SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Ei suuria yllätyksiä puoluekannatuksissa

YLE julkisti juuri hetki sitten tuoreen puoluekannatusmittauksen:

Kuvakaappaus  Ylen uutissivulta

Mitä noista kannatusluvuista on tulkittavissa:

-PS:n kannatus on pysynyt liki ennallaan, onko kannatushuippu jo takanapäin ?

-Kokoomus on pohdinnan edessä oppositiopolitiikan näkyvyyden kanssa. Ennustan puheenjohtajavaalia ensi vuoden puoluekokoukseen.

-SDP:n kannatus on eduskuntavaaleja alemmalla tasolla. Jos Rinteen hallitus hajoaa, on Antti Rinteen asema SDP:n puheenjohtajana enemmän kuin vaaakalaudalla.

-Vihreitten kannatus on vahvistunut, mutta nouseeko jatkossa hallituksen vaikeitten asioiden kanssa. Kauanko vihreät pysyy yhtenäisenä ?

-Keskustan kannatuksen lasku näyttää pysähtyneen, mutta puolue kokoontuu syyskuun puoluekokoukseen lähes kriisitunnelmisssa

-Vasemmistoliiton kannatus ei näytä liikkuvan ylös eikä alas. Puheenjohtaja Andersson saa vastaansa hallituksessa ratkaisuja, joissa aikaisemmat oppositiopuheet joutumaan selittämään parhain päin.

-RKP:n kannatuksen voi ennustaa ilman kannatusmittauksiakin

-KD:n kannatus pysyy likimain eduskuntavaalien tasolla

-Liike NYt on yhden henkilön yritys, että saapa nähdä tulevaisuutta.

 

 

***

Puolueiden kannatuskehitys

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Pietikäisen analyysissä kaikilla menee tulevaisuudessa huonommin. Ei liene mahdollista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuo on vain herra Uimosen tulkinta, ei minun, eikä kirjoitetun tekstin näkemys.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jos katsoo vuoden 2015 alkuvuoden kannatusmittauksia, kepun kannatus on puolittunut. Vihreillä lähes kaksinkertaistunut.
https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_...
---
P.s. Kepun vielä istuva pj J Sipilä on ollut täysin poissa julkisuudesta
sitten toukokkun hallitusneuvottelujen. Mielenkiintoista on kepun syyskuun puoluekokouksessa puheet itse Sipilän toimesta ja, mitä puoluekokouksessa puhutaan vaalitappion syistä.

Käyttäjän MarkusPeltonen kuva
Markus Peltonen

Sekundakokoomuksena keskustalla ei ole tulevaisuutta. Kuulemma maaseudun väkikin on jo luopumassa uskollisuudesta keskustalle. Toivottavasti uusi pj osaa kääntää kannatuksen suunnan, koska suomalainen ruoantuotanto tarvitsee sitoutuneen puolustajan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomen elintarviketuotanto (ml. teollisuus ym.) ei ole kepun varassa.

Tämä tilastokeskuksen tuore tilasto kertoo, että väki vähenee kepun monilla vahvoilla kannatusalueilla.
http://tilastokeskus.fi/til/vamuu/2019/06/vamuu_20...

Tilastokeskuksen mukaan väkiluku kasvoi tammi–kesäkuun aikana vuonna 2019 vain viidessä maakunnassa: Uudellamaalla (+6,2 promillea), Ahvenanmaalla (+5,1 promillea), Pirkanmaalla (+1,3 promillea) ja Varsinais-Suomessa (+0,4 promillea) sekä Pohjois-Pohjanmaalla (+0,2 primillea)

Muissa maakunnissa väestö väheni.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ylen uusimmassa gallupissa vihreät sai 15,1 prosenttiyksikön kannatuksen. Ykkösenä jatkaa perussuomalaiset. Ei tässä mitään yllättävää ole, eikä tällä ole mitään merkitystäkään. Neljässä vuodesa ehtii tapahtua paljon. Eiköhän aika moni perussuomalainen ehdi twittuilla uskottavuutensa bittiavaruuteen tai hukata sen livenä osallistumalla vaikkapa kakkavirtaan Turussa. Eli siis marssimaan PVL:n mukana häpäisemässä puukotuksen uhrien muistoa. Hyh hyh.

https://yle.fi/uutiset/3-10533611

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Höpöhöpö. Anarkistihan ne rummuttavat sitten vastarannalla. Turha jakaa tuollaista tietoa, kakkatietoa. Ilmeisestikään et arvosta asiaa ja olet vastarannalla rumpua pärisyttelemässä? Onnea siihen...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

En tosiaan arvosta sitä että PVL häpäisee uhrien muistoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Entistä selvemmin on käynyt ilmi, että SDP:n pääministeripalli oli puhdasta sattuman kauppaa. Se ei olisi saanut sitä kuukautta aiemmin tai kuukautta myöhemmin pidetyissä vaaleissa. Juuri vaalien ajankohtana kannatus ylsi kiikun kaakun korkeimmaksi.

Keskusta edustaa hallituksessa ainoana ryhmänä perinteistä "porvaristoa" (siis laajasti ymmärrettynä) ja keskustan menestyminen tästä eteenpäin riippuu pitkälti siitä kuinka selkeästi se pystyy vaalimaan "porvaripuolen" intressejä hallituksessa. Kaksi suurimman kannatuksen omaavaa oppositiossa olevaa puoluetta kun ovat kaukana vasemmistosta, mutta edustavat silti huomattavaa osaa Suomen kansasta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Liike Nyt vei kokoomukselta ratkaisevat äänet nousta suurimmaksi puolueeksi.
https://tulospalvelu.vaalit.fi/EKV-2019/fi/tulos_k...

Käyttäjän MarkusPeltonen kuva
Markus Peltonen

Nuorten aikuisten gallupeissa selvästi suosituin on vihreät, seuraavana kokoomus ja persut. Keskusta ja perinteiset vasemmistopuolueet melko heikoilla; vihreät siis kaappaavat monien talousvasemmistolaisten äänet.

Ellei tilanne muutu iän karttuessa, Suomen politiikkaa hallitsee tulevaisuudessa kolme blokkia: lähinnä vasemmistolaiset viherliberaalit, oikeistoliberaalit ja kansalliskonservatiivit (joskin persuissakin arvokonservatismi heikkenee nuoren polven päästessä valtaan).

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Mielipidemittaus näyttää siltä, mitä itse ennakoin eduskuntavaalien jälkeen tapahtuvaksi:
Perussuomalaisten kannatuksen kasvu pysähtyy syksyllä ja käy kuten 2011 syksystä eteenpäin: toinen oppositiopuolue tulee takaa ja menee kirkkaasti kärkeen.

Kokoomus on ollut vaisu, kuten oli Keskustakin kesällä 2011. Kannatuksen kasvu tuli silloinkin alkuun hiipimällä, mutta lopulta terävä oppositiopolitiikka ja Kimmo Tiilikaisen työnäyte eduskuntaryhmän puheenjohtajana vei Keskustan keulaan ja murskaavaan vaalivoittoon 2015 vaaleissa. Keskustalla oli tuolloin vastassa mestarillinen populisti, Timo Soini, joka johdatti puolueensa Keskustan takana vaalitappioon verrattuna vuoden 2011 vaaleihin, mutta kuitenkin toiselle sijalle. Kokoomuksella on paljon helpompi tehtävä edessään.

Ennakoit Kokoomuksen puoluejohtajan vaihtumista. Se tullee tapahtumaan ja on ehdottomasti tarpeen. Orpo on ollut kovin onneton valinta alusta alkaen. Puolueen linjaa on korjattava. Stubbin kukistaneen konservatiivisiiven on väistyttävä uudelleen taka-alalle. Puolueen uudistumista koti-uskonto-isänmaa -linjaltaan oikeistoliberaaliksi liikkeeksi on edelleen jatkettava. Muuten Vihreät syövät Kokoomuksen kasvupotentiaalia edelleen.

Perussuomalaiset ja Keskusta ovat konservatiivien äänten kalastajia. Perussuomalaiset ovat konservatiivisuudessaan niin kaukana äärilaidalla, ettei konservatiivisella otteella ole kannatusta haettavissa, haastaminen ei maahanmuuttoasioilla kannata. Pesäero Perussuomalaisiin on siis pidettävä selvänä. Persujen äänenpainojen matkimisella ei Kokoomus tai mikään muukaan puolue pärjää.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Oikeastaan hallituksen teot ovat toistaiseksi vain puheita. Budjettiriihen jälkeen katsotaan mitä niistä on jäljellä ja miten kukin hallituspuolue on asiaansa saanut läpi ja silloin arviointi voi olla tuloksiltaan toisenlaista.

Opposition osalta perussuomalaisten ja kokoomuksen erot tulevat entistä selvemmin esiin erityisesti perussuomalaisten rivikansanedustajien esiintymisten kautta. Perussuomalaiset tarjoavat värikkyyttä ja kokoomukselta odotetaan maltillista asiantuntevuutta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Petteri Orpo vaati Kalevan haastattelussa hallitusta uusimaan talousohjelmansa perusteellisesti.

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/petteri-orpo...

Ensi viikolla VM julkaisee budjettiehdotuksen hallituksen budjetttiriihtä varten.

Ketä nousee pj-paikkaa tavoittelemaan Orpon lisäksi, toivottavasti muitakin kuin Lepomäki ja Häkkänen. Kokoomuksen kannatuksen pitää nousta yli 20 %:n, jotta Orpo voi välttää (tuskin voi muutenkaan välttää) vastaehdokkaita ensi kesän puoluekokouksessa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Itse asiassa tässä juuri on Kokoomuksen ongelma. Sille kaikki on vain taloutta. Yhteiskunta on paljon muutakin kuin taloutta. Ei budjetti mihinkään muutu, vaikka asioita tarkasteltaisiin Kokoomuksen näkökulmasta.

Äänestäjän on vaikea uskoa Kokoomuksen talousosaamiseen, kun puolue on ollut hallituksessa lähes kolmenkymmenen vuoden ajan yhtä vaalikautta lukuun ottamatta ja valtionvelka on kasvanut koko tuon ajan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #14

Ei nyt ihan noinkaan. Kokoomus on Suomen kansainvälisin puolue ja vahvasti tukemassa Suomen mukanaoloa esim. EU:ssa.

Puolue uusinee tavoiteohjelmiaan ja siinä kyllä puolueen linja yhteiskunnan eri aloilla tulee toivottavasti nykyistä paremmin viestinnässä esille.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #17

Tarkoitan sitä, että puoluejohto voisi ottaa kantaa muuhunkin kuin talouteen. Kun puoluejohdon ainoa puheenaihe on talous, alkaa kansa kyllästymään siihen. Ehkä puheenjohtajan valtiovarainministerinä toimiminen jätti "levyn päälle".

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Jos nyt vastaehdokkaista kokoomuksessa puhutaan, niin mitä eroa Lepomäellä ja Häkkäsellä oikein on? Molemmat tuntuvat alkukirin jälkeen pyrkineen kestävämpään näyttöön, mutta onko heidän aikansa nyt jos koskaan.

Jos Orpo päättäisi luopua, niin nyt Mykkänen saattaisi olla myös ehdolla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #15

Aika voi ajaa ohi sekä Lepomäen että Häkkäsen.
Kokoomuksen nuorten liitto kaipaa ryhdistäytymistä ja näkyvyyttä.
Toista oli meidän aikaan ! :D

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #15

Häkkänen on mies, eli valitaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Mykkänen saattaisi olla vielä Orpoakin surkeampi valinta. Lepomäki on liian puhdasoppinen tullakseen valituksi. Vaikka kyllähän toisaalta Halla-ahonkin puhdasoppisuus persujen kenttään puri.

Häkkäsessä on ainesta, tosin saisi ehkä olla viitisen vuotta iäkkäämpi saadakseen enemmän kokeneen särmätöntä luontaista karismaa habitukseensa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

”Viesti on selvä: nopeasti lisääntynyt maankäyttö on kiihdyttänyt ilmastonmuutosta. Maa- ja metsätalous sekä muu maankäyttö täytyy muuttaa nykyistä kestävämmäksi koko maailmassa, myös Suomessa. IPCC:n tuoreessa raportissa esitettyjä keinoja on otettava pikaisesti käyttöön, metsäkatoa on hillittävä, hiilinieluja on kasvatettava ja ruuantuotannon päästöjä on vähennettävä, unohtamatta luonnon monimuotoisuuden turvaamista”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) sanoo.

Vihreitten ministerit ovat kyllä ihan huippuja kaikki. Näkeehän sen siitäkin että kannatus sen kun kasvaa vaikka on hallituksessa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Häkkänen ja Lepomäki kansansuosikit kokoomuksen johtoon – puolueen äänestäjät tukevasti Orpon takana. Näin otsikoi Maaseudun Tulevaisuus.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/art...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset