SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Euron lähtölaskenta, jokos se on käynnistynyt, vai ei käynnistykkään

 

 

Talousindikaattorit ovat  sosiaalisen mielentilan mittareita ja  laumakäyttäytymisen todistajia. Tutkijoiden mukaan  lamasta toinen puoli on ihmisten mielissä, joka  vähentää  kulutusta ja syventämää  lamaa vielä lisää. Luottamus sana on kaiken keskiössä. Entäpäs jos eilen (tai sitten) tapahtui käänne markkinoiden luottamuksesta euroalueen kriisin ratkaisussa. Huhuja on toisensa jälkeen ollut viime päivinä liikkeellä (milloin IMF tulee apuun,  AAA euromaat perustavat oman valuuttaunionin, solmitaan kahdenkeskisiä valtiosopimuksia, talouskuria lisätään, pysyvästä vakausmekanismista poistetaan sijoittajavastuu jne jne).

Entäpäs, jos sittenkin  pääministeri Jyrki Kataisen  aiemmin esittämät Euroopan  talouden kolme haastetta:  1) Akuutin kriisin hoito 2) Tiukempien sääntöjen luominen 3) Talouskasvun varmistaminen  - ovat kuitenkin selkein tie edetä.

Seurasin tuossa TV1:n aamutv:n jälkipörssikeskustelua,  jossa oltiin luottavaisia kriisin ratkeamiseen tavalla tai toisella. Keskustelussa ei valinnut mitään paniikkitunnelmaa, kuten täällä  - enemmän tai vähemmän - monissa  blogeissa  on kuukausitolkulla valinnut.  Tuon talouskasvun osalta keskustelijat totesivat, että jos talouden kasvu hiipuu vaikka 1990-luvun tasolle, niin menikös meillä silloin huonosti. Euron pystyssä pitäminen nähtiin kaikista vaihtoehdoista kuitenkin pieninpänä pahana.

Entäpäs jos euron päivälähtölaskentaan  10, 9, 8,7, 5,4, ….tuleekin käänne 5, 6,7,8, 9, 10 ->.. joko nyt  euromaiden valtiovarainministereiden kokouksen tai seuravaan EU:n huippukokouksen jälkeen. Jossain  vaiheessa käänne tapahtuu, kuten aamun jälkipörssikeskustelijat ennustivat. Tämä vastakkainen puheenvuoro tarvitaan (alkoi tuo uusi kirkkovuosikin adventin myötä) euroskeptikkojen vastapainoksi. En esitä tätä varmana tietona tai näkemyksenä tapahtumien jatkokulusta. Velkaa on vaikka muille jakaa, ei yksin euromaissa, vaan ympäri maailmaa. EKP:n kasvava rooli häämöttää kriisin ratkaisussa, kuten olen ennustanut.  Oikea tai väärä lääke, mutta keskuspankin kautta niin tehtiin USA:ssakin pari vuotta sitten  ja on tehty kokoajan Japanissa. Euron kaatuminen, jos sellainen tapahtuisi, ei johdu yksin euromaista, vaan muista samanaikaista tapahtumista euromaiden ja EU-alueen ulkopuolella.

Tuosta luottamuksesta vielä tähän lopuksi totean, että maailman suurimman ja valuuttamääräisesti velkaisimman kansantalouden johtajan osalta  sosiaalinen mielentila   presidentti Barack Obamaa kohtaan on  jyrkän  negatiivinen. Nyt tuntuu, että on yhdentekevää, kuka Obaman  vastaehdokas on  ensi vuoden presidentin vaaleissa,  Obama olisi jäämässä  yhden kauden presidentiksi. Mutta uusi  luottamus kaiken muuttaa voi. Miten Obama noissa olosuhteissa pystyy kääntämään USA:n jättivelkaantumisen, kun äänestäjien  ääni on ostettava liittovaltion velkarahalla. USA:n velanhoidolla on suora vaikutus tänne euromaiden lainamarkkinatilanteeseen.

 

ARD:  Finanzminister wollen Krise aushebeln

 

FAZ:  Berlin und Paris wollen EU-Vertragsänderung

 

YLE:  Euroryhmä koolla tänään Brysselissä kriisitunnelmissa

 

FRANCE TV 2:  Standard & Poor's regarde de près le AAA de la France

 

Angela Merkel:  "Wir werden alles tun, den Euro zu verteidigen"

 

ECP:    The European Central Bank

 

P.s. En ehdi tänään kommentoimaan kommentteja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Anssi Luoma-aho

SJP,

mikäli ongelmissa olisi kysymys luottamuksesta, tilanne olisi verrattain helposti ratkaistavissa. Katainenkin, aka fantsu-Jykä, on ollut katteetonta optimismia luomassa, joka omalta osaltaan on johtanut ongelmien paisumiseen myös Suomessa. Meillä kotitaloudet ovat jatkaneet hulvatonta velkaantumistaan julkisen talouden ohella, vaikka putous jyrkänteeltä on päivä päivältä lähempänä.

Itse koitan tarkastella näitä asioita numeroiden perusteella, en sen perusteella, mikä puolue on minun ajatuksiani lähimpänä. Numerot eivät näissä asioissa valehtele, ainoastaan niiden tulkinta voi johtaa erilaiseen lopputulokseen.

Numeroiden perusteella pidän esillä ollutta keinoa EKP:n setelirahoituksesta tuhoon tuomittuna suomalaisten kannalta. Syitä tähän on monia, kuten esim. 1) Setelirahoitus on askel kohti velkojen yhteisvastuuta 2) Suomen velat ja korkokulut kasvavat tällöin kestämättömälle tasolle 3) Setelirahoitus ei ohjaudu reaalitalouteen, vaan se mahdollistaa sijoittajien vetäytymisen euroalueelta pienin tappioin 4) Setelirahoituksesta aiheutuva inflaatio heikentää suomalaisten kykyä selviytyä omasta velkakuormastaan.

Tässä jotain ens alkuun.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Setelirahoituksesta puhutaan päivä päivältä enemmän. Olen samaa mieltä sen
negatiivisistä vaikutuksista, mutta jos mitään muuta vaihtoehtoa ei ole enää.
Illan TV2:n asiantuntija sanoi ymmärtävänsä sitä, jos kaikkia euromaita tuetaan setelirahoituksella samassa suhteessa , niin silloin Suomikin hyöytyisi siitä.

Dari-anne Suomalainen

" alkoi tuo uusi kirkkovuosikin "

No sillalailla, ja sekin väärällä Daavidin pojalla.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Velkakulutustalous alkaa olla tiensä päässä.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Päivän Iltaroska lietsoo taas ihmisten mieliin lamatunnelmia.

Käyttäjän Syvari kuva
Juho Syväniemi

Mitä sinä sitten käytännössä tekisit? Noita juttuja on jauhettu aina, sääntöjä tosin monet vaativat vasta kun kuset on housuissa (:

Tätähän ne aina perussuomalaisilta tivaa. Missä suunnitelma?????

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tämä oli onnistunut kirjoitus.

Katsotaan, mitä 9.12. saavat ajoiksi. Niin monta kokousta ja mahdollisuutta on jo sössitty tyystin väärän linjan vuoksi ("väärä" siksi, että kriisi on levinnyt ja pahentunut). Toistuvien virheratkaisujen jälkeen sitä olen oppinut ikäänkuin jo odottamaan "more of the same".

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tässä IL:n linkissä on perusteita, miksi olen pyrkinyt ymmärtämään tätä
velkaantuneiden euromaiden tukemista. Tietysti siinä on lehden tapa hakea sensaatiota, mutta tuollaisesta uhkakuvastahan on puhuttu kokoajan. Totta vai tarua ?
http://www.iltalehti.fi/talous/2011112914847617_ta...

P.s. Kyllä olen hämmästynyt persujen välikysymyksestä, jossa on otettu lähes kaikki mahdollinen - ei -. Olisi keskitytty kriisin ratkaisemisen kysymiseen, mutta välikysymys palvelee vain Timo Soinia. Oppositiolla on parlamentaarinen oikeus välikymykseen, joten hallitus vastaa siihen määräajassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset