SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Valtion tuottavuusohjelma jatkuu –uudella nimellä

Kovaakin kritiikkiä saanut valtion tuottavuusohjelma päättyy, mutta jatkuu uudella ohjelmalla ”Vaikuttavuus- ja tuloksellisuusohjelmalla”. Merkille pantavaa on, että päättynyt tuottavuusohjelma  käynnistettiin demarivaltiovarainministeri Eero Heinäluoman kaudella ja nyt uusi ohjelma myös demarivaltiovarainministeri Jutta Urpilaisen johdolla.

 

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV)  teki tuottavuusohjelmasta kaksi tarkastusraporttia tuottavuusohjelman toimeenpano ja vaikutukset  oikeusministeriön hallinnonalalla  ja tuottavuusohjelman toteuttaminen ja vaikutukset. VTV päätyi johtopäätöksiin, että tuottavuusohjelma vauhditti  hallinnon kehittämistä, mutta heikensi paikoin palvelukykyä henkilöstötyövuosien sattumavaraisen vähentämisen johdosta.

Nyt käynnistyneen ohjelman  tavoitteena on ministeri Urpilaisen mukaan, että  sen  avulla pyritään luomaan sellaiset edellytykset ja olosuhteet, joissa valtionhallinnon henkilöstö voi ja haluaa tehdä parhaansa. Tuota noin, urheilumiehenä tulee väkisin mieleeni monen urheilijan ennen arvokisoja hokema, että  ”teen parhaani, katsotaan, mihin se riittää”. – No tämä oli kevennys. Valtion palveluksessa olevan henkilöstön määrä on n. 90 000 tehdyn yliopistouudistuksen jälkeen, eikä määrää enää pystytä vähentämään, ellei sitten valtion ja kuntien tehtäviä yhdistetä tai koordinoida esim. tietojärjestelmien avulla.

Jos ei valtion eikä kuntien puolella varauduta 2020-2030 luvuille jo nyt, julkishallinto tarvitsisi koko työmarkkinoille tulevan uuden työvoiman. Avoimelle sektorille ja Suomen elintasoa ylläpitävälle sektorille ei työvoimaa riittäisi.  Tämä pitäisi nyt eritoten kuntauudistuksessa arvostelijoiden ja vastustajien muistaa. Tilanne on kestämätön, jos ei nyt ryhdytä varautumaan tulevan ja sitä seuraavan vuosikymmenen tilanteeseen. Hallitus on tarjonnut yhteistyön  kuntauudistuksessa myös oppositiolle päinvastaisista väitteistä huolimatta.

Tilastokeskuksen mukaan syyskuun työttömyysaste oli 6,9 % ja työllisiä  oli n. 2 440 000. Suomella on EU-maiden huonoin väestön ikärakenne , joten varautuminen tuleviin vuosikymmeniin on viimeistään nyt aloitettava. Tämä  on yhteinen kansallinen projekti, jotta tämä huoltosuhde voidaan pitää hallinnassa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Jyri Terttu

Tuottavuusohjelman tarkoituksena oli vapauttaa työvoimaa julkiselta puolelta yksityiselle ja tuottaa säästöjä. Mitä tapahtuu käytännössä? Virastossa A on 100 työntekijää. Heistä ulkoistetaan 20 henkilön työt ja ostetaan ne yksityiseltä toimijalta, huomattavasti kalliimmalla. Mutta nyt on päästy eroon 20 henkilötyövuodesta eli htv-mittarilla on tullut 20% "säästö". Palkkioksi "säästöstä" virasto saa luvan perustaa kolme huippuasiantuntijan virkaa, joiden toimenkuvasta kenelläkään ei ole mitään tietoa. Ja valitettavasti tarina on totta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Meille on kenties tulossa Malesian malli? Malesiassa julkisella puolella keskeisessä roolissa ovat malajit. Kiinalais- ja intialaisperäiset hoitavat busineksen. Onko meilläkin kohta yrityspuoli maahanmuuttanjien hallussa. Kävisikö näin tulevaisuudessa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset