SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Euroalueen koossapysyminen Saksalle ja Suomelle elintärkeää

Sveitsiläispankki UBS:n selvityksen mukaan  Suomen tai Saksan kaltaiselle euromaalle merkitsisi eurosta luopuminen talouden romahdusta. Saksan eroaminen eurosta merkitsisi kutakin saksalaista kohden 6000-8000 euroa ensimmäisenä vuonna. Suhteessa Saksan bkt:hen se olisi 20-25 prosentin pudotus ensimmäisenä vuonna. Suomen osalta pudotus olisi varmaan samaa tasoa.

Täällä ovat eräät euro –skeptikot vedonneet siihen, että pärjäähän nuo euron ulkopuolisetkin maat, kuten Norja, Tanska ja Sveitsi ym.  Skeptikot eivät ole kertoneet totuutta äänestäjille -mitä siitä seuraisi Suomelle- vaatiessaan Suomen luopumista eurosta.

Euro-ovi on auki –kreikkalaisille, jos venkoilu jatkuu vielä hallituksen muodostamisessa tämän päivän jälkeen. Saapa nähdä, kun EU:n valtiovarainministerit  vaativat Kreikalta kirjallista allekirjoitettua paperia sovitun talousohjelmaan  toteuttamiseen, tuleeko se paperi. Jos pohjoisen tuuli henkäisee loppujen lopuksi Kreikan ulos eurosta, on se Kreikan kansalle tragedia, muttei suinkaan euron loppu. Jos euro kaatuu, kaatuu se sitten monen muunkin syyn seurauksena kuin ylivelkaantumisen ja pankkien kaatumisen seurauksena. Lähi_idän tilanne on kehittymässä vakavaan suuntaan, eikä vähiten IEAE Iran selvityksen johdosta.

Italian  pääministeri Silvio Berlusconin eroilmoitus sai aikaan odotetun ilmiön idän pörsseissä. Mutta tämä ”pörssien pelin politiikkaa”  jatkuu ja sitä ohjaavat  globaalit spekulantit. Mielenkiintoista olisi tietää euron ulkopuolisen maan Sveitsin ja sen  pankkien puuhastelu ja tilanne. Ainakin Sveitsin suurin pankki vähentää  rajusti henkilöstöä ja myös toinenkin suurpankki. Mutta joku pelaa suurvaltapolitiikkaa velkaisten euromaiden kriisillä.

Eilen oli kiintoisaa seurata Kataisen ja Soinin väittelyä, millä rahalla Italian pankit pääomitetaan. Soini väitti aluksi, ettei Italian valtiolla ole siihen rahaa ja kohta hän oli jo kansallistamassa Italian valtiolle pankkeja. Katainen siinä välillä totesi, että juurihan te Soini totesitte, ettei Italian  valtiolla ole rahaa.  Lopuksi sitten Soini huomasi puhuneensa itsensä umpisolmuun. Tuolla huitomisella ei Soini kyllä pärjää presidentin vaaleissa.

 

P.s. On se muuten hyvä, että Jyrki Katainen sai muodostettua laajapohjaisen hallituksen Suomelle, kun vertaa tilannetta Kreikkaan, Italiaan, Belgian ym. moneen maahan. Hallituksen ei tarvitse huitoa ja korottaa ääntä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Se vaan että tuo minkä tuohon linkitit ei ollut koko juttu. Tuossahan ei käynyt selväksi että Soini antoi vastauksen mistä ne rahat löytyvät eli italialaisilta mutta sitähän ei haluttu julkaista mutta kun katsoo sen alkuperäisen keskustelun kokonaisuudessaan niin sieltä se selviää. Italialla ei olekaan rahaa jos se ei halua kurittaa omia kansalaisiaan eikä se tietysti haluakaan jos rikkaat pohjoisen valtiot pitävät piikkiä auki. Näinhän Kreikka on pelannut jo puolitoista vuotta ja Italia tulee jatkamaan samaa peliä jos Suomella ja saksalla rahaa on jaossa.

Pekka Heliste

Yhden pankin, jolla on merkittäviä sitoumuksia eurokonkurssimaissa ei ole neutraali lausunnon antaja vaan asianosainen, joka suojelee sijoitustaan

Ei pidä uskoa kaikkia satuja

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Barroso puhui jopa VELVOLLISUUDESTA. Sanoipa samaten, että kaikkien EU-maiden tulisi olla pakosta mukana myös eurossa.

Onko nyt sitten odotettavissa pakkotoimia? Ydinsota brittien ja ranskalaisten välillä, jotta Euroopassa levitetään hieman eurofanaattisuutta?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei ehkä ydinsotaa sentään, mutta "taistelu" raaka-ainemarkkinoilla kuuluu tähän pelin politiikkaan. Barroso puhuu, mitä puhuu. Milloinkas se Barroson toimikausi loppuikaan, että varapuheenjohtaja pääsee pj-hommiin -ei kuka ?.

Kun olet vuosikausia seuranut korko- ja pörssimarkkinoita, oletko tilastoinut, missä aina "liikahtaa" ensimmäinen globaalipörssipeluri.

Mauri Skön

Taannoin tässä lehdessä eräs Pietikäinen kehui Kataisen mainitsemaa niskalenkkiä,joka pitää markkinavoimat kurissa.Taisi niskalenkki pettää !!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Josko etsit minulle sen kirjoituksen, jossa olen noin kirjoittanut ja noilla sanoilla. Odotan mielenkiinnolla. Voit joutua etsimään sitä pitkään.

Käyttäjän gemini63 kuva
Riku Lehtola

Ja paljonko UBS:llä on saatavia Kreikasta? Onko oma lehmä ojassa? Uskokoon ken tahtoo. Vaan nyt alkaa näyttää siltä, että KAIKKI muut vaihtoehdot, paitsi Jyrkin meille pakkosyöttämä, ovat parempia...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mikä on Kataisen pakkosyöttämä vaihtoehto ?

Kreikalle ei anneta enää tukea, ellei Kreikka suostu vaadittuihin toimenpiteisiin. Muita ei ole tällä hetkellä käsittelyssä EU:ssa.
Kaikki jatkovaltuudet käsittelee ensin eduskunta, kuten tähänkin saakka.

P.s. Nyt Soini vauhdilla pääomittamaan Italian pankkeja. Sitähän hän kaiketi vaati eilen.

Käyttäjän Syvari kuva
Juho Syväniemi

Kataisen pakkosyöttämä vaihtoehto on katsoa kortit loppuun asti. Suomellahan on tietenkin kakkospari. Herra Markkinalla on värisuora. Tottakai Kataisen hallitus suostuu kaikkiin paketteihin, sehän on maan tapa runtata asiat sisään ilman aikaa keskustella. Tähän asti.

P.s mielestäsi Italia pitäisi rahoittaa siis yhteisvastuullisesti, eikä vastuuta ole heillä itsellään - etkö ole oppinut mitään kriisin etenemisestä? Soini puhui Italian omasta pääomitusvastuusta, usko pois, kyllä siellä Italialaisilla rahaa on, valtiolla vaan ei. Ennen verottamista.

Muoks. kyllä ne päätökset tekee ihan muutama henkilö ja eduskunta sitten kivasti leimaa päätöksen täytäntöön. Ei puolueet muuten olisi yksimielisiä..

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kylläpä niin , pääomitus oli Soinilla hakusessa eilen eduskunnassa.

P.s. Jaa, että Katainen päättää yksin nämä asiat Suomessa ja EU:ssa.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Kreikalle ei ole annettu tukea vaan lisää Velkaa.

Käyttäjän gemini63 kuva
Riku Lehtola

Kataisen pakkosyöttäminen koostuu ÄÄRETTÖMÄN SOLIDAARISESTA VASTUUNKANNOSTA KOSKIEN ELIITTIPANKKIIREIDEN TAPPIOITA. Suomennettuna: kyllä Suomen tyhmä kansa maksaa mitä vaan, että herrojen on taas hyvä olla. Varsinkin kun valehdellaan ja pimitetään valtamedioissa KAIKKI vähänkin negatiivinen koskien Euroa ja EU:ta. Jyrki kun vaan ei ymmärrä, että tämän kansan maksukyky alkaa oleen lopussa. Ei ole enempää verotettavaa, ja lainaa ja sitoumuksia on jo muutaman sukupolven maksettavaksi.

26 vuotta politiikkaa Ruotsissa läheltä seuranneena, siellä ei IKINÄ olisi mennyt läpi tämän diktaattori- Kataisen touhut. Vaan Ruotsi onkin DEMOKRAATTISEN yhteiskunnan malliesimerkki.

Kaikki, toistan KAIKKI asiantuntijatkin ovat jo pitkään olleet mieltä, että metsään mennään. Lukuunottamatta tietysti maksettuja parasiittejä jotka rahasta tekevät/ sanovat mitä tahansa.

Nooh, tätä menoa Suomi tyhjenee työn tekijöistä ja osaajista. Kyllä suomalainen on haluttua työvoimaa vaikka Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Jätetään Käteinen tänne setvimään aiheuttamansa sotku ihan itsekseen ja tietty aivopesemiensä wannabe- porvareiden kesken.

Toinen vaihtoehto on, että valtaan saadaan hallitus, joka alkaa keskittymään enemmän SUomen sisäisiin asioihin, ja myös alkaa valmistelemaan yhteiskuntaamme tulevaa talouskäteistroofia silmälläpitäen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ruotsin hallituksen johdossa on kokoomuksen veljespuolue moderaatit.

Vai että Katainen on diktaattori EU:ssa ja kuuden puolueen hallituksessa ja myös edellisessä hallituksessa. Soini hävisi 6-0 Kataiselle eilen väittelyn eduskunnassa.

Tuossa juuri TV1:ssä Iiro Viinasella ei ollut huomauttaista Suomen EU-politiikkaan, mutta hän piti Suomen valtion budjetin tasapainottamista tärkeänä.
Ja mitä tulee tutkimuslaitosten asiantuntijoihin, suurin osa on Kataisen linjoilla .

Näyttää nuo luottoluokittajat luottavan Kataisen johtamaan hallitukseen.
http://www.vn.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/...

Käyttäjän Syvari kuva
Juho Syväniemi

Nyt on menty sen rajan yli että euroalue hajoaa pian joka tapauksessa, eikä vain kreikka. Perustelut: Lasku Italian tukemisesta on liikaa eurooppalaiselle demokratialle. Saksa ja Ranska tietävät kyllä koska alkavat tehdä persnettoa ja sitten tämä loppuu..

Pekka Heliste

UBS:n motiivi on yksinkertainen, sen talous on kuralla ja firma on konkurssin partaalla eikä se kestäisi, enää yhtään lisää tappioita Italiasta Kreikasta eikä muualtakaan .

Pätkä MTV3 uutisista
"Sveitsiläinen investointipankki UBS on menettänyt noin kaksi miljardia dollaria eli noin 1,5 miljardia euroa meklarin tekemien sääntöjen vastaisten kauppojen takia
Pankin tulos voi painua tappiolle väärinkäytösten vuoksi. Pankin investointipankkitoiminta on tehnyt tappiota jo usean vuoden ajan, ja se voi joutua jopa lakkautusuhan alle tämän tappiokauppatapauksen takia. UBS:n osakekurssi lähti ilmoituksen jälkeen hurjaan laskuun."

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ilmankos Sveitsin suunnasta on kuulunut epävarmutta, ja jopa yllättäen yksittäisiä puheita euroon liittymisestä ?

Käyttäjän Syvari kuva
Juho Syväniemi

Saivat painaa itselleen frangeja, kun sitä valuuttaa ostettiin niin paljon. Silti kurssi vahvistuu. Naurattaa nämä heikon valuutan ihannoijat.

Heli Hämäläinen

Tämä sama sirkus marssii ohitsemme jo monennenko kerran. Aina Seppo-Juha jaksaa siitä innostua.

Mutta kohta on sirkus ohi. Onko meillä vielä hattaraa?

http://www.bloomberg.com/news/2011-11-09/u-s-stock...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onko sinulla ratkaisuvaihtoehtoa, kun se oli Soinilla eilen eduskunnassa hakusessa.

Heli Hämäläinen

Ei tässä vaiheessa muuta kuin että onneksi mökillä voi kasvattaa perunaa ja polttaa oman metsän puita. Pitää miettiä omaa rooliaan tulevassa vaihdantataloudessa.

Ei no, vaihtoehto? Otamme käyttöömme Ruotsin kruunut ennen kuin kansa itse hankkii niitä vaihdon välineiksi.

Tämä nyt ei ole vielä riittävän tasokas ehdotus esitettäväksi Eduskunnassa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hyvä, hyvä.

Suosikkifilosofini Havukka-Ahon ajattelija Konsta Pylkkäsen viisauden lajit on syytä kerrata aika-ajoin (koskee meitä kaikkia) :

Kaukoviisaus – olla kaukaa viisas,

Teoreettinen viisaus – analyyttistä erittelevää, tutkivaa, tieteellistä, viisautta – sukua edelliselle

Käytännön viisaus – tietää miten hommat toimii – arkielämän viisautta

Jälkiviisaus – imelin viisauden laji (kaukoviisauden vastakohta, mutta esittäytyy sellaisena kuin olisi kaukoviisautta)

Heli Hämäläinen

Veikko Huovinen kirjoitteli muistaakseni Veitikassa (1971) liettualaisen rajavartijan saksanpaimenkoirasta, jolle rajavartija tarjosi ruokaa sanoen: "bitte, nehmen Sie"

Tämä hyvin havainnollistaa Suomen asemaa Euroopan ytimessä, otamme asiat annettuina. :)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä, mutta Saksa ei ole Suomen rajanaapuri.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

No viisaat, miten käy Sepan, jos euro kaatuu.

http://www.ecb.int/paym/sepa/html/links.en.html

SEPA on lyhenne sanoista Single Euro Payments Area, yhtenäinen euromaksualue. Euroopan komissio on asettanut tavoitteeksi muodostaa Euroopan talousalueelle maksuliikennettä koskevan kotimarkkina-alueen. Yhtenäiseen euromaksualueeseen kuuluu 32 maata: kaikki EU-maat sekä Islanti, Norja ja Liechtenstein sekä Monaco ja Sveitsi.

Kuten huomaatte, siellä on mukana 17 euromaan lisäksi 15 euron
ulkopuolista maata. Niin "salarakkaaksi" ovat ulkopuolistetkin euron kokeneet.

Käyttäjän Syvari kuva
Juho Syväniemi

Niin? Huolehdit jostain sepasta, kun on euroopanlaajuinen lama tulossa. Eiköhän joku kuule koodaa tuohon valuutanvaihdon, tai sitten vaihdot tapahtuvat ekp:n tapaisen puljun kautta..

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jos joku pankki tai jotkut pankit ovat kanttuvei, ajattelin asiaa vähän enemmän kuin sinä.

Käyttäjän Syvari kuva
Juho Syväniemi

Sanotte (kokoomuksessa) että pidätte järjestelmää pystyssä. Pidättekö vai ettekö pidä?

YKSITTÄISET PANKIN KAATUMISET, mitä ne tarkoittavat käytännössä, mietippä sitäkin. Jos yksi isokin pankki kyykkää, luuletko että muutkin pankit räjähtävät? Mahdollista. Silloin pankit todennäköisesti ovat "väliaikaisesti kiinni" jonkin aikaa ja saadaan myös, ehkäpä, jopa enemmän ratkaisuja aikaan viikossa kuin viimeisen kolmen vuoden aikana yhteensä.

Kaatuiko sepa kun belgialainen pankki meni nurin? No eeeee-i..

Sitä taas ei tule tapahtumaan, että kertarysäyksellä koko sepa katoaisi kartalta. Miksi? Sama syy miksi eurouskovaisten mielestä valuutanvaihto ei kannata. Pitää nääs vaihtaa kolikoita ja sensellaista, pirun kallista puuhaa. Sepa pysyy pystyssä koska jäsenet eivät katoa yhdessä yössä, vaikka velat nollattaisiin välittömästi..

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ajattelin tässäkin vähän pitemmälle kuin sinä, sitä pankin henkilöasiakasta.

P.s. Pipoa vähän löysemmälle !

Käyttäjän Syvari kuva
Juho Syväniemi

Heh, ajattelet kyllä pitkälle mutta se ei paljoa kerro (:

Mitä henkilöasiakkaaseen tulee, ei ole ongelmaa. Perustelen siis yhtä hyvin kuin sinäkin.

p.s ei nyt pysty rauhoittua, pitää takoa kun rauta on kuumaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Takoa sopii, mutta luuletko, että markkinat takomisella tasaantuvat huomenna.

P.s. Katso kuitenkin 1990-luvun kotoisen pankkikriisin yhden hoitajan Iiro Viinasen haastattelu tänään TV1:stä klo 21,05.

Käyttäjän Syvari kuva
Juho Syväniemi

Eäh, ei ne tasaannu enää millään. Pitääpä katsoa. Toki sanomalehti Ilkasta jo luin aika paljon Iiron ajatuksia, viisas mieshän hää on ja teki mitä piti.

Heli Hämäläinen

Titanicin kansituoleja.

Lähetin eilen euroja ystävälleni Kaliforniaan joululahjaksi Western Unionin kautta. Ei tarvittu sepaa eikä sepalusta. Hyvin meni perille 15% kuluilla.

Pekka Heliste

Tuo välittävä valuutta voi olla vaikka dollari

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Otetaanpa hiukan uusi näkökulma. Niin kauan kuin vienti vetää, luottoluokitus on AAA ja valtion 10-vuoden velan korko 2,2% on turha valittaa.

Jos nyt ollaanihan rehellisiä, iinme olemme jopa hyötyneet muiden hädästä.

N N

"Sveitsiläispankki UBS:n selvityksen mukaan Suomen tai Saksan kaltaiselle euromaalle merkitsisi eurosta luopuminen talouden romahdusta."

Kaiken kaikkiaan kyse on aikaskaalasta. Jos nyt lähdetään eurosta, niin takuulla taloudellista takapakkia tuleekin. Mutta euroon jäänti ei takaa sitä, etteikö taloudellista romahdusta voisi tulla myöhemmin. Tähän mennessä yli tuhannen miljardin takuilla ja lisävastuilla ollaan onnistuttu ostamaan markkinoilta ainoastaan vajaat kaksi vuotta lisäaikaa. Surkea suoritus jopa Kataiselta.

Tässä toisenlainen näkemys viralliseen totuuteen:
http://www.talouselama.fi/uutiset/suomi+pelasta+it...

Jyrki Suomalainen

Elintärkeää? ELINTÄRKEÄÄ? Olisi hyvä joskus edes purkaa mitä näillä heitoilla tarkoitetaan. Jos BKT tai reaalinen elämäntaso hieman notkahtaisi, tai vaikka helvetin paljon minun puolestani, niin mitä sitten? Tietääkö arvon blogisti muuten, että tässä maassa on eletty n. 10000 vuotta ja silloin aluksi ei ollut kännyköitä eikä salkkareita. Ihminen tarvitsee aika vähän ollakseen onnellinen. Itse olen valmis maksamaan aika kovankin hinnan siitä, että tämä hulluus loppuisi. Laittaisin siihen äänestyslappuun "kyllä" miettimättä sekuntiakaan, jos semmoista ikinä täällä järjestettäisiin. Se taitaa olla turha toive, sillä koko hökötys pysyy kasassa vain ja ainoastaan poliitikkojen eurokiiman takia. Heitä ei kiinnosta pätkääkään ihmisten hyvinvointi, ainoastaan valta. Olisihan se aika surkeaa olla vallassa vain suomen kokoisessa kärpäsessä kun silmien edessä siintää uusi ja uljas euraasian laajuinen imperiumi.

Mielestäni vertailu euron ulkopuolisiin maihin on täysin oikeutettua. Puheet hypystä tuntemattomaan on paskapuhetta jolla vain yritetään pelotella ihmisiä ja säilyttää oma palli. Valuuttoja on ennekin vaihdettu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kiitos mielipiteestä.
Pitää paikkansa. Vanhimmat merkit ihmisen liikkumisesta maassamme ovat 10 000 vuoden takaa. Ensimmäiset asukkaat ovat saapuneet tänne idästä ja etelästä.

Suomen historia viimeisen tuhannen vuoden ajalta on ollut monella vuosisadalla vieraiden maiden hyökkäyksiä ja ryöstöretkiä Suomen alueelle sekä vieraan vallan
alaista 8-900 vuotta, joten itsenäisyytemme on vielä nuorta aikaanalla katsottuna.
http://agricola.utu.fi/hist/kronologia/.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Mielenkiintoinen kirjoitus.

Miksi muuten Seppo-Juha kirjoituksesi otsikossa Saksa mainitaan ennen Suomea?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

No aakkosjärjestyksen mukaan, mutta eipä sillä mitään merkitystä ollut kirjoittaessa blogia, kumpiko maa mainitaan ensiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset