SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kaikki blogit puheenaiheesta Valtion budjetti

Hallituksen prioriteetit paljastuivat - hyvät veljet voittivat

Hallitus ottaa velkaa ja pihistelee vähän kaikesta. Johonkin rahaa riittää. Seuratkaa tekoja, älkää puheita.

 

Muutamat lisäyskohteet:

Hallitus vaihtui vähemmän vihervasemmistolaiseen?

Vaikuttaa siltä, että Rinteen vihervasemmistohallitus nostaa vähemmän kehitysapua ensimmäisessä budjetissaan kuin Sipilän vihervasemmistohallitus viimeisessä budjetissaan. Eli hallitus vaihtui parempaan.

 

Kun vertaa VM:n tiedotetta (https://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/luottamusta-ihmisille-ja-yrity...) Ruotsalaisen kansanpuolueen, Vihreä liitto r.p.:n ja Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetteihin viime syksyltä, saa huokaista helpotuksesta.

 

SDP:n talouslinja on “uusimpien oppien mukainen”

Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne “möläytti” eilen  Ylen aamu-tv:ssä, että hallituksen talouslinja on  “uusimpien oppien mukainen”.

SDP:n talouslinja on ollut vuosikymmeniä, että ensin suunnitellaan menot ja sitten katsotaan ikäänkuin jälkikäteen, että milläs menot maksetaan.

SDP:n politiikka on ollut sekä lasku- että noususuhdanteessa  julkisten menoja kasvattamista. 

Jos työllisyys ei kohene, menoja leikattava

 

Monet  taloustieteilijät puhuvat  menojen leikkauksista  julkisiin menoihin, jos Suomen työllisyystilanne ei kohene.

Budjettien perälauta vuotaa

Eikö tällaisen yhtälön pitäisi tuottaa ylijäämäinen  budjetti:

1) Valtion menoja leikattiin 4 miljardilla 2015—2019.

2) Työllisyys parani 72 %:iin. Yhden prosenttiyksikön parannus työllisyydessä tarkoittaa noin 1,4 miljardin euron pienennystä valtion (julkistalouden) menoissa. Työllisyys oli Sipilän hallituksen aloittaessa 67,9 % (kuva 2).

Omaishoidon 75 miljoonaa katoaa vuosittain kuin tuhka tuuleen

OMAISHOITOON on kohdennettu valtion budjetissa merkittävä lisämääräraha vuodesta 2016 lähtien. Kuntien valtionosuutta on kasvatettu asteittain siten, että lisäys on ollut vuoden 2018 alusta vuositasolla 75 miljoonaa euroa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen kyselyn mukaan lisämääräraha kohdentuu omaishoitoon heikosti. Yli puolet kunnista vastasi, että määrärahalla ei ole ollut vaikutusta omaishoitoon. Kaikissa kunnissa lisärahoituksen vaikutuksia ei pystytty arvioimaan, koska rahankäytöstä ei ole tietoa.

Onko talouden kuntoon saattaminen näköalatonta budjettipolitiikkaa

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi keskiviikkoillan a-studiossa, että hallituksen budjetti on näköalatonta budjettipolitiikkaa.

Olen eri mieltä.

Kuvakaappaus pääministerin esittelykalvosta  hallituksen budjetti-infosta.

Saavutetut talouspoliittiset tavoitteet voidaan nopeasti tuhota

Pääministeri Juha Sipilän hallitus on esitellyt eduskunnalle  annettavan   vuoden 2019 valtion talousarvioesityksen.

Monet hallitusohjelmassa asetut talouspolitiikan tavoitteet (velkaantumisaste, veroaste, työllisyysaste, budjetin tasapainottaminen)  ollaan saavuttamassa.

Pääministerin ja valtiovarainministerin esittelykalvot

Miksi kehitysavun jättikorotus ei saa julkisuutta?

Valtiovarainministeriön tiedotteessa ei mainita asiasta mitään, Petteri Orpo ei sanonut tiedotustilaisuudessa asiasta mitään, tiedotustilaisuuden esitysmateriaalissa ei ole asiasta mitään. Petteri Orpo sen sijaan tiedotustilaisuudessa kertoo, että punakynää käytettiin ahkeraan perusteltujen menolisäysten hylkäämiseen, ja vain kaksi hyvin pientä menolisäystä hyväksyttiin. Muuten mentiin kehysriihen päätösten mukaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä