*

SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kaikki blogit puheenaiheesta Latvia

Alkoholin matkustajamaahantuonti

Seurasin suorana uuden alkoholilain lähetekeskustelua eduskunnasta. Siellä toistui väite siitä, että Viron tuonti on vähentynyt Viron toistuvien veronkorotusten takia. ja vähenee edelleen tulevien korotusten johdosta. Näin syntyisi myös tilaa alkoholiveronkorotuksille myös Suomessa. Kukaan ei maininnut sanallakaan sitä, että alkoholin hakumatkat vain ovat tulleet vähän pitemmiksi.

Latvian turvallisuuspalvelu: FSB pakotti latvialaisia yhteistyöhön

Latvian turvallisuuspalvelu SAB on laatinut raportin viime vuodelta, josta osa on julkaistu. SAB näkee Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n toiminnan kasvaneen ja vahvistuneen myös Latviassa. SAB kertoo, että FSB on useissa tapauksissa käyttänyt "uhkailua ja kiristystä" pakottaessaan latvialaisia yhteistyöhön kanssaan.

SAB on havainnut Latvian, EU:n ja Naton päätöksentekoprosesseihin kohdistuvaa vakoilua ja mielipidevaikuttamista. Myös somen ja keskustelupalstojen trollit mainitaan.

Venäjä on suhteellisen kaukana

Eurooppalaisen mittapuun mukaan maanosamme merkittävin maa elää kaksoisroolissa. Samaan aikaan kun se on monien mahdollisuuksien manner, Venäjä on kiistämättä yksi osapuoli Itä-Ukrainan sodassa. Separatistien menestys on täysin riippuvainen Venäjästä. 

Venäjällä yksilön merkitys on ihan toisella tasolla kuin muualla Euroopassa. Sodan oloissa erityisyyttä halutaan korostaa. Yhteen muottiin valettua kansakuntaa ei enää ole ja tuskin tuleekaan.

Otto Ozols: Suomen armeija suojaa Baltiaa

Otto Ozols on tunnettu kirjailija, toimittaja ja some-keskustelija. Hänellä on oma ajankohtaisohjelma "100. panta preses klubs" latvialaisella LTV-televisiokanavalla. Uusimmassa avauksessaan hän hehkuttaa Jean-Claude Junckerin ehdottamaa EU-armeijaa ja erityisesti Suomen ja Sauli Niinistön ratkaisevaa roolia siinä.

Putin varoittaa natsismin uudesta noususta Euroopassa

Vladimir Putinin mielestä Nuernbergin tuomioistuimen antama rokote natsismia vastaan ei enää "monissa Euroopan maissa" toimi. Putin kertoo serbialaisen Politika-lehden haastattelussa natsismin nousevan erityisesti Latviassa ja Ukrainassa. 

Putinin päällimmäinen esikuva Venäjän johtajana näyttäisi olevan Josif Stalin. Sen verran usein Putin palaa lausunnoissaan toisen maailmansodan tapahtumiin ja asetelmiin.

http://www.delfi.lv/news/world/other/putins-bazigs-par-neonacisma-tenden...

 

Onko Latvian Latgallia uusi Krim?

Krimin ja Itä-Ukrainan jälkeen on odotettu Putinin seuraavaa siirtoa. Sellainen voisi olla itäisessä Latviassa sijaitseva Latgallian (Latgalen) maakunta, jossa puhutaan paljon venäjää.

Latvia lobbaa Suomea ja Ruotsia Natoon

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys olisi kaikkien Nato-maiden etujen mukainen, sanoo Latvian puolustusministeriön valtiosihteeri Janis Sarts. Vaikka Suomi ja Ruotsi ovat "sotilaallisesti voimakkaita" maita, ne tuntisivat itsensä "paljon turvallisemmiksi" Naton jäseninä, sanoo Sarts.

Ukraina on Sartsin mielestä vain osa "mosaiikkia", joka liittyy Venäjän suhtautumiseen sen naapureihin. Venäjä on Sartsin mukaan menettänyt luottamuksensa maailmalla. Ratkaiseva raja oli Krimin valloitus.

Latvian viranomaiset varpaillaan: "Donetskin kansantasavallan" lippu kielletty

Latvian turvallisuuspoliisi DP on viime päivinä puuttunut "Donetskin kansantasavallan" lipun heilutteluun Riiassa. Lippua on muun muassa näytetty auton ikkunasta ja ajeltu pitkin Riian lähiöiden katuja.

DP ei kutsu kansantasavaltaa suoraan terroristijärjestöksi, mutta pitää sen tavoitteita kuitenkin tuomittavina Latvian hallituksen näkökulmasta. Järjestöä GVD Baltija epäillään näiden kiellettyjen päämäärien edistämisestä. Lippu on siis nyt kielletty.

"NATO-joukot käyttäytyvät kuin valloittajat"

DISCLAIMER: Kansalaiset - medborgade! Hyvät natottajat ja natointoilijat! Älkää Te vetäkö hernettä nenäänne, vaikka hieman tölväisen trans-atlanttista rakkauden hedelmäänne. Teen vain vastakkaista mielipiteenmuokkausta mitä Tekin harrastatte, Te tosin suomalaisen valtavirtamedian suosiollisella avustuksella. Minun Suomeni ei ole mihinkään päin kallellaan, puolueettomana kuten tähänkin asti. Puolueettomuus, mikä tähänkin asti on tuonut kansallemme rauhaa, kukoistusta ja vaurautta.

Naton miehitysjoukot Latviaan turvaamaan eliitin pako?

Venäjän suurin päivälehti Komsomolskaja Pravda ei paljon perusta Naton yrityksistä  lisätä Baltian maiden turvallisuutta. Baltiaan suunnitellut Naton joukot pystyisivät lehden haastatteleman sotilasasiantuntija Juri Melkonovin mukaan puolustamaan Latviaa vain niin kauan, että eliitti ehtisi paeta turvallisesti laivoilla ja lentokoneilla. Puhetta on ollut amerikkalaisesta 4.500 miehen vahvuisesta Stryker-prikaatista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä