SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Korkeat euromaiden korot EKP:n holviin ja talous elpymään

Spekulaatiot ja huhut jatkuvat markkinoilla. Tuntuu, että markkinat nostavat  lainakorkoja joka tapauksessa, tehtiinpä mitä tahansa.  Mitään megaluokan ratkaisuja ei tosin ole vielä tehty tai esitetty tilanteen hallintaan saamiseksi. Olen enemmän kuin epäileväinen, että Kreikan ja Italian uusilla hallituksilla on vaadittavaa poliittista selkärankaa lähteä toteuttamaan per heti vaadittuja talouden sopeutustoimenpiteitä, kun vaalit ovat molemmissa maissa edessä. Markkinat hivuttavat samaan aikaan muiden euromaiden lainakorkoja ylöspäin.

Mitä ratkaisuja on enää jäljellä ?  ERVV:n osalta tilanne alkaa olla förbi tilanteen hallintaan saamiseksi. ERVV:n laittaminen mappi ö:hön saattaisi helpottaa monissa euromaissa sisäpoliittista tilannetta muutoinkin Suomesta puhumattakaan. Onko asian ratkaisu sitten toimitusjohtaja Sixten Korkmannin maanantain M.O.T. ohjelmassa esittämä EKP:n offensiivi. Korkmanhan sanoi mainitussa ohjelmassa, että tilanne voi ajautua siihen, että EKP lunastaa  ylivelkaantuneiden maiden velat tiettyyn velkatasoon saakka (esim. 60 %/BKT). Tuntuu siltä, jos markkinoilla vallitsee hermostunut tilanne, niin euromaiden välilläkin on keskinäistä  luottamuksen puutetta.

Kaikissa maissa EKP:n offensiivilla helpottuvat korkomenot, jotka auttavat eri maiden (myös euron ulkopuolisten) talouksien kuntoon saamisessa ja Eurooppa neuvoston lokakuun kokouksessa sovittujen toimenpiteiden toteuttamisessa.  Nythän tässä on paradoksi se, että lähes kaikkien valtioiden talouksia saneerataan, mutta maat velkaantuvat vain lisää ja korkomenot kasvavat sietämättömiksi.

Tämä EKP:n offensiivi ( 2000-3000 mrd euroa) olisi setelirahoituksen  yksi muoto. Setelirahoituksesta ovat puhuneet blogeissaan monet henkilöt mm. Raimo Ilaskivi ja viime vuonna esim. Osmo Soinivaara.

Liittokansleri Angela Merkel on puoluekokouksessaan Leipzigissä  puhunut voimakkaasti talouden vakauden ja  EU:n sekä  euron puolesta. Hyvät puheet sinänsä eivät näytä riittävän markkinoille, eikä uudet hallitukset Italiassa ja Kreikassa. On tehtävä megaluokan ratkaisu. Merkelin jopa teatraalisen puheen taustan ymmärtää, kun 60 prosenttia Saksan viennistä menee EU-alueelle. Suomen osalta tilanne on samalla tavalla, joka ei euroskeptikkojen kiihkopuheita näytä hiljentävän.

EKP:n säännöissä periaatteessa setelirahoitus on kielletty, mutta eiköhän asiaan löydy ratkaisu tavalla tai toisella toteuttaa offensiivi. EKP  on jo itse asiassa tehnyt huomattavia velkakirjojen  sisään ostoja. Ja eiköhän nämä EU-juristit löydä poikkeustien tästä säännösviidakosta., kun siihen löytyi toukokuussa 2010 Kreikan tukipaketin osalta. Kreikka on edelleen kuitenkin hoidettava omana tapauksena. Kreikan irrottaminen euron ulkopuolelle ei ole poissuljettu. Tuosta otsikosta saan myös muuten toisenkin EKP lyhenteen: Euro Korot Pankkiin. Sinne ne joutavatkin EKP:n holviin  markkinoilta ja spekulanttien pelipöydiltä. Tuskin setelirahoitus-offensiivista mitään hyperinflaatiota  tapahtuisi.

Minusta hälytyskellojen pitäisi soida nyt taukoamatta, jos markkinoille aletaan levittää tällaista kehityspolkua, johon US viittaa uutisessaan.  

En voi olla ihmettelemättä niitä euroskeptikkoja, jotka tuntuvat  ilakoivan markkinakoroilla, ylivelkaantumisella  ja euromaiden sekä pankkien kaatumisella sekä täyskaaoksella. Jotain on vinksahtanut pahasti ajattelussa,  jos tuollaisella  ”toivomusskenaariolla”  haetaan poliittista tukea .  Käytävässä kotimaan presidentin vaalitaistelussa eräs eu- ja euroskeptikko yllätettiin housut kintuissa. Tarkoitus pyhittää keinot ja luulen, että mainittu skeptikko joutuu laittamaan vanhanaikaiset paksut olkaimet  jatkossa housujensa kannattimiksi. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minä puolestani en ymmärrä, miksi toimimattoman järjestelmän väkisin pystyssäpitämisen puolesta pitäisi "hurrata"? Hurraammeko syövälle? Entä onnettomuuksille? Sodille? Luonnonkatastrofeille?

Kuinka kauan euroalue voi kääntyä sisälle päin ja käpertyä omaan yksinäisyyteensä? Jos EKP toimii eurovaltioiden ainoana rahoittajana, eikä eurolla voi alueen ulkopuolelta ostaa yhtään mitään niin ehkäpä silloin viimeistään ymmärtävät kovimmatkin eurofanaatikot ruveta pohtimaan jotain muuta.

Vaikka eipä sitä silloinkaan uskalla varmaksi luvata.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mikä on hurraamista tai väkisin pystyssä pitämistä, mikä ,ei.
En ole huomannut euromaiden johtajien sentään hurraavan tilanteelle.

Sinun ratkaisu on siis markka takaisin Suomelle ja muillekkin euromaille entinen valuutta. Sekö ei olisi sisäänpäin käpertymistä oman yksinäisyyteen. Siinä mallissa on vain ensin koettava se totaalinen romahdus ja velatkin jäävät vielä
jossakin lillumaan.

Anssi Luoma-aho

Kirjoituksessa on suuren luokan ajatusvirhe jo otsikossa. Euroalueen ja kaikkien länsimaiden talouden yskiminen ei johdu kohonneista koroista, eikä myöskään rahan puutteesta. Ongelman syyt ovat hyvin yksiselitteiset, eli kilpailukyvyn puute ja teollisuuden karkaaminen kehittyviin maihin.

Mikäli EKP lähtee täysimittaisen setelirahoituksen tielle, se ei tule elvyttämään taloutta. Jo nyt on esimerkiksi USA:ssa nähty, ettei setelirahoitus ohjaudu reaalitalouteen. Setelirahoituksen lisäämä likviditeetti jää pyörimään finanssimarkkinoille ja aiheuttaa kuplan paisumista entisestään, ilman talouskasvua.

Jotenkin typeriä nämä SJP:n kirjoitukset, jotka päättyy aina nykylinjan kritisoijien haukkumiseen ääliömäisillä perusteilla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kiitos taas tunnustuksesta.

Se ongelman ratkaisu vaan puuttuu teiltä skeptikoilta. Sitähän kirjoituksessa haettiin, ulospääsyä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

En oikeastaan vieläkään ymmärrä,jos ihan vakavissaan keskusteltaisiin kaksoisvaluutasta..jokainen maa ottaa sisäisen valuutan ja euro jää ulkomaankauppavaluutaksi. Palkoista voidaan napsaista tonni pois joka vaihdetaan kotimaanvaluutaksi pyörittämään sisäistä taloutta. Velkaantuminen loppuisi,koska valtioiden ei tarvitsi hakea markkinoilta rahaa pyörittämiseen ja kilpailukyky hyppäisi ylös.

Voi olla,että olen väärässä...mutta jostain syystä jenkeissä presidenttiehdokas ajaa vähän samaa systeemiä ja samalla ajatuksella.

Mahdollisuuksia tosiaan on...mutta niitä ei nää ahtaan laatikon sisältä..saati sitten ideologioiden sisältä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2011/11/16/n...

ERVV:n aika meni ohi ja siksi tarvitaan EKP:n mukaantulo, jonka
Sixten Korkman ennakoi tulevan vastaan enemmin tai myöhemmin.

Siis ulospääsy nykyisestä tilanteesta. Korkeat korot ovat nyt yksi jatkokierteen syy, ja mikä on keino saada markkinakorot laskuun ? Teoreettiset mielipiteet siitä, ettei korko ole syy, ovat menneen ajan pohdiskelua, ei tässä ja nyt pohdiskelua . Nimenomaan korkeiden korkojen johdosta nyt lisää euromaita on ajautumassa tällä menolla kriisiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Op-Pohjola ryhmän pääjohtaja Karhinen kehui euroa Suomelle menestystarinaksi.
Ohjelman lopussa hän tuon mielipiteen esittää.
http://areena.yle.fi/video/1321474774008

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset