllätyksiä. Vuoden 2017 ylim. vaaleissa konservatiivien suhteellinen kannatus edellisiin vaaleihin kasvoi, mutta siitä huolimatta puolue menetti enemmistön parlamentissa.
https://www.bbc.com/news/election/2017/results/eng...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Meidän mannermaisella suhteellisella vaalitavallamme tulokset olisivat nyt Britanniassa kiintoisia. Muutaman päivän takaisessa YouGov -tutkimuksessa Labourin, LibDemin ja Vihreiden yhteiskannatus oli 49%, Toryjen ja BrexitP:n yhteiskannatus 45%. Mutta yhden edustajan vaalipiireissä Toryjen 32% voisi riittää lähelle enemmistöä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Brittien vaalitavasta johtuen siellä ei liene edustjilla varalla olijaa; täytevaalien syy oli mennyt ohi:

Why did the election happen?

Officials called the by-election after it was revealed that Davies had claimed false expenses. The Conservative said it was an honest mistake.

In June, around 19% of local voters asked him to give up his seat in a "recall petition," which is issued if a member of Parliament is convicted of a crime. If over 10% of voters sign, a by-election is called.

https://www.dw.com/en/boris-johnson-suffers-major-...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Täytevaaleissa konservatiivit hävisivät ja Johnsonin pelivara kutistui yhden paikan enemmistöön.

Brecon and Radnorshire by-election: Lib Dems beat Conservatives

It is the quickest by-election defeat for any new prime minister since World War Two.

https://www.bbc.com/news/uk-wales-politics-49200636

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tässä nimenomaisessa vaalipiirissä Labour ei ole aiemminkaan pärjännyt, mutta Walesia kokonaisuudessaan se perinteisesti hallitsee. Nyt kävi näin:

https://www.theguardian.com/politics/2019/aug/02/b...

Kaatumassa ei ole vain Johnsonin enemmistö vaan koko kaksipuoluejärjestelmä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #64

Johnsonin sanotaan suututtaneen ensimmäisenä pormestarivuotenaan "kaikki", eikä sekään ollut kauaskantoista että vaihtoi omia suosikkejaan Mayn ministereiden tilalle. Saa nähdä mitä siitä seuraa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ei se Britannia siitään mihkään häviä, oli kympissä kuka hyvänsä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kenen hermot pettää ?

Tuon uutisen mukaan sopimukseton ero johtaa mm. kuluttajapaniikkiin ja ruokapulaan sekä turvallisuusongelmiin.

https://news.sky.com/story/uk-faces-potential-cons...

Mutta kun tämä ei ole yksin UK:n ongelma, vaan paniikki leviää
Manner-Euroopan puolelle myös.

P.s. Suomen persut EU-parlamentissa mustasivat Suomea. En lue
tälläistä puoluetta isänmaalliseksi saatikka sinivalkoiseksi puolueeksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset