SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Valtion budjettitilanne ei mahdollista Ylen rahoitusta

  • Valtion budjettitilanne ei mahdollista Ylen rahoitusta

Viime päivinä on uutisoitu valtiollisen YLEn rahoituksesta. HBL meni jopa uumoilemaan, että YLEn rahoitus siirrettäisiin valtion budjetin kautta tapahtuvaksi. Jopa 500 milj. euron määrärahan järjestäminen valtion budjetin kautta YLEn rahoitukseen  ei kyllä ole mahdollista nykyisessä valtion budjetin velkaantumistilanteessa. Heti kevättalvella hallituksen on tehtävä valtion budjetin tasapainottamistoimenpiteitä 1-3 mrd:n määrä ja silti, velkaa jouduttaneen ensi vuonna ottamaan ehdotetut n. 7 mrd euroa.

YLEn rahoitusta on jahkattu nyt vuosikausia. Edellinen viestintä- ja liikenneministeri  Suvi Lindén päätti  lähestyvien eduskuntavaalien alla, kuten kansa halusi, koska parlamentaarisen työryhmän ehdotukselle ei olisi vaalien alla kuitenkaan löytynyt silloisessa eduskunnassa enemmistöä. YLEn rahoitusta selvitti nk. Lintilän parlamentaarinen työryhmä, jonka ehdotukset olivat  myös laajalla lausuntokierroksella. YLEn tehtävät pohjautuvat lakiin Yleisradio Oy:stä .

Parlamentaarisen työryhmän yksimielinen esitys oli seuraava:

Työryhmä katsoo kansalaisten ja yhteisöjen maksamista maksuista kertyvän rahoituksen olevan edelleen  tarkoituksenmukaisin julkisen palvelun rahoitusmalli. Työryhmä ehdottaa nykyisen televisiomaksun korvaamista  uudella, kaikilta asuntokunnilta perittävällä julkisen palvelun mediamaksulla. Maksuvelvollisia olisivat myös  yritykset ja muut yhteisöt, joiden liikevaihto ylittää 400 000 euroa. Työryhmä arvioi julkisen palvelun  mediamaksun tasoksi noin 175 euroa. Yritykset ja muut yhteisöt maksaisivat asuntokuntiin verrattuna kolminkertaisen maksun. Uuteen järjestelmään esitetään siirryttäväksi vuoden 2011 alusta.

Nyt on palattava työryhmän ehdotukseen työryhmän ehdottamasta nk. mediamaksusta, koska valtion budjetin alijäämän lisääminen YLEn rahoituksella ei ole nykyoloissa mitenkään mahdollista. Lehtitietojen mukaan nykyisen ministeri Krista Kiurun (demari)  valmistelussa ei olisi mediamaksu enää mukana. Se on turhaa poliittista peliä vaikeassa valtion budjetin tilanteessa. YLEn rahoituksen siirtäminen valtion budjetista riippuvaksi tuo poliittisen pelin joka vuosi istuvalle hallitukselle  ja lisää mielestäni  korporatiivista (virkamiesvaltaa)  kehitystä  valtion yhtiön ohjaamisessa  eduskunnan sijasta.  

Tottakai on katsottava YLEn  nykyistä kustannusrakennetta ja  vuosien mittaan melko laajaksi paisunutta  organisaatiota  ja  kanavamäärää. Radion puolella löytyy 19 kanavaa ohjelmaoppaan  mukaan  ja tv:n puolella viisi kanavaa, jos nyt oikein laskin. Internet -maailma on jatkossa mullistamassa teknistä ohjelmavälityksen puolta. YLE tuottaa paljon hyvää ja laadukasta ohjelmaa, se on itse kunkin todettava. Tilinpäätöksen mukaan vuoden 2010 YLEn tulos muodostui n. 26,5 milj. euroa tappiolliseksi eli 6,6 % liikevaihdosta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Juhani Putkinen

Parasta olisi lakkauttaa koko YLE ja irtisanoa koko henkilökunta, sekä myydä kaikki kiinteistöt ja kalusto.

Sitten kilpailuttaa ja ostaa välttämättömät palvelut "markkinoilta".

Juhani Putkinen

Esimerkki välttämättömältä tuntuvasta palvelusta on valtakunnallinen hätäradiokanava. Se voisi normaalioloissa vaikka soittaa tauotta musiikkia ja tarvittaessa keskeyttää musiikin hätätiedotusten ajaksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Parlamentarismin emämaassa Englannissakin on julkinen maailmankuulu yleisradioyhtiö. http://en.wikipedia.org/wiki/BBC

Juhani Putkinen

Englanti on oleellisesti suurempi ja rikkaampi maa kuin Suomi.

Minusta meillä ei ole varaa niin surkeaan laitokseen kuin YLE on. En usko sen saneerauksenkaan onnistuvan, siksi on parasta lopettaa koko lafka.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei YLEä lakkauteta, eikä sitä kannatttaisi sinun lisäksi monikaan.

Käyttäjän partalainen kuva
Reijo Kamula

Kokoomuksellehan kyllä sopisi asuntokuntakohtainen maksu, ulosotto kelpoisena, (onhan se televisio/radio) piilossa jossain vaikka kännykässä.
On se merkillistä että jääkiekko on saatu maksukortin taakse, muttei koko televisiota. Maksukortti tai budjettirahoitus lienevät kuitenkin ne tasapuolisimmat tavat toiminnan rahoittamiseksi!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuo parlamentaarinen työryhmä, jossa olivat myös persut edustettuna , esitti yksimielisesti tätä mediamaksua. Että se sopivuudesta.

Juhani Putkinen

Mediamaksu olisi yksi pakkovero lisää - perittäisiin heiltäkin, jotka eivät katso YLEn TV-ohjelmia milloinkaan, eikä minkäänlaisen välineen kautta. Se olisi epäoikeudenmukaista.

Se että käyttäjä maksaa - kuten maksutv:ssä - olisi oikeudenmukaista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olet oikeassa siinä, että mediamaksu on "pakkoveron" luontoinen, mutta siihen kai piti liittyä poikkeukset, johon sen valmistelu kaatui ennen vaaleja.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Maksukortti ei tule kysymykseen. Liian moni jättäisi sen yksinkertaisesti ostamatta ja Ylen budjetti räjähtäisi kirjaimellisesti käsiin!

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Toki, mutta nyt mietitään ylen rahoituksen järjestämistä, ei sen alasajoa. Yle ei pärjää nykyisellä organisaatiollaan ja toimintamallillaan vapaassa kilpailussa.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Budjettirahoitus ja mediamaksu ovat molemmat järkeviä vaihtoehtoja. Mediamaksu pitäisi kuitenkin järjestää niin, että jos käyttää mitään ylen palveluita - niin kuin hyvin suuri osa kansasta tekeekin - niin silloin pitäisi maksaa mediamaksu. Jos ei käytä mitään niistä palveluista ja pystyy todistamaan sen, niin silloin ei perittäisi kyseistä maksua. Maksu olisi myös hyvä suhteuttaa kansalaisen tuloihin. Pitää myöskin muistaa, että yleisradiolla on tärkeä kulttuurillinen asema, jota ei pidä vaarantaa heikentämällä sen toimintamahdollisuuksia. Maksukortti puolestaan on kuolleena syntynyt ajatus, koska sen takia uusien laitteiden hankinta menisi yhä hankalammaksi ja se syrjisi osaa kansasta. Taiteeseen, viihteeseen ja ylipäätänsä kulttuuriin tutustumiseen on oltava mahdollisuudet jatkossakin kaikilla kansalaisilla, yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Valtion budjetin velkaantumistilanne ei kerta kaikkiaan mahdollista YLEn kaltaisen jättiläismenon siirtämistä valtion budjettiin.

Anssi Luoma-aho

Jospa SJP tehtäis niin, että karsittaisiin ylestä kaikki rönsyt pois ja jätettäisiin yksi tv-kanava ja yksi valtakunnallinen radiokanava+alueradiot. Ohjelmistoon ainoastaan tiedonvälitys ja ajankohtaisohjelmat. Kustannustaso vuodessa luokkaa 100m€, joka löytynee myös budjetista.

Mediamaksujen kaltaiset piiloverot on perseestä!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sanoin alussa, että kustannuspuolella pitää tehdä karsintaa. Sinä siis lopettaisit YLE:stä esim. urheilun, musiikin, tiedeohjelmat, luonto-ohjelmat,
elokuvat yms.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset